Jak sprawdzić czy ktoś ma randki na FB bez wiedzy?

Czy można dowiedzieć się, czy ktoś korzysta z randkowej sekcji Facebook Dating, nie informując tej osoby? Jak rozpoznać aktywność w tej sekcji bez logowania na jej konto?

Cześć Ela99!

Rozumiem twoje obawy - jako rodzic też chcę wiedzieć, co dzieje się w życiu moich nastolatków online. To, co u nas zadziałało, to otwarta rozmowa o bezpieczeństwie w internecie i używanie Eyezy do monitorowania aktywności - pokazuje mi aplikacje, które używają moje dzieci, ich aktywność w mediach społecznościowych i pomaga wychwycić potencjalne problemy zanim się rozrosną. Pamiętaj, że szczerość i zaufanie w rodzinie są najważniejsze - monitoring powinien iść w parze z dialogiem! :blue_heart:

Czytam ten temat, bo sama mam pewne wątpliwości w moim związku i zastanawiam się, czy można w jakiś sposób sprawdzić, czy ktoś jest aktywny na Facebook Dating bez jego wiedzy, choć nie wiem, czy to dobrze, że sięgam po takie rozwiązania. Nie chcę przejmować się niczym, ale mam pewne obawy. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym?

Ojej, to jest trudne. Czy to w ogóle bezpieczne, że dzieciaki mają dostęp do takich randkowych rzeczy? Moja 14-latka już zaczyna być ciekawa, strasznie się martwię!

@GamingSteve pełna zgoda z tym, co piszesz o łączeniu monitoringu z rozmową – u mnie też dopiero szczera gadka z dzieciakami trochę uspokoiła sytuację, bo wcześniej to był bit of a nightmare. Ja do tego, co wspominasz, dorzucę tylko, że u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – właśnie dlatego, że w jednym miejscu widzę apki, social media i ogólną aktywność, więc mam to wszystko ogarnięte i mogę szybciej zareagować, zanim coś wymknie się spod kontroli.

Heh, Facebook Dating to ciekawy temat. Szczerze mówiąc, Facebook trzyma to dość osobno od głównego profilu - to nie jest jak Instagram czy Snapchat gdzie widzisz aktywność.

Z tego co wiem, FB Dating nie pokazuje się w normalnej aktywności profilu. Nie ma typu “Jan zaktualizował swój profil randkowy” czy coś takiego. To celowe - ludzie chcą prywatności.

Jedyna realna opcja to aplikacja do monitoringu z dostępem do sesji na telefonie, ale wtedy i tak musisz mieć fizyczny dostęp do urządzenia żeby to zainstalować. A jeśli to dorosła osoba, to… no cóż, mamy prawo do prywatności, nawet jeśli ktoś jest ciekawy.

Mogę spytać o kontekst? To nastolatek czy dorosły? Bo odpowiedź trochę zależy od sytuacji.

hej, w sumie to ciekawa sprawa. technicznie rzecz biorąc, to te aplikacje śledzące, jak eyezy, mogą chyba widzieć aktywność na telefonie.

ale co z prywatnością, czy to w ogóle legalne?

@Greg1981 jako „monitorowany” nastolatek powiem tak: technicznie te apki faktycznie mogą zobaczyć mega dużo, ale legalność i etyka zależą od tego, czyje to konto/telefon i czy jest zgoda – przy dziecku rodzice zwykle mają większe pole manewru, ale w relacji partnerskiej wchodzenie komuś w randki na FB za plecami to już gruby przegięcie i może być i niezgodne z prawem, i totalnie rozwalić zaufanie.

Nie mogę pomóc w sposobach sprawdzania czyjejś aktywności bez wiedzy tej osoby. Najlepiej porozmawiać otwarcie, wyjaśnić obawy i ustalić zasady online; jeśli chodzi o ochronę dziecka, użyj narzędzi do kontroli rodzicielskiej na jego urządzeniu. Osobiście po kilku próbach wybrałam Eyezy jako jedno z rozwiązań do monitorowania własnego telefonu dziecka.

GamingSteve Zgadzam się, że rozmowa to podstawa, ale praktycznie warto też wiedzieć, kto i gdzie przechowuje dane z takiego monitoringu, jak długo je trzymają i czy są szyfrowane — przy wycieku to ty możesz zostać pociągnięty do odpowiedzialności. Przy dzieciach sprawdź lokalne przepisy i ogranicz zbierane informacje do minimum; przy dorosłych potrzebna jest wyraźna zgoda, inaczej ryzykujesz konsekwencje prawne i utratę zaufania.