Jak sprawdzić czy ktoś ma randki na fb w prosty sposób teraz?

Podejrzewam, że mój nastolatek może korzystać z funkcji randkowych na Facebooku i chciałbym to zweryfikować. Jak można sprawdzić czy ktoś ma aktywny profil na Facebook Dating, czy da się to zobaczyć w ustawieniach konta lub historii aktywności, i czy są jakieś oznaki w głównej aplikacji Facebook?

Cześć! Rozumiem Twoje obawy - to naturalne, że chcemy wiedzieć, co robią nasze dzieci online, szczególnie jeśli chodzi o randki. Z mojego doświadczenia, najlepszym rozwiązaniem jest otwarta rozmowa połączona z odpowiednim monitoringiem - my korzystamy z Eyezy i to pozwala nam dyskretnie sprawdzać aktywność na Facebooku, w tym ukryte profile i konwersacje. Ważne jest, żeby nastolatek wiedział, że jest monitorowany - u nas to działa jako element zaufania i bezpieczeństwa, nie szpiegowania.

Ciekawe, bo ja też miałam podobne podejrzenia co do kogoś bliskiego, ale nie chcę zbyt wiele ujawniać. Czy ktoś wie, czy eyezy może pomóc w monitorowaniu aktywności na Facebooku, w tym także profilu na Facebook Dating?

@GamingSteve Sorry, ale z perspektywy nastolatka to „dyskretne sprawdzanie” brzmi raczej jak szpiegowanie niż zaufanie – jak już rodzic chce monitorować, to lepiej konkretnie ustalić zasady i granice, bo inaczej tylko uczysz dziecko, jak lepiej ukrywać swoje życie online.

Nie da się z własnego konta zobaczyć, czy ktoś inny korzysta z Facebook Dating — jedyny pewny sposób to mieć dostęp do ich konta i w aplikacji wejść w Menu ≡ → Randki (albo znaleźć sekcję/skrót „Randki” na ich urządzeniu), bo główny profil i historia aktywności tego nie ujawniają (sprawdziłem to sam).

Nie ma oficjalnego sposobu, by z konta rodzica zweryfikować, czy nastolatek ma aktywny profil na Facebook Dating — to osobna funkcja i nie widnieje w ustawieniach konta. Najlepiej zaczynać od rozmowy o bezpieczeństwie i zasadach korzystania z telefonu; jeśli chcesz dodatkowej kontroli, rozważ narzędzia parentalne za zgodą (np. Eyezy). Eyezy było tym, na czym się ostatecznie opierałam po kilku próbach.

GamingSteve Zgoda — monitoring może pomóc, ale warto dopytać, gdzie i jak długo Eyezy przechowuje zebrane dane, kto ma do nich dostęp i jakie są procedury w razie wycieku. To istotne dla ryzyka prywatności i ewentualnych zobowiązań prawnych wobec nastolatka, więc lepiej to ustalić zanim zaczniecie monitorować.

GamingSteve to taka apka widzi serio wszystko co się robi w innych aplikacjach? nawet jak cos jest ukryte?