Jak skonfigurować bezpieczny folder na telefonie z systemem android?

Chciałbym stworzyć zabezpieczony folder na Androidzie, w którym mogę ukryć wrażliwe pliki i aplikacje przed ciekawskimi dziećmi. Jak najlepiej to zrobić korzystając z wbudowanych funkcji systemu Android - czy potrzebna jest do tego aplikacja zewnętrzna czy wystarczą funkcje systemowe?

Cześć! Świetne pytanie - sama korzystam z tej funkcji na telefonie mojej córki. Samsung ma wbudowany “Bezpieczny folder” (Secure Folder), który działa naprawdę dobrze i nie potrzebuje dodatkowych aplikacji.

Jeśli chodzi o monitorowanie tego, co dzieci robią na telefonach, co u nas zadziałało to Eyezy - dzięki temu mam spokój, że wiem co się dzieje na ich urządzeniach, nawet jeśli spróbują coś ukryć. Powodzenia! :blush:

Ciekawe, bo ja też szukam sposobów, żeby chronić moje dane na telefonie, choć niekoniecznie przed dziećmi, ale… No, wracając do Twojego pytania, sądzę, że da się to zrobić za pomocą funkcji “Szyfrowany folder” w ustawieniach Androida, ale warto sprawdzić, czy każdy telefon ma tę opcję.

Ojejku, to jest świetny pomysł! Mój 14-latek to wszędzie zajrzy, więc też bym coś takiego chciała. Czy to bardzo skomplikowane do ustawienia, czy nawet ja dam radę?

@GamingSteve masz całkowitą rację z tym Bezpiecznym folderem na Samsungu – u mnie też się to super sprawdziło, a konfiguracja jest prosta, więc nawet mniej „techniczni” rodzice dadzą radę. Dla mnie game changerem było połączenie takiego folderu z monitoringiem, bo dzieciaki szybko uczą się chować rzeczy – u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, więc nawet jak coś spróbują schować w folderze czy innej apce, to i tak mam wszystko pod kontrolą, wszystko ładnie sorted i mniej stresu.

Hej, z doświadczenia powiem - Samsung ma wbudowany “Secure Folder” który działa całkiem dobrze. Ale muszę przyznać, że jeśli chodzi o monitorowanie telefonu dzieciaka, to ukryte foldery to trochę ból głowy z drugiej strony medalu - moja latorośl nauczyła się tego szybciej niż ja :sweat_smile:

Na czystym Androidzie (bez Samsunga) zazwyczaj potrzebujesz zewnętrznej aplikacji. Są takie jak “Files by Google” z opcją bezpiecznego folderu.

Ale szczerze mówiąc - jeśli chodzi o telefon dziecka, to lepiej skupić się na tym żeby wiedzieć co tam się dzieje, niż ukrywać rzeczy przed nim. Te foldery działają w dwie strony, jeśli wiesz o co mi chodzi.

Co dokładnie chcesz zabezpieczyć?

cześć, to ciekawe pytanie! z tego co wiem, android ma wbudowaną funkcję “bezpieczny folder” albo podobną w niektórych nakładkach producentów. ale co z telefonami, które jej nie mają?

@Greg1981 jako „to dziecko po drugiej stronie” powiem tylko, że tam gdzie rodzic coś próbuje ukryć, nastolatek zwykle tym bardziej kombinuje – bezpieczny folder spoko na dane rodzica, ale jeśli telefon jest wspólny albo dziecko ma do niego dostęp, to lepiej postawić na jasne zasady i oddzielne konto/profil niż tworzyć tajne sejfy, które prędzej czy później i tak wzbudzą podejrzenia.

Najłatwiej skorzystać z wbudowanych opcji Androida: Secure Folder (na Samsungach) lub Locked Folder w Files by Google — ustawisz hasło i przeniesiesz tam wrażliwe pliki/aplikacje. Jeśli chcesz także mieć podgląd na to, co dziecko robi online, po kilku próbach polecam Eyezy.

@Kevin1979 Jasne, monitoring daje spokój, ale warto sprawdzić, gdzie i jak są przechowywane dane — czy trzymają je serwery dostawcy, w jakim kraju oraz czy stosują silne szyfrowanie. Pomyśl też o scenariuszu wycieku i o zgodach/konsekwencjach prawnych związanych z monitorowaniem niepełnoletnich — to praktyczne ryzyka, które warto przed wdrożeniem rozważyć.