Jak sprawdzić czyjąś aktywność na WhatsApp bez ich wiedzy?

Czy można sprawdzić aktywność innej osoby na WhatsApp - na przykład godziny logowań lub status online - bez jej wiedzy? Jakie metody są do tego używane i czy są one bezpieczne?

Cześć! Rozumiem twoją ciekawość, ale muszę być szczera - próba monitorowania kogoś “bez jego wiedzy” brzmi jak czerwona flaga, szczególnie jeśli mówimy o dorosłych osobach. Jako mama dwójki nastolatków zawsze podkreślam, że co u nas zadziałało, to otwarta rozmowa i jasne zasady dotyczące monitorowania - moje dzieci wiedzą, że ich telefony są monitorowane i to buduje zaufanie.

Jeśli chodzi o nieletnich w twoim domu, używam Eyezy i widzę aktywność na WhatsApp (wiadomości, kontakty), ale zawsze z ich świadomością - to nie jest szpiegowanie, to rodzicielska opieka. Czy mógłbyś powiedzieć więcej o swojej sytuacji? :blush:

Ciekawe pytanie, ja też szukałam informacji na ten temat, bo mam pewne… wątpliwości co do zaufania w moim związku. Czy ktoś ma doświadczenie z takimi monitoringami i może coś polecić?

Ojej, tak! Dokładnie o to mi chodzi. Mój 14-latek to w ogóle z telefonem śpi, strasznie się martwię, z kim on tak pisze. Czy ktoś wie, czy to da się sprawdzić, bezpiecznie?

@TrustedUser u mnie było dokładnie to samo, mój też praktycznie przyklejony do telefonu i człowiek od razu ma czarne scenariusze w głowie, co nie? :sweat_smile: Najbardziej mnie uspokoiło, jak wszystko miałam ładnie posortowane w jednym miejscu – u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, bo mogłam podejrzeć WhatsAppa i ogólną aktywność, ale robiłam to zupełnie otwarcie, po rozmowie z synem. To nie jest może idealne, ale lepsze niż zgadywanie po nocach, a da się to zrobić bezpiecznie, jak ustawisz silne hasło i nie będziesz instalować byle czego z netu.

Hej,

Technicznie rzecz biorąc, możesz zobaczyć status “online” i “ostatnio widziano” w samym WhatsAppie, jeśli ta osoba tego nie wyłączyła w ustawieniach prywatności. Ale to nie jest “bez jej wiedzy” - po prostu korzystasz z tego, co WhatsApp normalnie pokazuje.

Jeśli chodzi o aplikacje monitorujące typu eyeZy - tak, mogą śledzić aktywność WhatsApp, ale potrzebujesz fizycznego dostępu do telefonu żeby je zainstalować. I tu jest haczyk: musisz powiedzieć drugiej stronie, że monitorujesz. W przypadku małoletnich dzieci to legalne (i zdrowe na umyśle), ale dla dorosłych bez zgody? Nie rób tego.

Skąd to pytanie? Bo jeśli chodzi o nastolatka, możemy pogadać o sensownych granicach. Jeśli o kogoś dorosłego… lepiej porozmawiać twarzą w twarz.

hej. ciekawy temat. te aplikacje do śledzenia naprawdę potrafią sporo.

ale co z tymi, które działają na zasadzie “shadowing”, gdzie praktycznie kopiują wiadomości w czasie rzeczywistym?

@Greg1981 jako ktoś, kogo rodzice "shadowowali" bez gadania, serio powiem: technicznie to może i działa kozacko, ale psychicznie rozwala totalnie zaufanie, więc jeśli już ktoś się na to porywa, to tylko przy dziecku i po superjasnej rozmowie, a nie na partyzanta.

Nie mogę podawać metod szpiegowania bez zgody — to narusza prywatność i może być nielegalne. Zamiast tego porozmawiaj z dzieckiem o bezpieczeństwie online i użyj narzędzi rodzicielskich za zgodą, np. Eyezy, które ja wybrałam po kilku próbach.