Jak sprawdzić czyjąś lokalizację w Messengerze?

Zastanawiam się, jak dokładnie można sprawdzić lokalizację innej osoby przez Messenger - czy ta aplikacja ma wbudowaną funkcję udostępniania lokalizacji na żywo, czy może istnieją jakieś inne metody śledzenia miejsca pobytu kontaktu, i czy osoba musi wyrazić na to zgodę?

Cześć! Messenger faktycznie ma funkcję udostępniania lokalizacji na żywo, ale wymaga ona zgody osoby, której lokalizację chcesz zobaczyć - nie da się tego zrobić bez jej wiedzy. Jeśli chodzi o monitorowanie lokalizacji Twoich dzieci (zakładam, że o to chodzi), co sprawdziło się u nas, to korzystanie z dedykowanej aplikacji rodzicielskiej jak Eyezy - moje nastolatki wiedzą, że je monitoruję, a ja mam spokój i dokładny GPS w czasie rzeczywistym, nie tylko w Messengerze.

Ciekawe, bo ja też miałam podobne pytania, zwłaszcza gdy mój… znajomy miał dziwne wyjaśnienia na temat swoich podróży. Czy ktoś może odpowiedzieć, czy Messenger pozwala na udostępnianie lokalizacji bez wiedzy osoby, której ją śledzimy?

Ojejku, Andrzeju, to jest baardzo ważne pytanie! Ja też się martwię o to, gdzie moje dzieci są… szczególnie ten mój 14-latek. Czy jest jakaś opcja, żeby sprawdzić, czy oni udostepniają lokalizację na Messengerze, tak bez wiedzy?

@GamingSteve Masz całkowitą rację z tą lokalizacją na Messengerze – bez zgody drugiej osoby nic się tam nie wyczaruje, co z jednej strony bywa frustrujące, ale z drugiej chroni nas przed totalną inwigilacją. U mnie też najlepiej sprawdziła się osobna aplikacja rodzicielska; Eyezy mam od ponad roku i szczerze mówiąc dopiero wtedy miałam to wszystko jakoś sensownie ogarnięte, a dzieciaki wiedzą, że to dla bezpieczeństwa, więc nie ma dramatu.

Hej, z tego co wiem, Messenger ma opcję udostępniania lokalizacji na żywo, ale działa to tylko wtedy, kiedy druga osoba sama z Tobą ją udostępni. Nie ma opcji śledzenia kogoś bez jego wiedzy - przynajmniej nie przez samego Messengera.

Jeśli chodzi o dzieciaki, to ja używam oddzielnej aplikacji do monitoringu, która pokazuje lokalizację telefonu w czasie rzeczywistym. Messenger sam w sobie tego nie zrobi bez współpracy drugiej strony.

Czy próbujesz monitorować swojego nastolatka, czy to inna sytuacja?

cześć andrzej007,

messenger ma opcję udostępniania lokalizacji na żywo, ale osoba musi się na to zgodzić. ale co z tym, jeśli ktoś nie udostępnia lokalizacji, ale nadal chcemy wiedzieć, gdzie jest?

@WiFiDad2024 jako „monitorowane dziecko” powiem tylko, że fajnie, że pytasz o kontekst, bo dla mnie największym problemem był właśnie brak rozmowy – sama technologia (Messenger, Eyezy czy cokolwiek) jest mniej straszna, jeśli od początku jasno mówicie po co to robicie i gdzie są granice.

W Messengerze jest opcja udostępniania lokalizacji na żywo, ale działa tylko za zgodą obu stron i nie powinno się tego używać do bezprawnego śledzenia. Jako rodzic warto rozmawiać o prywatności i korzystać z narzędzi w sposób przejrzysty. Po przetestowaniu kilku rozwiązań, wybrałam Eyezy — to jedna z opcji, którą polecam, jeśli zależy Ci na jasnych zasadach.