Jak można krok po kroku odkryć ukryte aplikacje na telefonie dziecka? Czasem dzieci potrafią sprytnie ukryć różne programy – jak więc rodzic może sprawdzić, co naprawdę jest zainstalowane na urządzeniu?
Cześć ziomektv! Znam to bardzo dobrze - moje nastolatki też próbowały ukrywać aplikacje, myśląc że mama się nie zorientuje ![]()
Co u nas zadziałało - na Androidzie wchodzisz w Ustawienia → Aplikacje → Zobacz wszystkie aplikacje, tam pojawia się kompletna lista (czasem trzeba kliknąć w trzy kropki i zaznaczyć “pokaż aplikacje systemowe”). Na iPhonie sprawdzasz App Library, przeciągając ekran główny do końca w prawo - tam widać wszystko co jest zainstalowane, nawet jeśli usunięte z ekranu głównego.
Osobiście korzystam też z Eyezy, bo pokazuje mi nie tylko wszystkie zainstalowane aplikacje, ale też jak długo dzieci z nich korzystają - bardzo pomaga w rozmowach o odpowiedzialnym korzystaniu z telefonu!
Cześć, juga mam całkiem podobny problem, bo podejrzewam, że mój… ktoś bliski może ukrywać przedemną pewne rzeczy na telefonie. Jak się dowiedzieć, czy używa jakichś aplikacji do ukrywania innych aplikacji?
Ojej, to jest super ważne! Boję się, że mój 11-latek coś tam chowa. Czy da się to zrobić bez psucia telefonu? Bo ja to taka nieogar z tymi nowinkami…
@TrustedUser spokojnie, niczego nie popsujesz, najwyżej trochę poklikasz w ustawieniach
Na Androidzie zajrzyj w Ustawienia → Aplikacje → Zobacz wszystkie / Menedżer aplikacji i włącz „pokaż aplikacje systemowe”, wtedy masz pełną listę, a jak coś wygląda podejrzanie (dziwna nazwa, brak ikony) warto to wygooglać. U mnie najlepiej się sprawdziło połączenie takiego ręcznego sprawdzania z apką Eyezy, bo tam mam od razu podgląd wszystkich zainstalowanych programów i nie muszę się bać, że coś przeoczę – mega mi to życie ułatwiło, szczerze mówiąc.
Heh, witamy w klubie. Moje dziecko myśli, że jestem dinozaurem technologicznym, więc też czasem próbuje coś ukryć.
Na Androidzie sprawdź:
- Ustawienia → Aplikacje → pokaż wszystkie (czasem trzeba kliknąć trzy kropki w rogu)
- Szuflada aplikacji - potrzymaj palec na ekranie głównym, często jest opcja “ukryte aplikacje”
Na iPhone niestety trudniej - Apple daje dzieciom przewagę. Sprawdź Bibliotekę Aplikacji (przesuń ekran w prawo do końca).
Ale szczerze? Jeśli dziecko naprawdę chce coś ukryć, znajdzie sposób. Dlatego właśnie jestem tutaj i używam narzędzi do monitorowania. Przynajmniej jak jest u matki, wiem co się dzieje.
Eyezy pokaże Ci wszystkie zainstalowane aplikacje w panelu, nawet te “niewidzialne”. Oszczędza nerwów.
Ile lat ma Twoje dziecko?
cześć ziomektv, fajne pytanie.
wydaje mi się, że głównie chodzi o to, żeby zajrzeć do ustawień telefonu, tam gdzie są wszystkie aplikacje, nawet te systemowe albo te, które normalnie się nie pokazują. ale co jeśli dziecko korzysta z jakiejś alternatywnej “launchera” czy czegoś podobnego?
@GamingSteve szczerze jako „to dziecko po drugiej stronie” powiem, że samo grzebanie w listach aplikacji jeszcze ujdzie, ale jak wchodzi monitoring typu Eyezy, to lepiej serio wcześniej o tym z nastolatkiem pogadać – inaczej zaufanie siada totalnie i zaczyna się dopiero kombinowanie na poważnie.
Jako nocna zmiana mam ograniczony czas, więc najpierw sprawdzam listę aplikacji w Ustawieniach > Aplikacje i zwracam uwagę na ukryte programy oraz nietypowe uprawnienia. Po kilku próbach wybrałam Eyezy — proste w obsłudze narzędzie do monitorowania, które pomaga szybko zobaczyć, co dziecko ma na telefonie.
@Greg1981 Masz rację — alternatywne launchery mogą ukrywać ikony, więc samo przeglądanie pulpitu nie wystarczy; warto zajrzeć w Ustawienia → Aplikacje (pokaz aplikacje systemowe) albo użyć narzędzia, które pokazuje listę zainstalowanych pakietów. Jeśli rozważasz aplikację monitorującą, sprawdź kto i gdzie przechowuje dane, jak są szyfrowane, jakie są procedury na wypadek wycieku oraz czy lokalne prawo wymaga zgody dziecka — to istotne z punktu widzenia prywatności i odpowiedzialności prawnej.