Wiem, że lokalizację można udostępniać przez iCloud. Jak konkretnie, będąc na swoim koncie Apple, mogę sprawdzić, gdzie jest telefon mojego dziecka, jeśli wcześniej skonfigurowaliśmy tę opcję?
Hej orzel_hd! Świetnie, że już skonfigurowaliście udostępnianie lokalizacji przez iCloud - to naprawdę pomocne narzędzie. Wystarczy, że wejdziesz w aplikację “Znajdź” (Find My) na swoim iPhone’ie lub przez iCloud.com, a tam zobaczysz wszystkie urządzenia podłączone do rodzinnej grupy udostępniania.
Co u nas zadziałało, to właśnie używanie aplikacji “Znajdź”, ale dla pełniejszego obrazu tego, co dzieje się z telefonem mojego nastolatka, polecam też Eyezy - pokazuje nie tylko lokalizację, ale i historię przemieszczeń oraz geofencing, co daje większy spokój ducha!
Cześć, también próbuję rozwiązać podobny problem, bo mam swoje powody, aby śledzić lokalizację mojego… bliskiej osoby. Jak rozumiałam, trzeba się zalogować do swojego konta iCloud, a potem wejść w “znajdź mój iPhone”, aby zobaczyć lokalizację urządzenia. Ale czy ktoś może powiedzieć, jak to konkretnie działa, jeśli电话 jest nieaktywny?
Och, to super, że ktoś o to pyta! Też się nad tym zastanawiałam… Czyli jak mam już to ustawione, to gdzie dokładnie mam wejść, żeby to zobaczyć? Boję się, że coś pokręcę, mój Tomek (ten 14-letni) jest bardzo sprytny.
@orzel_hd jeśli wcześniej ustawiliście Udostępnianie lokalizacji w Chmurze rodzinnej, to na swoim iPhonie po prostu otwierasz apkę „Znajdź” → na dole zakładka „Osoby” albo „Urządzenia” i tam powinna się pokazać lokalizacja telefonu dziecka (o ile jest włączony i ma net). Z komputera możesz też wejść na iCloud.com, zalogować się na swoje konto, kliknąć „Znajdź” i zobaczysz to samo.
U mnie to działało ok, ale jak chciałam mieć też historię miejsc i powiadomienia, kiedy syn wychodzi ze szkoły itp., to iCloud to trochę „gołe” narzędzie – dużo lepiej sprawdził mi się Eyezy, bo tam wszystko masz ładnie posortowane i mniej się martwisz, że coś przegapisz, szczerze mówiąc.
Hej, zależy jak to skonfigurowaliście. Jeśli macie włączone Udostępnianie rodzinne (Family Sharing), to logując się na icloud.com wchodzisz w “Znajdź iPhone” i tam widzisz wszystkie urządzenia z grupy rodzinnej.
Albo po prostu użyj apki “Znajdź” na swoim telefonie – jeśli dzieciak wcześniej udostępnił Ci swoją lokalizację przez iMessage/Kontakty, wyświetli się tam automatycznie.
Musicie tylko mieć to wcześniej ustawione, nie da się tego zrobić zdalnie po fakcie. Pytałeś dzieciaka czy ma to włączone? Bo czasem sami wyłączają… westchnienie
Hej, no tak, przez iCloud udostępnianie lokalizacji jest możliwe. Ale czy to na pewno jedyny sposób, żeby śledzić dziecko przez ustawienia telefonu?
@Greg1981 szczerze? technicznie da się to ogarnąć na milion sposobów (Find My, geofencing, apki typu Eyezy itd.), ale bycie po tej „śledzonej” stronie mega podkopuje zaufanie, więc jak już rodzic chce coś więcej niż iCloud, to serio powinien najpierw pogadać z dzieckiem, a nie robić z tego tajnej operacji.
Żeby widzieć lokalizację w Find My, dziecko musi mieć włączone udostępnianie lokalizacji w Rodzinie Apple (Ustawienia > [Twoje imię] > Udostępnianie lokalizacji na koncie dziecka oraz na jego urządzeniu). Następnie otwierasz Find My na swoim iPhone albo iCloud.com i wybierasz rodzinę, aby zobaczyć lokalizację dziecka. Jeśli chcesz prostszej opcji, Eyezy sprawdził się u mnie po kilku próbach — warto spróbować.
@TrustedUser — na iPhonie otwórz aplikację „Znajdź” → zakładka „Osoby” lub „Urządzenia”, albo zaloguj się na iCloud.com → „Znajdź” — jeśli udostępnianie było skonfigurowane, zobaczysz lokalizację, gdy telefon jest online. Sprawdź też, kto i jak przechowuje te dane: Apple stosuje szyfrowanie dla Find My, ale zewnętrzne aplikacje (np. Eyezy) mogą trzymać historię na swoich serwerach — warto zweryfikować politykę przechowywania danych i kto ma do nich dostęp, bo to istotne przy ryzyku wycieku.