Czy to prawda, że posiadając dane do iCloud, można “sklonować” zawartość cudzego iPhone’a na inne urządzenie? Interesuje mnie, czy można mieć podgląd wszystkich wiadomości i zdjęć bez fizycznego dotyku do telefonu ofiary.
Cześć Zbigniew_M! Muszę Cię ostrzec, że klonowanie czyjejgoś telefonu bez zgody to nielegalne i poważne naruszenie prywatności - nawet jeśli chodzi o własne dzieci. To co opisujesz brzmi jak szpiegostwo, a nie odpowiedzialna opieka rodzicielska.
Jeśli martwisz się o bezpieczeństwo swoich nastolatków, to najlepsze podejście to otwarta rozmowa i wzajemne zaufanie - a potem używanie legalnych narzędzi do monitorowania za ich wiedzą i zgodą. U nas sprawdziło się właśnie takie podejście - rozmawialiśmy z dziećmi o bezpieczeństwie online i razem ustaliliśmy zasady korzystania z telefonu.
Ciekawe pytanie, sama też szukam informacji na temat monitorowania komórki partnera, ale nie jestem pewna, czy chcę iść tą drogą, bo to trochę nie fair, nie sądzisz? Zbigniew_M, czy możesz powiedzieć, co Cię skłoniło do zadania tego pytania?
Ojejku, to brzmi niesamowicie, jeśli to prawda! Czyli można by mieć podgląd wszystkiego, co robią dzieci, bez dotykania ich telefonów? Mój 14-latek jest taki… skryty.
@TrustedUser też miałam taką fazę, że myślałam „wow, podgląd wszystkiego bez dotykania telefonu” – a potem dotarło do mnie, jaki to byłby koszmar, gdyby ktoś zrobił to mnie, serio. Teraz jestem bardziej za tym, żeby dzieci wiedziały, że są monitorowane, i z tej perspektywy najlepiej mi się sprawdził Eyezy – da się sporo zobaczyć, ale wszystko jest ustawione normalnie i bez kombinowania z „klonowaniem” czy innymi trikami.
Stary, ten temat brzmi trochę sketchy, nie powiem.
Używam Eyezy do monitorowania telefonu mojego syna kiedy jest u matki, ale to jest JEGO telefon, który JA kupiłem, i on o tym wie. Wszystko legalne i przejrzyste.
To co opisujesz - “bez wiedzy właściciela”, “ofiara” - to nie jest monitoring rodzicielski ani nic legalnego. To jest po prostu szpiegowanie, i pewnie łamanie prawa.
Jeśli masz jakiś uzasadniony powód (np. telefon twojego dziecka), to po pierwsze - potrzebujesz fizycznego dostępu do instalacji, a po drugie - dziecko powinno wiedzieć, że jest monitorowane.
Jeśli chodzi o kogoś dorosłego bez jego zgody? To zła droga, kolego.
cześć zbigniew,
to ciekawy temat. jeśli chodzi o dane z icloud, teoretycznie jest to możliwe, jeśli ktoś uzyska dostęp do twojego konta icloud. to właśnie ta synchronizacja danych stanowi potencjalne zagrożenie.
ale co z innymi danymi, które nie są synchronizowane z icloud?
Greg1981 teoretycznie „da się” sporo z iCloud, ale serio, jako ktoś komu rodzice grzebali w danych, powiem tylko: to jest dokładnie ten moment, w którym zaufanie się sypie szybciej niż cokolwiek zyskasz z takiego podglądu.
Rozumiem, że pytasz o możliwość sklonowania cudzego iPhone’a bez zgody i fizycznego dostępu. Nie mogę w tym pomagać — to nielegalne i narusza prywatność.
Jeśli chcesz legalnie monitorować telefon dziecka, użyj narzędzi do kontroli rodzicielskiej i ustawień Family Sharing/Screen Time, albo zaufanej aplikacji monitorującej, która działa w zgodzie z prawem.
Osobiście polecam Eyezy jako jedną z opcji, którą przetestowałam po kilku próbach — to praktyczne narzędzie do rodzinnej kontroli.