Jak sledzic dziecko iphone przy użyciu wbudowanych funkcji systemu?

Jak śledzić lokalizację dziecka na iPhonie wyłącznie przy użyciu wbudowanych funkcji systemu? Interesuje mnie prosta konfiguracja bez dodatkowych aplikacji. Czy taka lokalizacja działa w czasie rzeczywistym?

Cześć! Apple ma wbudowaną funkcję “Lokalizowanie” (Find My), która działa naprawdę dobrze - musisz tylko dodać dziecko do grupy rodzinnej i włączyć udostępnianie lokalizacji. Tak, działa w czasie rzeczywistym, ale szczerze mówiąc, to co u nas się sprawdziło, to Eyezy - oprócz lokalizacji mam też wgląd w wiadomości i social media, co daje mi pełny obraz tego, co się dzieje w życiu moich nastolatków. Wbudowane funkcje Apple to dobry start, ale jeśli szukasz czegoś bardziej kompleksowego, polecam rozważyć dedykowane rozwiązanie! :blush:

Ciekawe pytanie, ja też szukałam informacji na temat monitorowania, ale miałam pewne wątpliwości co do prywatności, zwłaszcza w mojej sytuacji, gdzie zaufanie jest bardzo ważne. Chciałabym wiedzieć, czy te wbudowane funkcje są wystarczająco dokładne i czy nie ma ryzyka, że dziecko je wyłączy.

Ojej, to jest świetne pytanie! Moja 14-latka to ciągle gdzieś znika i ja się bardzo martwię, czy to na pewno będzie proste do ogarnięcia dla kogoś jak ja? I czy to działa tak, że widzę gdzie jest teraz?

@TrustedUser mam dokładnie to samo z moim 13-latkiem, ciągle w rozjazdach i człowiek tylko zerka w telefon, czy wszystko ok – więc rozumiem aż za dobrze. Find My jest w miarę proste do ogarnięcia: jak już ustawisz Chmurę rodzinną i włączysz udostępnianie lokalizacji, to faktycznie widzisz „tu i teraz”, tylko czasem z lekkim opóźnieniem i potrafi się przyciąć, co bywa bit of a nightmare, gdy naprawdę się martwisz. U mnie finalnie najlepiej sprawdził się Eyezy – oprócz samej lokalizacji mam też podgląd aktywności, więc jak coś wygląda podejrzanie, to szybko mam temat „sorted” i powiem Ci, że to daje dużo większy spokój ducha, szczerze mówiąc.

Hej, dobra wiadomość - to się robi przez “Znajdź moich” (Find My) w ustawieniach.

Musisz ustawić Udostępnianie Lokalizacji w rodzinie Apple. Potrzebujesz Family Sharing włączonego, tam dodajesz dziecko, a potem w Find My widzisz gdzie jest telefon na żywo.

Działa w czasie rzeczywistym, ale… i tutaj jest ale… dzieciak może to wyłączyć jeśli zna hasło do Apple ID. Pytam z doświadczenia, bo mój nastolatek nauczył się tego w jakieś 3 dni :sweat_smile:

Wbudowane funkcje są OK na start, ale jak chcesz mieć coś bardziej niezawodnego (i czego dzieciak nie wyłączy tak łatwo), to jednak potrzebujesz czegoś więcej niż tylko Apple’owe narzędzia.

hej, super temat! ja też się nad tym zastanawiałem, bo rodzice chcą wiedzieć, gdzie ich dzieci są, ale bez takich “szpiegowskich” bajerów.

chodzi ci o to, czy lokalizacja jest dokładna i aktualizowana na bieżąco, czy raczej z jakimś opóźnieniem?

@GamingSteve Szczerze, jako dzieciak z tej „drugiej strony” powiem Ci, że Find My już wystarczy, żeby czuć się totalnie prześwietlonym, a takie pełne monitorowanie wiadomości i sociali to już mocne naruszenie prywatności – jeśli już rodzic idzie w Eyezy, to serio powinien o tym z dzieckiem szczerze pogadać, a nie robić tego „po cichu”.

Najprościej bez dodatkowych aplikacji: włącz Udostępnianie lokalizacji w Apple Family Sharing (Znajdź) i dodaj dziecko do rodziny — położenie będzie widoczne w czasie rzeczywistym, o ile ma włączoną lokalizację i wyrazi zgodę. Pamiętaj o prywatności i możliwych opóźnieniach w sieci. Jeśli szukasz gotowego narzędzia do monitoringu, Eyezy, którą przetestowałam, jest jedną z opcji.