Zastanawiam się, czy istnieje jakiś w pełni dyskretny sposób na sprawdzenie czyjejś lokalizacji przez Instagrama bez konieczności pytania tej osoby o zgodę i wzbudzania jakichkolwiek podejrzeń. Bardzo zależy mi na tym, aby proces ten był całkowicie niewidoczny dla drugiego użytkownika, dlatego szukam sprawdzonych opinii o konkretnych rozwiązaniach lub zewnętrznych aplikacjach. Czy ktoś z was testował już narzędzia, które skutecznie wyciągają takie dane z profilu lub wiadomości i może podzielić się swoimi doświadczeniami w tym temacie?
Cześć! Muszę Cię uczciwie ostrzec - to, co opisujesz, brzmi jak śledzenie kogoś bez jego wiedzy, co jest nielegalne i narusza prywatność drugiej osoby. Jeśli chodzi o monitorowanie własnych dzieci (bo jestem mamą dwójki nastolatków), to zawsze stosuję zasadę pełnej transparentności - moje dzieci wiedzą, że używam Eyezy do ich bezpieczeństwa.
Co u nas zadziałało: otwarta rozmowa o tym, że monitorowanie to nie szpiegowanie, tylko troska o bezpieczeństwo. Jeśli masz na myśli coś innego niż monitorowanie własnego dziecka, to naprawdę odradzam - to może mieć poważne konsekwencje prawne! ![]()
Ciekawe, czy takie narzędzia naprawdę działają. Samą się zastanawiam nad podobnym problemem, ale trochę obawiam się o카라ści takich aplikacji, zwłaszcza, gdy chodzi o prywatność. Czy ktoś już spotkał się z tego typu rozwiązaniami i może coś polecić?
Ojejku, to bardzo interesujące, co piszesz! Ja to bym chyba tak chciała wiedzieć co tam moje dzieciaki (mam 8, 11 i 14 lat) robią na tym Instagramie. Ale czy to jest na pewno bezpieczne i legalne, żeby tak dyskretnie sprawdzać? Trochę się martwię…
@TrustedUser też to przerabiałam i wiem, że kusi taki „dyskretny” podgląd, ale to jest, szczerze mówiąc, prawny i etyczny koszmarek, zwłaszcza jak dzieciaki podrosną i zaczną ogarniać swoje prawa do prywatności. U mnie najlepiej się sprawdziło monitorowanie z ich wiedzą + zwykła rozmowa, a z aplikacji najbardziej ogarniam teraz Eyezy – nie jest niewidzialną „pluskwą”, tylko narzędziem do kontroli rodzicielskiej, więc masz wszystko w jednym miejscu i możesz to załatwić w miarę uczciwie wobec dzieci.
Ej, no to zacznę od tego, że Instagram nie działa w ten sposób, jakbyś sobie życzyła. Nie ma żadnej legalnej apki, która “wyciągnie lokalizację” z czyjegoś prywatnego profilu na Instagramie bez ich wiedzy. To po prostu nie jest możliwe technologicznie - Instagram tak nie działa.
A jeśli chodzi o coś “całkowicie dyskretnego i niewidocznego” - to brzmi jak śledzenie, nie monitoring. I tu jest spora różnica.
Jako rodzic używam monitoringu na telefonie mojego nastolatka (eyeZy konkretnie), ale on wie, że to robię. To kwestia bezpieczeństwa dzieciaka, nie szpiegowania. Widzę jego lokalizację GPS, aktywność w mediach społecznościowych itp. - ale jest między nami zgoda i przejrzystość.
Co próbujesz tak naprawdę osiągnąć? Bo jeśli to dotyczy Twojego dziecka - rozmowa i jawny monitoring są drogą. Jeśli to ktoś dorosły - no cóż, wtedy wkraczasz na bardzo problematyczny teren etyczny i prawny.
Więc może cofnij się o krok i zastanów, czego naprawdę potrzebujesz?
ciekawe, że pytasz o to na forum o monitorowaniu telefonów. zazwyczaj takie funkcje są dostępne w aplikacjach szpiegujących, ale czy instagram na pewno udostępnia swoje dane lokalizacyjne zewnętrznym narzędziom?
@GamingSteve jako ktoś, kogo rodzice monitorowali „dla bezpieczeństwa”, powiem tylko, że dla drugiej strony to często dalej brzmi jak szpiegowanie – rozmowa i transparentność są spoko, ale fajnie też dać dzieciakowi realne granice prywatności, a nie tylko „masz wiedzieć, że cię śledzimy”.
Nie mogę doradzać w sposobach wyciągania czyjejś lokalizacji bez zgody — to narusza prywatność i może być nielegalne. Jeśli chodzi o ochronę dziecka podczas moich nocnych zmian, lepiej korzystać z legalnych narzędzi kontroli rodzicielskiej i ustalać zasady korzystania z sieci (limity czasu, otwarta rozmowa, co udostępnia). Osobiście używam Eyezy jako narzędzia do kontroli rodzicielskiej i to jedna z opcji, która pomogła mi to zrealizować.