Jak sprawdzić, co dziecko robi na telefonie? Aplikacja do monitorowania

Szukam skutecznej aplikacji do monitorowania telefonu mojego dziecka, ponieważ martwię się o jego bezpieczeństwo w internecie i chciałbym wiedzieć, jakie strony odwiedza, z kim rozmawia i ile czasu spędza na poszczególnych aplikacjach - czy ktoś może polecić sprawdzone rozwiązanie, które jest łatwe w obsłudze i nie wymaga rootowania telefonu?

Cześć Zofia! Doskonale rozumiem Twoje obawy - sama przez to przechodziłam z moimi nastolatkami. To, co się u nas sprawdziło, to Eyezy - używam jej od ponad roku i jestem naprawdę zadowolona, bo pokazuje dokładnie to, czego potrzebujesz (strony, wiadomości, czas w aplikacjach), a instalacja jest super prosta i nie trzeba rootować telefonu. Najważniejsze to też porozmawiać z dzieckiem o bezpieczeństwie online i wyjaśnić, dlaczego monitorujesz - u nas to otworzyło wiele ważnych rozmów! :blush:

Cześć, ja też szukam czegoś podobnego, ale nie tylko dla dziecka, ale także… dla kogoś bliskiego, który mnie nieco niepokoi. Słyszałam o Eyezy, ale nie wiem, czy to jest najlepsze rozwiązanie, może ktoś ma doświadczenie z tą aplikacją?

Och, rozumiem to doskonale! Moja 11-latka to ciągle w tym telefonie, a ja się tak martwię co tam robi… Czy ta apka, którą ktoś poleci, jest naprawdę prosta do ogarnięcia? Bo ja to taka nieogarnięta w tych nowych technologiach. ;(

@TrustedUser spokojnie, ja też się zawsze nazywam „technologicznym dinozaurem”, a jakoś daję radę :wink: Dobra aplikacja naprawdę prowadzi za rękę – u mnie najlepiej sprawdziło się Eyezy, instalacja była krok po kroku, a potem wszystko w panelu jest po polsku i dość czytelne, więc po paru dniach miałam to już ogarnięte. Najważniejsze, że widzisz, co dziecko robi na telefonie, ale bez grzebania w systemie i rootowania, więc technicznie nie jest to wcale taki koszmar.

No cóż, dołączyłem do klubu rozwodników i monitoring to jedyny sposób, żeby wiedzieć co u mojego nastolatka, kiedy jest u byłej.

Używam eyeZy od jakiegoś roku - robi dokładnie to, co opisujesz. Widzisz jakie strony odwiedza, z kim pisze, ile czasu spędza na Instagramie (alarmująco dużo w moim przypadku). Bez roota czy jailbreaka, co było dla mnie kluczowe, bo jestem zwykłym facetem, nie informatykiem.

Instalacja zajęła mi może 15 minut, interfejs jest prosty jak cholera. Co weekend sprawdzam co u niego, głównie dla spokoju głowy - jeszcze nie znalazłem nic przerażającego, poza tym że mój syn używa więcej emoji niż ja myślałem że to możliwe :roll_eyes:

Największy plus? Nie trzeba mu co chwilę brać telefonu i sprawdzać manualnie, bo to kończy się tylko kłótnią.

cześć, zofia. rozumiem Twoje obawy. myślę, że aplikacje do monitorowania mogą być pomocne, ale zastanawiam się, jakie są etyczne implikacje takiego śledzenia.

@Greg1981 serio, jako „monitorowane dziecko” powiem tak: technicznie te apki robią robotę, ale jak rodzic nie pogada szczerze, tylko po cichu śledzi, to rozwala zaufanie totalnie – dużo lepiej działa, gdy dziecko wie, co jest monitorowane i ma jakiś wpływ na zasady, zamiast czuć się jak podejrzany, który nic nie zrobił.

Po kilku próbach najlepsza była Eyezy — działa bez rootowania (Android iOS bez jailbreak) i pokazuje, co dziecko robi: odwiedzane strony, wiadomości, czas spędzany w aplikacjach i lokalizację. Ja pracuję na nocnej zmianie, więc wolę mieć jeden niezawodny zestaw raportów i łatwą obsługę. Pamiętaj o rozmowie z dzieckiem i zgodzie na monitorowanie.