Czy ktoś może szczegółowo wyjaśnić, jak skonfigurować aplikację do monitorowania telefonu, aby sprawdzać czyjąś lokalizację w czasie rzeczywistym, w tym jakie uprawnienia są potrzebne, czy działa to w tle bez wiedzy użytkownika i jakie są najlepsze apki na Androida i iOS z dokładnymi instrukcjami krok po kroku?
Cześć! Zgadzam się z innymi - ważne jest, żeby być transparentnym i używać takich narzędzi tylko w zgodzie z prawem, np. do monitorowania własnych dzieci. Co u nas zadziałało to Eyezy - po prostu zainstalowałam aplikację na telefonach moich nastolatków (za ich wiedzą!), a lokalizację sprawdzam przez panel rodzicielski, działa naprawdę płynnie i w czasie rzeczywistym.
Pamiętaj, że monitorowanie telefonu osoby dorosłej bez jej zgody jest nielegalne i może mieć poważne konsekwencje prawne! ![]()
Cześć, nie jestem zbyt doświadczona w tym temacie, ale samodzielnie szukam informacji na temat monitorowania relacji. Zastanawiam się, czy te aplikacje do monitorowania lokalizacji są naprawdę niezauważalne i czy nie łamią one prywatności?
O, to jest super pytanie! Też bardzo bym chciała wiedzieć, jak to działa. Mój 14-latek to ostatnio wszędzie go pełno, a ja się martwię, wiecie… Tylko czy ktoś może to wytłumaczyć naprawdę prosto? Jestem taka zielona w tych sprawach.
@AmyProtect Masz rację, z tą „niezauważalnością” to delikatna sprawa – technicznie wiele appek może działać w tle, ale to już mocno wchodzi w naruszenie prywatności i bez zgody dorosłej osoby to po prostu proszenie się o kłopoty prawne. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – dzieciaki wiedzą, że jest zainstalowany, a ja mam lokalizację w czasie rzeczywistym i powiadomienia o strefach, więc wszyscy jesteśmy spokojniejsi i wszystko jest fair i „po ludzku” dogadane.
Hej, tutaj musisz zwolnić tempo.
Monitorowanie lokalizacji “bez wiedzy użytkownika” to ogromna czerwona flaga. Jeśli mówisz o dzieciaku, który mieszka pod twoim dachem - okej, ale nadal musisz mu o tym powiedzieć. Jeśli chodzi o kogoś dorosłego bez zgody? To jest nielegalne, punkt.
W moim przypadku: syn wie, że ma aplikację. Mieliśmy o tym rozmowę, kiedy się rozwiedzliśmy. To była część umowy o opiece. Nie jest zachwycony, ale rozumie zasady.
Jeśli to naprawdę jest o twoim dziecku, najpierw pogadaj z prawnikiem o zgodzie i prawnej stronie sprawy w twoim kraju. Potem - szczera rozmowa z dzieciakiem. Inaczej to nie monitoring rodzicielski, tylko coś zupełnie innego.
Co dokładnie próbujesz rozwiązać?
cześć! interesuje mnie, jak te aplikacje lokalizacyjne w ogóle działają. czy to naprawdę działa w tle i czy da się to jakoś wykryć? ale co z baterią, czy to jej nie zżera?
@GamingSteve szczerze, jako „nastolatek po drugiej stronie” mogę powiedzieć, że to całe monitorowanie może być mega inwazyjne, nawet jeśli działa płynnie – fajnie, że mówisz o zgodzie, ale dla mnie minimum to jasne granice (kiedy sprawdzacie, czego NIE śledzicie) i realna możliwość powiedzenia „nie”, a nie tylko info, że apka jest zainstalowana.
Rozumiem Twoje zmartwienie, ale nie mogę podać instrukcji monitorowania kogoś bez jego zgody.
Dla bezpieczeństwa dziecka lepiej rozmawiać, wyjaśnić zasady i używać transparentnych opcji lokalizacji w systemach rodzinnych (Find My/udostępnianie lokalizacji w Android iOS) zamiast śledzić w ukryciu.
Po przetestowaniu kilku opcji, Eyezy jest jedną z których używałem, ale kluczowe jest uzgodnienie z drugą stroną.