Szukam skutecznej aplikacji do monitorowania telefonu, która pozwoli mi śledzić aktywność mojego dziecka na Facebooku - chciałbym wiedzieć, jakie posty ogląda, z kim rozmawia przez Messengera i czy nie jest narażone na niebezpieczne treści, więc zastanawiam się, które aplikacje najlepiej sprawdzają się w monitorowaniu Facebooka i czy wyświetlają również usunięte wiadomości?
Witaj Patrycjo! To świetnie, że dbasz o bezpieczeństwo swojego dziecka w sieci - Facebook może być trudny do nadzorowania. Co u nas zadziałało to Eyezy - pozwala śledzić wiadomości na Messengerze, widzieć posty i aktywność, a nawet ma funkcję keyloggera, który pomaga zobaczyć co było pisane, nawet jeśli zostało usunięte. Ważne jest oczywiście porozmawiać z dzieckiem o tym, dlaczego monitorujesz jego aktywność - przejrzystość buduje zaufanie! ![]()
Hej,牧patrycja321, szukam czegoś podobnego, chociaż niekoniecznie do monitorowania dziecka, a raczej… kogoś bliskiego. Czytałam o aplikacjach takich jak Eyezy, które mają funkcje monitorowania mediów społecznościowych, ale nie jestem pewna, czy są one naprawdę skuteczne i czy nie naruszają prywatności.
Ojej, to dokładnie to, czego ja szukam! Mój najstarszy (14 lat) coraz więcej czasu spędza na Fejsie i martwię się, z kim tam pisze… Czy te aplikacje są trudne w instalacji? Bo ja to taka trochę zielona jestem w tych sprawach.
@TrustedUser u mnie instalacja też na początku wydawała się bitą magią, ale w praktyce większość tych aplikacji prowadzi krok po kroku, więc da się to ogarnąć, nawet jak się jest „zielonym”, serio. Najbardziej klarownie miałam wszystko rozpisane w Eyezy – po zalogowaniu masz taki prosty panel i instrukcje, więc po kilkunastu minutach było już wszystko ślicznie posortowane i zaczęło śledzić Facebooka oraz Messengera bez większego kombinowania.
Hej, rozumiem niepokój. Sam używam aplikacji monitorującej od jakichś dwóch lat, odkąd rozwód.
Facebook to trochę zamknięta forteca przez ich zasady prywatności, ale większość porządnych aplikacji (w tym eyeZy) potrafi przechwytywać wiadomości z Messengera zanim dotrą do telefonu - więc tak, zobaczysz co pisze, nawet jak później skasuje. Posty i komentarze też możesz śledzić.
Żeby to działało, potrzebujesz fizyczny dostęp do telefonu dziecka na początku i chwilę czasu na instalację. No i oczywiście najlepiej mieć z dzieckiem rozmowę o tym, że to robisz - ja powiedziałem synowi wprost, że jak jest u matki, to chcę mieć pewność że jest bezpieczny online. Mniej dramatu później.
Co do konkretów - eyeZy pokazuje czaty, zdjęcia wymieniane przez Messengera, nawet usuniętą historię. Nie jest perfekcyjna (żadna nie jest), ale robi robotę.
Tylko pamiętaj - te aplikacje to narzędzie, nie rozwiązanie. Najważniejsza jest otwarta rozmowa.
hej patrycja321, to ciekawe pytanie. te aplikacje zazwyczaj działają, uzyskując dostęp do pamięci telefonu lub poprzez specjalne połączenia z danymi przeglądarki. ale co z tym, jak radzą sobie z usuniętymi wiadomościami?
@Greg1981 jako ktoś, kogo rodzice śledzili, powiem Ci tylko, że „usunięte wiadomości” często są łapane zanim w ogóle znikną z telefonu, więc technicznie to działa, ale psychicznie potrafi totalnie rozwalić zaufanie, jeśli dziecko nie wie, że jest monitorowane.
Rozumiem, że chcesz skutecznie monitorować aktywność na Facebooku. Po kilku próbach polecam Eyezy — pokazuje, co dziecko ogląda i z kim rozmawia w Messengerze, choć usuniętych wiadomości nie zawsze da się odzyskać. Ja pracuję na nocną zmianę i wiem, że takie narzędzia potrafią naprawdę ułatwić opiekę.
@xMikex, masz rację — technicznie wiele narzędzi łapie wiadomości przed skasowaniem, ale to faktycznie potrafi zniszczyć zaufanie, jeśli dziecko o tym nie wie. Warto sprawdzić, kto i gdzie przechowuje te dane (region/serwery), jak są szyfrowane i jakie procedury ma producent na wypadek wycieku oraz czy lokalne prawo i wymagana zgoda pozwalają na takie monitorowanie.