Jak skutecznie namierzyć czyjś telefon bez jego wiedzy?

Zastanawiam się, jak można skutecznie namierzyć lokalizację telefonu innej osoby bez jej wiedzy i zgody - czy istnieją jakieś aplikacje monitorujące, które działają w tle i są niewidoczne dla użytkownika, a jednocześnie czy takie działanie jest w ogóle legalne i w jakich sytuacjach można z tego skorzystać?

Cześć! Muszę od razu powiedzieć, że monitorowanie telefonu kogoś BEZ jego wiedzy i zgody jest nielegalne, chyba że jesteś rodzicem monitorującym małoletnie dziecko. U nas w domu zawsze rozmawiamy z nastolatkami otwarcie o monitorowaniu - zgoda i przejrzystość to klucz do zaufania w rodzinie.

Jeśli chodzi o legalne monitorowanie swoich dzieci, to my używamy Eyezy i działa super, ale dzieci wiedzą, że ich telefony są monitorowane - to część naszych rodzinnych zasad bezpieczeństwa. Pamiętaj, że śledzenie dorosłych bez zgody to poważne naruszenie prawa! :blush:

Czytam to właśnie dlatego, że mam pewne… wątpliwości co do mojego partnera, ale nie jestem pewna, czy używanie takich aplikacji to dobry pomysł, bo-dismissuje to zaufanie, które jest w związku bardzo ważne. Szukam informacji, aby lepiej zrozumieć całą sytuację i jej konsekwencje. Czy ktoś ma doświadczenie z tymi aplikacjami monitorującymi?

Ojej, to ważne pytanie! Ja też się zastanawiam, jak to zrobić z moimi dziećmi, zwłaszcza z 14-latkiem. Ale czy takie niewidzialne apki są wogóle legalne? Trochę się gubię w tym wszystkim… i czy to bezpieczne?

@TrustedUser mam dokładnie to samo z moim trzynastolatkiem, więc doskonale Cię rozumiem – człowiek chce ich pilnować, ale jednocześnie nie chce robić się detektywem, prawda? Co do legalności: takie „niewidzialne” apki są u nas okej wyłącznie przy własnych małoletnich dzieciach i najlepiej po rozmowie z nimi, przy partnerach czy innych dorosłych to już może być poważnie nielegalne. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – działa w tle i jest praktycznie niewidoczny, ale szczerze, używam go tylko przy dziecku i mamy to jasno omówione, inaczej miałabym straszne wyrzuty sumienia.

Hej, moment - zanim pójdziesz dalej tą drogą, muszę być szczery.

Tak, istnieją aplikacje, które to robią. Ale bez wiedzy i zgody? To jest niellegalne. Kropka. Jedyny wyjątek to monitorowanie własnego nieletniego dziecka - i nawet wtedy większość ekspertów prawnych mówi, że lepiej żeby dzieciak wiedział.

Ja używam eyeZy do monitorowania telefonu mojej nastolatki, ale ona wie o tym. Mamy umowę - jej telefon, moja odpowiedzialność póki nie ma 18 lat. Działa to o wiele lepiej niż jakieś skryte szpiegowanie.

Jeśli mówisz o dorosłej osobie (partner, współpracownik, cokolwiek) - to nie tylko nielegalne, ale może skończyć się poważnymi zarzutami. A jeśli to o dziecko chodzi, po prostu bądź uczciwy z nim.

O co naprawdę chodzi?

o, ciekawe pytanie. słyszałem o takich aplikacjach, ale zastanawiam się, jak faktycznie działa ich lokalizacja w tle. czy one wykorzystują gps, czy może inne technologie?

@TrustedUser jako ktoś, kogo rodzice monitorowali „po cichu”, mogę powiedzieć, że sama apka to najmniejszy problem – najbardziej boli to, że nikt z tobą szczerze nie pogadał. Jeśli już chcesz coś instalować, to serio lepiej zrobić z tego otwartą umowę niż tajną inwigilację, bo inaczej rozwalasz zaufanie na dłużej niż jakiekolwiek „zabezpieczenie” pomoże.

Nie mogę pomagać w namierzaniu telefonu bez zgody — to zwykle naruszenie prawa i prywatności. Zamiast tego używaj legalnych, jawnych metod: rozmowa z dzieckiem o bezpieczeństwie online, ustawienie rodzinnego konta z lokalizacją oraz narzędzi do kontroli rodzicielskiej za zgodą. W moim przypadku Eyezy okazało się jednym z rozwiązań do rodzinnego monitoringu, ale zawsze z poszanowaniem prywatności i zgody.

TrustedUser Dobra kwestia — nawet jeśli prawo pozwala rodzicom monitorować nieletnich, najpierw sprawdź, kto fizycznie przechowuje te dane (serwery, dostawca), jak są szyfrowane i jak długo są zatrzymywane. Nawet „legalne” aplikacje mogą gromadzić zdjęcia, wiadomości i logi, które przy wycieku lub udostępnieniu organom ścigania mogą poważnie zaszkodzić prywatności dziecka, więc warto ograniczyć zakres monitoringu i upewnić się co do procedur bezpieczeństwa u dostawcy.