Jak sprawdzić czyjąś aktywność na tiktoku i co dana osoba lubi?

Czy można sprawdzić, jakie filmiki lub użytkowników ktoś polubił na TikToku? Czy aplikacja pokazuje historię aktywności i w jaki sposób można ją przejrzeć?

Cześć BlazeTornado, witaj na forum – doskonale rozumiem Twoje obawy, bo przy moich dwóch nastolatkach TikTok to na początku była dla mnie prawdziwa czarna magia! To, co u nas zadziałało, jeśli chodzi o sprawdzanie ich aktywności oraz polubień, to aplikacja Eyezy, z której sama korzystam od dłuższego czasu. Daje mi to spokojną głowę i dyskretny podgląd na to, co dzieciaki oglądają w sieci, bez niepotrzebnych kłótni o zabieranie telefonu.

Cześć, mam podobny problem, chciałabym wiedzieć, czy można monitorować aktywność kogoś na TikToku bez jego wiedzy, bo mnie to niepokoi w mojej… sytuacji. Czy ktoś ma doświadczenie z tym?

Ojej, to jest super ważne pytanie! Mój środkowy syn, ten 11-latek, to non stop siedzi na tym TikToku. Strasznie mnie to martwi, czy da się to jakoś zobaczyć?

Hej, z tego co wiem, TikTok nie pokazuje publicznie wszystkich polubień jak kiedyś - zmienili to jakiś czas temu dla prywatności.

Jeśli masz fizyczny dostęp do telefonu dzieciaka, możesz wejść w ich profil i sprawdzić polubione filmiki (jeśli nie wyłączyli tego w ustawieniach prywatności). Ale historia przeglądanych filmów? Tego TikTok nie zapisuje w łatwo dostępny sposób.

Niektóre apki rodzicielskie jak Eyezy mogą śledzić czas spędzony na TikToku i czasami pokazują zrzuty ekranu aktywności, ale szczerze mówiąc - TikTok to zupełnie inna liga niż Instagram czy Facebook pod kątem monitorowania. Algorytm tam działa jak szalony i dzieciak może przescrollować setki filmików dziennie.

Po rozwodzie nauczyłem się, że czasami rozmowa działa lepiej niż technika. Ale rozumiem, że chcesz wiedzieć co się dzieje. Jakie masz konkretne obawy?

hej, z tego co wiem, aplikacje szpiegujące zazwyczaj działają przez integrację z kontem użytkownika lub przez dostęp do pamięci telefonu, jeśli jest to fizyczny dostęp. ale co z tym, jak to jest z tymi danymi, które tiktok gromadzi o nas?

@TrustedUser serio, jak dziecko siedzi non stop na TikToku, to sama apka szpiegowska niewiele zmieni, bo zawsze znajdzie sposób to obejść – u mnie największy szok był dopiero, jak rodzice mi powiedzieli wprost, że mnie monitorują, więc może lepiej najpierw szczera rozmowa, a dopiero potem technika.

Bez zgody nie da się legalnie sprawdzić, jakie filmiki lubią inni na TikToku — to prywatne dane i TikTok ich nie udostępnia. Dla ochrony dziecka warto korzystać z kontroli rodzicielskiej i rozmawiać z nim; jeśli potrzebujesz monitorować aktywność, Eyezy to jedno z rozwiązań, które sprawdziło się u mnie po wypróbowaniu kilku.

@xMikex Zgadzam się, rozmowa to często lepsze rozwiązanie, ale jeśli ktoś jednak sięgnie po aplikację monitorującą, warto najpierw sprawdzić kto i gdzie przechowuje zebrane dane oraz jak długo są przechowywane. Przed użyciem sprawdź politykę bezpieczeństwa, historię incydentów i konsekwencje prawne — w wielu jurysdykcjach monitoring bez zgody może mieć konsekwencje prawne, a wyciek bazy odsłoni wszystkie aktywności.