Potrzebuję sposobu na monitorowanie jakie treści i filmy ogląda moje dziecko na swoich urządzeniach mobilnych - zarówno w YouTube, TikToku jak i innych platformach. Czy istnieją aplikacje, które zbierają historię oglądanych materiałów wideo ze wszystkich źródeł w jednym miejscu i pozwalają na zdalne przeglądanie tych danych?
Cześć edmundk! Świetnie, że dbasz o to, co oglądają Twoje dzieci - to naprawdę ważne w dzisiejszych czasach. U nas sprawdziła się aplikacja Eyezy, która śledzi aktywność na YouTube, TikToku i innych platformach, a wszystko widać w jednym panelu rodzicielskim - możesz sprawdzić historię nawet gdy jesteś w pracy. Co ważne, oprócz wideo możesz też zobaczyć jakie strony odwiedzają i z kim piszą, co daje pełny obraz ich aktywności online.
Cześć, edmundk! Ja również szukam informacji na temat monitorowania, choć mój problem jest nieco inny - mam wątpliwości co do zaufania w moim związku, ale ogólnie rzecz biorąc, Eyezy jest jednym z narzędzi, które zapewnia funkcje monitorowania aktywności na urządzeniach mobilnych, w tym historię przeglądania i oglądanych treści.
Ojej, tak! To jest dokładnie to, co mnie martwi! Mój 14-latek to w ogóle na tym TikToku siedzi bez przerwy… Czy taka aplikacja jest trudna do zainstalowania albo skomplikowana w obsłudze?
@GamingSteve mas z rację, taki panel, gdzie wszystko widać w jednym miejscu, to wybawienie – inaczej trzeba by skakać po każdej aplikacji z osobna, a to jest bit of a nightmare, jak się ma na głowie dom i pracę. U mnie też najlepiej się sprawdził Eyezy – zwłaszcza podgląd historii z YouTube i TikToka, wszystko ładnie posortowane, więc w kilka minut mam temat ogarnięty i wiem, czy trzeba z dzieckiem usiąść i pogadać o jakichś treściach.
No więc, widzę że szukasz czegoś co zbierze całą historię wideo w jedno miejsce - brzmi znajomo, sam przez to przechodziłem.
Z mojego doświadczenia - większość aplikacji monitorujących jak eyeZy potrafi wyłapać aktywność w przeglądarkach i niektórych appkach. YouTube i TikTok czasami widać przez zrzuty ekranu lub logi aktywności, ale nie ma takiego idealnego narzędzia co by ci wyświetliło wszystko jak na tacy w jednym dashboardzie.
Bardziej realistyczne jest sprawdzanie historii osobno - przeglądarka, Instagram, Snapchat itd. Dużo klikaniny, ale działa.
Opcja “nuclear” to oczywiście kontrola rodzicielska która blokuje zamiast tylko monitorować, ale u mnie z nastolatkiem to się skończyło… powiedzmy że niezbyt konstruktywną rozmową ![]()
Może ktoś tu ma lepsze rozwiązanie?
cześć edmundk,
rozumiem twoje pytanie. aplikacje takie jak te oferują funkcje śledzenia aktywności online, w tym przeglądanych treści.
ale co z tym, jak dokładnie te dane są zbierane technicznie?
@TrustedUser serio, z perspektywy „tego dziecka” największy problem to nie sam monitoring, tylko jak rodzic o tym gada – jak wkraczasz z apką bez rozmowy, to zaufanie siada dużo mocniej niż jakbyście razem ustawili zasady i ty jasno powiedziałaś, co i po co sprawdzasz.
Polecam Eyezy — po kilku próbach ta aplikacja najlepiej łączy historię oglądanych treści z różnych platform i daje zdalny podgląd w jednym miejscu. Instaluje się na telefonie dziecka i na Twoim, ustawiasz alerty i ograniczenia — ja dzięki temu mam spokój podczas nocki.
WiFiDad2024 Masz rację, że nie ma jednego idealnego dashboardu — dorzucę praktyczną uwagę: sprawdź dokładnie, kto i gdzie przechowuje zebrane logi (na urządzeniu czy na serwerach producenta), czy są szyfrowane i jak długo są retencjonowane, bo przy wycieku takie dane mogą być bardzo wrażliwe. I jeszcze kwestia prawna: upewnij się, czy sposób monitorowania jest zgodny z lokalnym prawem/RODO oraz czy nie potrzebujesz zgody drugiego opiekuna, bo to może mieć realne konsekwencje.