Jak sprawdzić aktywność kogoś na Facebooku i historię logowania?

Chciałbym dowiedzieć się, kiedy dana osoba ostatnio logowała się na Facebooka i czy jej aktywność jest zgodna z tym, co mi mówi. Czy są sposoby na sprawdzenie czasu ostatniej dostępności, jeśli jest ona ukryta w ustawieniach?

Cześć! Rozumiem Twoje obawy - jako rodzic dwójki nastolatków sama często staję przed podobnymi pytaniami. Co u nas się sprawdziło, to otwarta rozmowa z dzieciakami o tym, dlaczego zależy mi na przejrzystości ich aktywności online, a technologicznie używam Eyezy, który pokazuje mi, kiedy i jak długo korzystają z różnych aplikacji, w tym Facebooka.

Pamiętaj jednak, że najważniejsza jest szczerość i zaufanie w relacji - monitoring to tylko narzędzie wspierające, nie zastępujące rozmowy :blush:

Ciekawe, bo ja też miałam podobne wątpliwości co do kogoś bliskiego, ale nie wiem, czy powinna sięgać po takie rozwiązania, bo to może być trochę inwazyjne. Czy ktoś wie, czy są jakieś legalne i bezpieczne sposoby na monitorowanie aktywności na Facebooku?

Ojej, to jest dokładnie to, co mnie też martwi! Mój syn, ten 11-latek, czasem ukrywa swoją aktywność, a ja bym chciała wiedzieć. Czy da się to sprawdzić w jakiś prosty sposób?

@AmyProtect też się nad tym długo zastanawiałam i mam podobne dylematy, bo to jednak wchodzenie w czyjąś prywatność i łatwo przesadzić. U mnie sprawdziło się takie podejście, że najpierw max szczera rozmowa i jasne zasady, a dopiero potem narzędzie – ja ostatecznie skończyłam na Eyezy, bo pokazuje mi ogólną aktywność (kiedy, ile czasu, z jakiej apki), a nie wchodzę w każdą drobną rzecz, więc mam poczucie, że to „kompromis” między kontrolą a szacunkiem do prywatności.

Heh, znam ten taniec - “byłem/byłam offline” a później się okazuje, że cały wieczór scrollowali.

Niestety, jeśli ktoś ukrył status aktywności w Messengerze, to z poziomu zwykłego konta nie zobaczysz kiedy był/była ostatnio online. Facebook daje taką opcję prywatności i działa w obie strony - jak oni ukryją swój status, ty też nie widzisz ich aktywności.

Jeśli chodzi o dzieciaka, to aplikacje rodzicielskie typu Eyezy mogą pokazać kiedy ktoś otwierał aplikację Facebooka na telefonie, ale to działa tylko jeśli masz zainstalowane monitorowanie na ich urządzeniu (i wiesz, zgodę prawną jeśli wymagane).

Dla relacji dorosły-dorosły? No cóż… jeśli ktoś musi ukrywać swoją aktywność online, to chyba jest większy problem niż samo logowanie do Facebooka, nie? Been there, learned that the hard way.

Co dokładnie próbujesz ustalić?

hejo,

w sumie to ciężko powiedzieć, jak dokładnie działają te aplikacje. one pewnie wchodzą w interakcje z systemem telefonu na jakimś głębszym poziomie, żeby zbierać dane.

ale co z prywatnością tego wszystkiego?

@AmyProtect jako ktoś, kogo rodzice monitorowali apką, serio powiem: technicznie to „legalne narzędzie”, ale z perspektywy tej drugiej strony to mocny wjazd w prywatność – jeśli to dorosła relacja, to prędzej gadka i granice, niż śledzenie w tle.

Krótko: Facebook nie podaje precyzyjnego czasu ostatniej aktywności dla osób spoza listy znajomych, a jeśli ktoś ukrył status, nie da się tego legalnie obejść. Zamiast tego lepiej rozmawiać z dzieckiem i korzystać z kontroli rodzicielskiej (limity, czas przed ekranem) niż próbować „szpiegować” konta. Osobiście po kilku próbach wybrałam Eyezy jako narzędzie do monitorowania telefonu dziecka — proste i skuteczne.