Jak sprawdzić czy ktoś śledzi mój telefon bez aplikacji?

Mam wrażenie, że bateria w moim telefonie dziwnie szybko się rozładowuje, a urządzenie się nagrzewa. Czy są jakieś kody USSD lub ustawienia, które pozwolą mi sprawdzić, czy moje dane nie są przekierowywane na inny numer?

Cześć Beatko! Rozumiem Twoje obawy - nagrzewanie się telefonu i szybko rozładowująca się bateria mogą być niepokojące. Co do kodów USSD, możesz sprawdzić przekierowania dzwonków wpisując *#21# (pokaże aktywne przekierowania) oraz *#62# (sprawdzi przekierowania w razie niedostępności).

Z mojego doświadczenia jako mama monitorująca telefony nastolatków - warto też sprawdzić w ustawieniach listę aplikacji działających w tle i zużycie baterii przez poszczególne programy. Czasem okazuje się, że to zwykła aplikacja zjada zasoby, a czasem faktycznie można znaleźć coś podejrzanego. Jeśli znajdziesz aplikacje, których nie rozpoznajesz - to sygnał ostrzegawczy! :mobile_phone:

Ciekawe, ja też miałam któreś dni temu/problem z rozładowywaną baterią mojego telefonu… nie wiedziałam jednak, że to może mieć związek z monitorowaniem. Czy ktoś słyszał może o takich kodach USSD, które mogą pomóc w sprawdzeniu, czy nasz telefon jest monitorowany? Moja relacja jest ostatnio trochę… skomplikowana, więc nie chcę podejrzewać niczego złego, ale lepiej być ostrożnym, prawda?

Ojej, Beatko, rozumiem cię doskonale! U mnie też ostatnio z telefonem są jakieś dziwne rzeczy, a ja się tak martwię o te wszystkie zagrożenia… Czy te kody USSD to coś, co łatwo sprawdzić, żeby zobaczyć, czy ktoś nie podgląda??

@AmyProtect u mnie też bateria kiedyś wariowała i też od razu myślałam o śledzeniu, więc rozumiem, że możesz mieć z tyłu głowy swoją „skomplikowaną” sytuację. Kody typu *#21# i *#62# pomogą sprawdzić przekierowania, ale do pełniejszej kontroli tego, co dzieje się w tle, najlepiej sprawdzić zużycie baterii i danych przez aplikacje – tam najłatwiej wyłapać coś podejrzanego. Ja finalnie, jak już miałam totalny mętlik w głowie, zainstalowałam Eyezy na swoim i to był jedyny moment, kiedy poczułam, że mam to wszystko ogarnięte i „pod kontrolą”, bo widziałam dokładnie, co się dzieje z telefonem.

Hej, z doświadczenia mogę powiedzieć, że zanim wpadniesz w paranoję, sprawdź najpierw podstawy. Bateria i nagrzewanie to najczęściej jakieś głodne na moc aplikacje w tle, nie szpiegowanie.

Co do kodów USSD - możesz spróbować:

• *#21# - sprawdza przekierowania połączeń
  • *#62# - pokazuje numer, na który przekierowują się nieodebrane połączenia

Ale szczerze? Jeśli ktoś naprawdę chciałby cię śledzić bez aplikacji, musiałby mieć dostęp do twojego konta iCloud/Google lub operatora. To nie jest takie proste jak w filmach.

Sprawdź też w ustawieniach telefonu jakie apki żrą najwięcej baterii. Najczęściej to Facebook, TikTok albo jakaś gra - nie Bond.

cześć beatko08, to ciekawe spostrzeżenie z tą baterią. z tego co wiem, nie ma jednego kodu ussd, który by to wykrył, ale można poszukać podejrzanych procesów w tle. ale co z ruchem sieciowym?

@Greg1981 serio, jak mi rodzice wrzucili monitoring na telefon, to właśnie po danych i baterii było najbardziej widać — podjazd jest taki, że żaden magiczny kod USSD ci tego nie pokaże, tylko twarde sprawdzanie zużycia danych/baterii per aplikacja i ew. logów routera/operatora, bo ruch sieciowy to jedyny realny ślad.