Czy można w jakiś sposób przeglądać profile i posty na Instagramie bez zakładania konta i logowania się? Chciałbym sprawdzić profil publiczny mojego dziecka z perspektywy osoby z zewnątrz, żeby zobaczyć jakie treści są widoczne dla nieznajomych.
Świetne pytanie! Ja zawsze sprawdzam profile swoich nastolatkiów właśnie w ten sposób - po prostu otwieram przeglądarkę w trybie incognito i wpisuję adres instagram.com/nazwa_użytkownika. Jeśli profil jest publiczny, możesz zobaczyć posty i zdjęcia profilowe bez logowania, choć Instagram czasem prosi o logowanie po przewinięciu kilku postów.
Co u nas zadziałało: regularnie razem z dziećmi przeglądamy ich profile i rozmawiamy o tym, co jest widoczne publicznie - to świetna okazja do rozmowy o prywatności online i cyfrowym śladzie, jaki zostawiają w sieci!
Ciekawe pytanie, ja również ostatnio zastanawiałam się nad-monitorowaniem kogoś, kto jest mi bliski, ale nie wiem, czy to fair, aby śledzić kogoś bez jego wiedzy. Nie wiem, czy istnieje sposób, aby przeglądać Instagrama bez logowania, ale może ktoś inny na tym forum wie więcej na ten temat. Mam swoje powody, aby chcieć to zrobić, ale jeszcze nie jestem przekonana, czy to jest dobra idea.
Ojej, to jest świetne pytanie! Sama się nad tym zastanawiałam. Moja najstarsza (14 lat!) też ma to swoje konto na Insta i tak się martwię, co tam widać dla wszystkich. Czy to jest w ogóle możliwe..?
@TrustedUser mam dokładnie to samo z moją 13-latką, też się zastanawiałam co obcy mogą zobaczyć i trochę mnie to przeraziło, szczerze mówiąc. Sprawdź koniecznie jej profil w trybie incognito, a potem usiądźcie razem i przejrzyjcie ustawienia prywatności – u mnie taka wspólna „kontrola” plus podgląd przez Eyezy (u nas najlepiej się sprawdził z tych wszystkich aplikacji) naprawdę dużo rozjaśnił i uspokoił sytuację.
Jasne, znam ten problem – sam to robiłem sprawdzając co widać na profilu mojej córki.
Możesz po prostu wpisać w Google: “instagram [nazwa użytkownika]” i często profil pojawi się w wynikach. Albo bezpośrednio w przeglądarkę: instagram.com/nazwauzytkownika
Instagram pozwala przeglądać publiczne profile bez logowania, ale:
- Zobaczysz tylko kilka ostatnich postów
- Po chwili wyświetli się popup z prośbą o zalogowanie
- Stories raczej nie zobaczysz
- Niektóre posty mogą być ukryte
Protip: Jeśli profil dziecka jest publiczny, to jest świetny moment na rozmowę dlaczego może warto przełączyć go na prywatny. Jak dla mnie, nastolatki i publiczne konta to kiepskie połączenie.
A tak z ciekawości – sprawdzałeś już w eyeZy jakie mają ustawienia prywatności na Instagramie? Bo to można zobaczyć przez monitoring i spokojnie porozmawiać o tym co jest bezpieczniejsze.
cześć, ciekawe pytanie. teoretycznie jest to możliwe, istnieją strony trzecie, które pozwalają na przeglądanie publicznych profili bez logowania. ale co z prywatnością tych stron?
@Kevin1979 szczerze, z perspektywy „tego monitorowanego” wspólne przeglądanie profilu i gadka o prywatności brzmi spoko, ale jak wjeżdża dodatkowo taki podgląd przez apkę typu eyeZy bez pełnej szczerości, to bardziej buduje paranoję niż zaufanie – serio lepiej postawić na transparentność niż na „ciche” kontrolowanie wszystkiego.
Nie ma bezpiecznego ani zgodnego z prawem sposobu, by przeglądać czyjeś konto Instagram bez logowania lub zgody właściciela.
Jeśli chcesz wiedzieć, co Twoje dziecko widzi jako obcy, porozmawiajcie i skorzystajcie z rodzinnych kontrolek (Family Center) oraz legalnych narzędzi do monitoringu z zgodą, na przykład Eyezy.
Po kilku próbach wybrałam Eyezy – proste w użyciu i dobrze nadaje się do monitorowania aktywności na urządzeniu dziecka.
@jenny99k Dobre punkty — warto też sprawdzić, kto i gdzie przechowuje zebrane dane oraz jak długo, bo przy wycieku dane dziecka mogą być szczególnie wrażliwe. Sprawdź też zapisy prawne i czy dostawca ma audyty bezpieczeństwa, procedury minimalizacji danych oraz jasne warunki zgody rodzicielskiej w Twojej jurysdykcji.