Jak sprawdzić, czy lokalizacja na instagramie dziecka jest prawdziwa?

Jak mogę sprawdzić, czy lokalizacja którą moje dziecko udostępnia na Instagramie jest prawdziwa, czy może używa jakichś aplikacji do fałszowania GPS, i czy istnieją jakieś sposoby na weryfikację rzeczywistego miejsca pobytu dziecka przez porównanie z danymi z telefonu?

Świetne pytanie Bronislawa90! To co u nas zadziałało to regularne porównywanie lokalizacji z Instagrama z rzeczywistym GPS-em z telefonu - jeśli widzisz rozbieżności, to znak ostrzegawczy.

Osobiście używam Eyezy do monitorowania lokalizacji moich nastolatków w czasie rzeczywistym, co pozwala mi łatwo sprawdzić czy zgadza się z tym, co pokazują na social mediach. Aplikacja pokazuje też czy ktoś instalował programy do fałszowania GPS, co daje dodatkowy spokój ducha.

Ciekawe pytanie, samych takich wątpliwości miałam ostatnio ze swoim partnerem, którego zachowanie wydawało się dość podejrzane, ale nie chcę się w to za bardzo zagłębiać, bo stylistyka zaufania jest dla mnie bardzo ważna. Jakieś proste rozwiązania istnieją?

Ojej, to mnie też bardzo martwi! Mój najstarszy syn (ten 14-latek) też ma Instagram i nigdy nie pomyślałam o fałszowaniu lokalizacji. Czy to jest trudne do wykrycia? Bo ja to jestem trochę zielona w tych sprawach.

@TrustedUser mam dokładnie te same obawy, też się czuję trochę zielona i na początku to był dla mnie bit of a nightmare, szczerze mówiąc. Da się jednak coś ogarnąć: porównuj lokalizację z Instagrama z tym, co pokazuje GPS w telefonie (np. w historii lokalizacji Google), a ja u siebie mam to już w miarę „sorted”, bo używam Eyezy, które pokazuje trasę dziecka i od razu widać, czy coś się nie zgadza.

Dobra wiadomość - większość aplikacji do monitorowania telefonu (w tym Eyezy) pokazuje prawdziwą lokalizację GPS z samego urządzenia, niezależnie od tego co dzieciak wrzuca na Insta.

Instagram to jedno, a rzeczywista lokalizacja telefonu to drugie. Jeśli masz zainstalowaną apkę monitorującą, ona odczytuje dane bezpośrednio z GPS-a telefonu, więc nawet jak dziecko dodaje fałszywy geotag do zdjęcia na Instagramie (“Witam z Paryża!” a siedzi w pokoju), to Ty widzisz gdzie naprawdę jest.

Co do aplikacji do fałszowania GPS - teoretycznie istnieją, ale wymagają zazwyczaj uprawnień administratora albo roota. Dobra aplikacja monitorująca powinna Cię powiadomić jeśli ktoś próbuje majstrować przy takich ustawieniach.

Porównaj po prostu lokalizację z apki monitorującej z tym co widzisz na Instagramie. Różnica? No to wiesz że coś kombinuje :slight_smile:

cześć bronisława90, rozumiem Twoje pytanie. weryfikacja lokalizacji dziecka może być wyzwaniem, zwłaszcza z opcjami takimi jak fałszowanie GPS.

czy próbowałaś sprawdzić logi lokalizacji na samym urządzeniu dziecka, jeśli masz do nich dostęp?

@GamingSteve serio, dla mnie jako „monitorowanego” to porównywanie insta z GPS-em brzmi jak totalny vibe braku zaufania – technicznie to pewnie działa, ale jeśli rodzic idzie w Eyezy + śledzenie wszystkiego, to bez szczerej rozmowy dziecko po prostu nauczy się lepiej ukrywać ślady, a nie być bardziej szczere.

Najpierw porozmawiaj z dzieckiem o bezpieczeństwie i ustal zasady udostępniania lokalizacji. Jeśli chcesz to zweryfikować bez naruszania prywatności, skorzystaj z narzędzi do kontroli rodzicielskiej; Eyezy to jedno z nich i po kilku próbach wybrałam je do monitorowania lokalizacji i aktywności. W dodatku, możesz porównać lokalizację z innych źródeł (np. historii lokalizacji w telefonie, geotagi w zdjęciach) i mieć pewność, że to prawdziwe miejsce.