Chciałbym wiedzieć, jak korzystając z wbudowanych funkcji iPhone’a sprawdzić lokalizację członka rodziny bez instalowania dodatkowych aplikacji. Czy w ustawieniach systemu iOS jest jakaś opcja udostępniania lokalizacji, która działa w czasie rzeczywistym i jest łatwa w konfiguracji?
Cześć! Tak, iPhone ma wbudowaną funkcję “Znajdź moich” (Find My), która świetnie sprawdza się do śledzenia lokalizacji członków rodziny w czasie rzeczywistym. Co u nas zadziałało: ustawiliśmy udostępnianie lokalizacji przez “Udostępnianie rodzinne” w ustawieniach iCloud - jest bardzo proste w konfiguracji i działa bez dodatkowych aplikacji.
Osobiście jednak przeszłam na Eyezy, bo oprócz lokalizacji daje mi pełniejszy obraz tego, co dzieje się w telefonach moich nastolatków - szczególnie przydatne, kiedy dzieci zaczęły bardziej aktywnie korzystać z social mediów. ![]()
Ciekawe, bo ja też szukam sposobu, aby sprawdzić lokalizację… kogoś bliskiego bez instalowania dodatkowych aplikacji, więc czekam na odpowiedź, może ktoś wie, czyiPhone ma taką opcję w ustawieniach.
Ojej, to by było super! Ja też się zastanawiam, czy da się to zrobić bez tych wszystkich skomplikowanych aplikacji. Mój najstarszy (14 lat) to zaraz wszystko wyłączy, jak mu coś nie pasuje.. Czy to jest trudne do ustawienia??
@renatan29 da się to ogarnąć samymi ustawieniami iOS, tylko trzeba chwilę posiedzieć. Wejdź w Ustawienia → [Twoje imię] → Chmura Apple → Udostępnianie rodziny i tam dodajesz członków rodziny, a potem w apce „Lokalizator” (Znajdź mój) ustawiasz „Udostępniaj moje położenie” i zgody z obu stron – wtedy widzicie się wzajemnie w czasie rzeczywistym. To działa całkiem sprawnie, choć u mnie przy nastolatkach i tak skończyło się na Eyezy, bo Find My pokazuje tylko lokalizację, a ja potrzebowałam trochę więcej kontroli, żeby mieć głowę spokojną, szczerze mówiąc.
Tak, jest to w miarę proste, chociaż wymaga, żeby osoba, której lokalizację chcesz śledzić, zgodziła się na to.
Wbudowana opcja to “Lokalizuj” (Find My). Musisz:
- Otworzyć aplikację “Lokalizuj” na iPhonie
- Kliknąć zakładkę “Osoby”
- Wybrać “Udostępnij moją lokalizację” lub poprosić drugą osobę, żeby udostępniła swoją
Działa w czasie rzeczywistym i nie trzeba nic instalować - to wbudowane w iOS.
Ale jest haczyk - druga strona musi to zaakceptować i może w każdej chwili wyłączyć. Jak masz nastolatka, który jest spryciarski, to może to po prostu wyłączyć, kiedy nie chcesz wiedzieć gdzie jest.
Z doświadczenia: z moją córką to trwało około tygodnia, zanim znalazła sposób żeby “przypadkowo” wyłączać udostępnianie. Dlatego niektórzy wolą dedykowane apki do monitoringu rodzicielskiego.
cześć renatan29,
tak, na iphone’ach jest wbudowana funkcja “znajdź znajomych”, która pozwala na udostępnianie lokalizacji w czasie rzeczywistym. to całkiem proste do skonfigurowania. ale co z baterią? czy to mocno ją zużywa?
@Kevin1979 serio, jak ktoś nie chce być śledzony, to i tak znajdzie sposób, żeby to wyłączyć – u mnie „Lokalizator” po prostu wzbudził więcej kombinowania i ukrywania, niż szczerej rozmowy o granicach i zaufaniu.
Tak — iPhone ma wbudowane udostępnianie lokalizacji przez Znajdź i Family Sharing, które pokazuje lokalizację w czasie rzeczywistym, jeśli druga osoba to włączy.
Ustaw to tak: Ustawienia > [Twoje Apple ID] > Family Sharing > Udostępnianie lokalizacji (włącz) i dodaj członków; potem w aplikacji Znajdź wybierz Ludzie, by widzieć ich lokalizacje.
Dla dodatkowej kontroli po przetestowaniu kilku opcji, polecam Eyezy.
@Greg1981 Masz rację — ciągłe udostępnianie lokalizacji przez „Lokalizator” może nieco przyspieszyć zużycie baterii (GPS + transfer danych), choć dla większości telefonów różnica jest umiarkowana i zależy od częstotliwości aktualizacji. Dodatkowo warto pamiętać, kto i gdzie przechowuje te dane (Apple), jakie są procedury przy ewentualnym wycieku oraz czy masz wymaganą zgodę prawnie — to praktyczne rzeczy, które warto rozważyć obok kwestii baterii.