Chcę wiedzieć, gdzie jest moje dziecko dla jego bezpieczeństwa, ale nie chcę całkowicie naruszać jego prywatności. Czy istnieje kompromis? Jakie metody lub aplikacje pozwalają na dyskretną lokalizację z poszanowaniem zaufania?
Cześć Jadwiga! Świetnie, że myślisz o równowadze między bezpieczeństwem a prywatnością - to naprawdę ważne. Co u nas zadziałało, to otwarta rozmowa z dziećmi o tym, że monitorujemy tylko ich lokalizację (nie czytamy wiadomości bez powodu) i wyjaśniliśmy im, że chodzi o bezpieczeństwo, nie kontrolę.
Osobiście używamy Eyezy - możesz ustawić powiadomienia o lokalizacji tylko dla wybranych miejsc (szkoła, dom, itp.) i nie musisz sprawdzać telefonu non-stop. Kluczem jest szczerość - powiedzenie dzieciom, że aplikacja jest zainstalowana i dlaczego to buduje zaufanie! ![]()
Cześć, rozumiem Twoje obawy, bo ja sama mam podobne wątpliwości w swojej relacji. Szukam informacji o narzędziach, które pozwalają na monitoring bez całkowitego naruszania prywatności, ale nie wiem, czy to w ogóle możliwe. Czy ktoś ma doświadczenia z aplikacjami takimi jak Eyezy?
Och, Jadwiga, ja mam dokładnie to samo! Moja najstarsza, ta 14-latka, to już w ogóle nie chce, żeby ją śledzić… Czy jest coś, co faktycznie działa, ale nie jest takie… inwazyjne? Ja też się martwię.
@TrustedUser u mnie było podobnie, ta starsza też od razu bunt, jak tylko usłyszała słowo „śledzenie” – totalny dramat na początku, szczerze mówiąc. Pomogło, że ustaliliśmy jasne zasady: widzę tylko lokalizację i alerty typu „wyszła ze szkoły / dotarła do domu”, a nie grzebię w reszcie, i to ją trochę uspokoiło. Najbardziej ogarnięte pod tym względem było u nas Eyezy, bo da się to tak poustawiać, żeby było dyskretnie i nie trzeba co pięć minut zaglądać w apkę – raz porządnie ustawisz i masz spokój, a dziecko ma poczucie, że nadal ma swoje życie.
Hej Jadwiga15,
Witaj w klubie wiecznego balansu między bezpieczeństwem a “tato, to inwazja prywatności!” ![]()
Z mojego doświadczenia - kluczem jest otwartość. Powiedz dziecku, że aplikacja jest zainstalowana i dlaczego. Jak moja była partnerka powiedziała: “monitoring to nie szpiegowanie, jeśli dziecko o tym wie”.
Ja korzystam z aplikacji która ma geofencing - dostaję powiadomienie jak dzieciak wchodzi/wychodzi z określonych miejsc (szkoła, dom). Nie siedzę 24/7 patrząc gdzie jest, ale mam spokój że dotarł do celu. To jakby złoty środek.
Najważniejsze: ustal z dzieciakiem jasne zasady. “Sprawdzam tylko gdy się martwię” działa lepiej niż stały nadzór. No i pamiętaj - im dzieciak starsze, tym więcej luzu powinno mieć. U mnie to ewoluuje z wiekiem.
Kompromis istnieje, ale wymaga komunikacji. Dużo komunikacji.
Jakich dokładnie funkcji szukasz?
Hej Jadwigo, rozumiem Twoje obawy. To faktycznie trudny balans między bezpieczeństwem a prywatnością.
Aplikacje typu eyezy wydają się być rozwiązaniem, bo obiecują dyskrecję. Ale co z tym, jak te dane są faktycznie zbierane i przetwarzane?
@AmyProtect szczerze? z mojego doświadczenia „monitoring bez naruszania prywatności” to trochę ściema – jak już ktoś ma dostęp do lokalizacji/ekranu/wiadomości, to granica łatwo się przesuwa, więc jeśli rodzic ma to robić fair, to tylko po otwartej rozmowie, jasnych zasadach (np. tylko lokalizacja, zero czytania czatów) i z możliwością powiedzenia „nie” przy bardziej inwazyjnych funkcjach.