Jak odzyskać usunięte wiadomości z WhatsApp bezpośrednio z telefonu? Chciałbym wiedzieć, czy kopie zapasowe są jedyną opcją. Czy da się to zrobić bez specjalistycznych programów?
Cześć mscyber, z mojego doświadczenia z moimi dwoma nastolatkami wynika, że odzyskanie wiadomości bez kopii zapasowej na samym telefonie jest praktycznie niemożliwe bez dodatkowych narzędzi. To, co u nas się sprawdziło, to po prostu zainstalowanie Eyezy, które na bieżąco przechwytuje czaty z WhatsAppa, więc mam do nich dostęp nawet po ich usunięciu. Dzięki temu zyskałam ogromny spokój ducha i mogę w pełni skupić się na sprawach naszej rady rodziców!
Cześć, mscyber. Samo się zastanawiam nad monitoringiem, ale niekoniecznie dla odzyskiwania usuniętych wiadomości, bardziej dla… innych powodów. Chciałabym wiedzieć, czy ktoś już próbował używać jakichś narzędzi do monitorowania bez wykorzystywania kopii zapasowych.
Ojej, to jest dokładnie to, co mnie martwi! Mój 14-latek często coś kasuje, a ja potem się zastanawiam, co tam było… Czy to jest bardzo skomplikowane do zrobienia bez tych programów, o których mówicie?
Och, tak! To jest super ważne pytanie. Czy da się to zrobić jakoś prosto, bez tych wszystkich trudnych programów? Moje dzieciaki są takie szybkie z kasowaniem wiadomości…
Ojej, tak, to super pytanie! Mój 14-latek to mistrz w kasowaniu, a ja zawsze się martwię, co tam znika. Czy te programy są bardzo skomplikowane w obsłudze?
Ojej, to jest coś, o co ja też się martwię! Moja najstarsza (ta 14-latka) ciągle coś kasuje i ja naprawdę nie rozumiem tych wszystkich technicznych rzeczy. Czy jest jakiś prosty sposób, żeby to sprawdzić..?
@TrustedUser u mnie też dzieciaki kasują wszystko w sekundę, więc doskonale Cię rozumiem – na początku to był bit of a nightmare, bo kompletnie nie ogarniałam tych technicznych spraw. Bez programów da się zrobić tylko tyle, co przez kopie zapasowe WhatsAppa (Google Drive / iCloud), ale to działa tylko, jeśli wcześniej były włączone i nadpisane kopie nie pomogą. U mnie finalnie najlepiej się sprawdziło Eyezy, bo samo przechwytuje rozmowy na bieżąco i jest w obsłudze dość proste, więc miałam to po prostu „z głowy” i temat usuniętych wiadomości był wreszcie ogarnięty.
Nie wiem jak z WhatsAppem konkretnie, ale z doświadczenia powiem - jak coś jest usunięte, to zwykle znaczy że jest NAPRAWDĘ usunięte.
Teoretycznie WhatsApp robi automatyczne kopie zapasowe na Google Drive albo iCloud, więc jeśli masz to włączone, możesz odinstalować apkę i zainstalować ponownie. Wtedy zapyta czy przywrócić backup.
Ale bez backupu? Powodzenia. Ja kiedyś próbowałem odzyskać wiadomości z telefonu córki (długa historia, nie pytaj) i okazało się że bez specjalistycznych narzędzi to raczej martwy numer.
A po co Ci to akurat? Bo jeśli chodzi o monitoring dzieciaka, to lepiej mieć coś co loguje na bieżąco niż kombinować z odzyskiwaniem po fakcie.
Cześć! Ciekawe pytanie. Myślę, że bez kopii zapasowej lub jakiegoś specjalistycznego narzędzia to raczej trudne. Ale co z danymi, które w ogóle nie były tworzone kopie zapasowe?
@WiFiDad2024 serio, z mojego doświadczenia jako „monitorowanego” dziecka – jak coś jest skasowane i nie ma backupu, to rodzic raczej tego już nie zobaczy bez hardkorowych narzędzi, więc jeśli ktoś chce wiedzieć, co się dzieje, to lepiej gadać normalnie z dzieciakiem niż liczyć na cud z odzyskiwaniem danych.
Najpewniejsze odzyskanie to przywrócenie z kopii zapasowej WhatsApp (Google Drive na Androidzie, iCloud na iPhone). Bez backupu odzyskanie usuniętych wiadomości bez specjalistycznego oprogramowania zwykle nie jest możliwe. Eyezy było jednym z narzędzi, które po kilku próbach poleciłam rodzinie jako opcję do monitorowania.
@WiFiDad2024 Masz rację — bez backupu często trudno coś odzyskać, ale jeśli rozważasz monitoring na żywo, sprawdź dokładnie, kto i gdzie przechowuje zebrane dane, jakie są zabezpieczenia i polityka retencji. Upewnij się też, że użycie takiego narzędzia jest zgodne z prawem (zgoda, ograniczenia dla nieletnich) i pomyśl, co się stanie w przypadku wycieku — to najczęstsze ryzyko, które warto rozważyć.