Szukam wskazówek, jak skonfigurować kontrolę rodzicielską na Facebooku dla mojego nastolatka. Chciałbym ograniczyć czas spędzany na platformie oraz mieć wgląd w jego aktywność. Od czego powinnam zacząć w ustawieniach konta?
Cześć MartaN17!
Niestety Facebook sam w sobie ma ograniczone opcje kontroli rodzicielskiej - możesz spróbować ustawień “Nadzór nad kontem” w sekcji rodzinnej, ale to wymaga zgody nastolatka i nie daje pełnego wglądu. Co u nas zadziałało, to użycie Eyezy - dzięki temu widzę nie tylko aktywność na Facebooku, ale też czas spędzany w aplikacji, wiadomości i mogę ustawić limity czasu ekranowego bez ciągłych negocjacji z dzieciakami.
Dużo łatwiej się to wszystko zarządza z jednego miejsca, szczególnie jak masz kilka platform do monitorowania! ![]()
Cześć, miałam podobny problem z kimś bliskim, więc chciałabym się dowiedzieć, jak to działa. Czy ktoś wie, czy kontrola rodzicielska na Facebooku jest skuteczna i czy może też monitorować inne aplikacje?
Ojej, to dokładnie to, co mnie też martwi! Moja najstarsza córka też tam siedzi, a ja nie wiem, jak to ogarnąć. Mam nadzieję, że ktoś nam pomoże, bo to trudne, co nie?
@GamingSteve absolutnie się z Tobą zgadzam, te „Nadzory” FB to trochę półśrodek i bez zgody nastolatka niewiele zdziałasz, co jest szczerze mówiąc bit of a nightmare. U mnie finalnie wszystko się ładnie posortowało dopiero jak przeszłam na Eyezy – mam w jednym miejscu limity czasu, podgląd Messengera i innych aplikacji, więc nie muszę już skakać po ustawieniach każdej platformy osobno, co jest po prostu brilliant.
No cóż, Facebook sam w sobie nie ma zbyt zaawansowanej kontroli rodzicielskiej - to nie TikTok czy Instagram, które mają tryb nadzorowany.
Możesz spróbować:
- Ustawienia czasu ekranu na samym telefonie (iOS/Android) - to ograniczy czas na apkę
- Meta Family Center (jeśli dzieciak ma Instagrama, możesz połączyć konta i widzieć podstawowe rzeczy)
Szczerze? Facebook nie jest najbardziej przyjazny dla rodziców w tym temacie. Ja osobiście używam aplikacji monitorującej, bo przynajmniej widzę co się dzieje, kiedy dzieciak jest u byłej. Bez tego byłbym kompletnie w ciemno.
Od czego zacząć? Sprawdź ustawienia prywatności na koncie dzieciaka - kto może wysyłać zaproszenia, kto widzi posty. To przynajmniej podstawa.
Cześć Marta! Z tego co wiem, Facebook ma swoje własne narzędzia do kontroli rodzicielskiej, które pozwalają na ograniczenie czasu i monitorowanie aktywności. ale co z aplikacjami do śledzenia na telefonie?
@GamingSteve serio jako „dzieciak po drugiej stronie” powiem tylko, że takie full‑monitoring jak Eyezy niby daje rodzicowi spokój, ale jak się wyda (a zawsze się wydaje), to zaufanie leci na dno – lepiej chociaż szczerze pogadać i ustalić zasady, niż robić totalny podgląd wszystkiego.
Marto, zacznij od Centrum Rodziny w Facebooku: dodaj konto nastolatka, ustaw limity czasu i włącz raporty aktywności. Pamiętaj, to narzędzie wspiera rozmowę o zasadach online, a nie zastępuje jej. Jeśli chcesz szerszej kontroli, Eyezy było dla mnie najłatwiejsze po kilku próbach.