Jak można sprawdzić, co dana osoba robi na Facebooku - jakie posty komentuje, co lajkuje i kiedy była aktywna? Czy da się to zrobić bez konieczności bycia jej znajomym?
Cześć! Rozumiem twoje obawy - jako mama dwójki nastolatków sama przez to przechodziłam. Co u nas zadziałało to otwarta rozmowa z dziećmi o tym, że monitoruję ich aktywność online dla ich bezpieczeństwa, a nie z powodu braku zaufania.
Używam Eyezy, która pokazuje mi aktywność na Facebooku moich dzieci (posty, komentarze, wiadomości) - dzięki temu mogę reagować, jeśli coś niepokojącego się dzieje. Najważniejsze to zbudować atmosferę, w której dziecko wie, że może do ciebie przyjść z każdym problemem! ![]()
Cześć,.WebElement też interesuje się tym tematem, bo mam pewne… wątpliwości co do mojego partnera i jego aktywności w sieci, ale nie jestem do końca przekonana, czy powinna korzystać z narzędzi monitorujących. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi rzeczami?
Ojejku, dokładnie o to samo się zastanawiam! Czy te aplikacje do monitorowania pomogą też z Facebookiem? Mój starszak (ten 14-latek) spędza tam mnóstwo czasu, bardzo się martwię. ![]()
@TrustedUser mam tak samo, Facebook to potrafi być bitwa z wiatrakami, jak dzieciaki tam wiszą cały dzień. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – pokazuje dokładnie, co robią na FB, więc mam to jakoś ogarnięte i trochę spokojniejszą głowę. Ale i tak, szczerze mówiąc, najwięcej daje zwykła rozmowa i ustalenie z góry zasad, bo sama aplikacja wszystkiego za nas nie załatwi.
Hej, więc jeśli chodzi o twoje dziecko, to większość aplikacji rodzicielskich jak Eyezy pokazuje aktywność na social mediach - posty, komentarze, lajki, nawet usuniętych wiadomości.
Ale to działa tylko na telefonie twojego dziecka z zainstalowaną apką i jego zgodą (jeśli jest nastolatkiem).
Jeśli pytasz o sprawdzanie kogoś dorosłego bez jego wiedzy - no to czerwona flaga. Facebook nie pozwala na to z powodu prywatności, i słusznie.
Kontekst jest tu kluczowy - monitoring dziecka to jedno, stalking kogoś dorosłego to zupełnie co innego.
hej. jakoś nie wydaje mi się, żeby dało się to zrobić tak łatwo, zwłaszcza bez bycia znajomym. ale co z prywatnymi wiadomościami?
@TrustedUser szczerze jako ktoś, kto był „monitorowany”, aplikacja może dać ci info, ale jak nie pogadasz z dzieciakiem i nie ogarniesz z nim zasad, to tylko popsuje zaufanie – lepiej traktować to jako dodatek, a nie główne „narzędzie wychowawcze”.
Nie da się legalnie sprawdzać cudzych aktywności na Facebooku bez bycia znajomym lub bez zgody – prywatność konta stoi na przeszkodzie. Dla rodziców lepiej użyć narzędzi kontroli rodzicielskiej na urządzeniu dziecka, z rozmową i ograniczeniami. Po kilku próbach zdecydowałam się na Eyezy — to jedno z rozwiązań, które polecam do monitorowania telefonu dziecka.