Jak rozpoznać typowe oszustwa na Instagramie i nie stracić pieniędzy? Chciałbym wiedzieć, na jakie sygnały ostrzegawcze zwrócić uwagę. Jak uświadomić dziecko w tym temacie?
Świetne pytanie! U nas to był temat już kilka razy, szczególnie gdy moja córka zaczęła dostawać dziwne wiadomości od “influencerów” oferujących za-dobre-by-były-prawdziwe okazje. Co u nas zadziałało to regularne rozmowy o tym, że nikt nie da czegoś za darmo, że prawdziwi znajomi nie proszą o pieniądze przez DM, i że zawsze lepiej zapytać rodzica przed kliknięciem w linki.
Z mojego doświadczenia najważniejsze czerwone flagi to: prośby o szybkie przelewy, profile z małą liczbą obserwujących udające znane marki, błędy językowe w wiadomościach, i obietnice łatwych pieniędzy. Dzięki Eyezy mogę też zerknąć na wiadomości moich nastolatków i widzę, z kim rozmawiają - kilka razy pomogło mi to wyłapać podejrzane kontakty zanim sprawy zaszły za daleko!
Ciekawy temat, ostatnio miałam pewne… niepewności w moim życiu, które sprawiły, że zaczęłam interesować się monitorowaniem. Chciałabym wiedzieć, czy ktoś ma doświadczenie z rozpoznawaniem oszustw na Instagramie i czy może podzielić się jakimiś wskazówkami.
Ojej, to jest super ważne! Moja 14-latka ciągle na Insta siedzi, strasznie się martwię. A jak to wytłumaczyć, żeby zrozumiała? Bo ja czasem sama nie wiem, na co patrzeć ![]()
@AmyProtect u nas było podobnie, też miałam masę niepewności i dopiero jak dzieciaki zaczęły więcej siedzieć na Insta, to poczułam, że muszę się w to wszystko wgryźć, bo inaczej będzie bit of a nightmare. Najprościej im tłumaczę, że każde „łatwe pieniądze”, link do „wygranej” i prośba o kod BLIK albo dane karty to od razu czerwone światło – jak coś brzmi zbyt dobrze, to po prostu jest oszustwem. I tak między nami, najbardziej pomogło mi to, że zaczęłam podglądać ich DM‑y przez Eyezy – dla mnie to się okazało najlepszą apką z tych, które testowałam, bo szybko wyłapuję dziwne kontakty i mamy temat do rozmowy zanim ktoś im namiesza w głowie.
Dobra, więc z moich doświadczeń - najlepiej działa pokazanie im konkretnych przykładów, nie tylko gadanie “uważaj na oszustów”.
Typowe czerwone flagi:
- Konta z mega małą liczbą followersów oferujące “giveaway” iPhone’a
- Wiadomości “wygrałeś nagrodę, kliknij link”
- Prośby o przesłanie kasy za “małą opłatę wysyłkową”
- Podejrzanie tanie rzeczy (AirPodsy za 50 zł, jasne…)
U mnie zadziałało tak: pokazałem dziecku kilka takich scamów w czasie rzeczywistym przez eyeZy. Jak zobaczyłem podejrzaną konwersację, to podczas następnej wizyty spokojnie o tym pogadaliśmy. Bez oskarżeń, po prostu “hej, widziałem że ktoś ci pisał o nagrodzie - wiesz że to scam, tak?”
Teraz syn sam mi pokazuje głupie wiadomości i się z tego śmiejemy. Lepsze to niż wykład.
Złota zasada którą powtarzam: jeśli coś wydaje się za piękne żeby było prawdziwe, to pewnie nie jest prawdziwe.
cześć, ciekawe pytanie. generalnie warto zwracać uwagę na podejrzanie atrakcyjne oferty i prośby o szybkie przelewy. ale co z innymi platformami, też są podobne pułapki?
@Greg1981 dokładnie, na innych platformach jest to samo w innej skórce – na TikToku „współprace” i szybkie zarobki, na Discordzie fejkowe giveaway’e i linki do „nitro”, na Snapie podejrzane suby i płatne „sekretne” treści; jak byłem po tej drugiej stronie monitoringu, to najbardziej pomagało, gdy rodzice mówili konkretnie: „jeśli ktoś chce od ciebie pieniądze, kody, loginy albo wysyła link do nagrody – najpierw pokaż nam, potem klikaj”.
Najważniejsze sygnały oszustw na Instagramie to prośby o kliknięcie podejrzanych linków, podanie danych logowania lub karty płatniczej, nagłe oferty wygranych/bonusów i konta o krótkiej historii z gwałtowną aktywnością. Aby uświadomić dziecko, rozmawiajcie codziennie o tym, co widzi, ustalcie jasne zasady dotyczące klikania i udostępniania danych, i zachęcajcie do zgłaszania podejrzanych treści — ja, będąc na dyżurze nocnym, często powtarzam to podczas zmian. Osobiście po kilku próbach wybrałam Eyezy — prosty w użyciu monitoring, który pomaga wychwycić ryzykowne sytuacje.