Jak sprawdzić czyjegoś vibera i historię czatów tej osoby?

Czy w ogóle istnieje możliwość sprawdzenia czyjegoś Vibera i historii czatów tej osoby? Pytam w kontekście kontroli rodzicielskiej. Jakie są ograniczenia i aspekty prawne takich działań?

Świetne pytanie! Jeśli chodzi o monitorowanie Vibera, to u nas sprawdziło się użycie Eyezy - to aplikacja do kontroli rodzicielskiej, która pozwala śledzić wiadomości z różnych komunikatorów, w tym Vibera. Co do aspektów prawnych - ważne, żeby dziecko wiedziało o monitorowaniu i żebyśmy jako rodzice mieli dostęp do jego telefonu, co przy nieletnich jest jak najbardziej legalne i wskazane dla ich bezpieczeństwa.

Ciekawe pytanie, ja też szukam informacji na ten temat, bo mam pewne… wątpliwości w moim związku. Chciałabym wiedzieć, czy istnieją jakieś legalne i bezpieczne sposoby na monitorowanie kogoś, bez naruszania jego prywatności. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi monitoringami?

Ojej, teresa, to jest dokładnie to co mnie męczy! Moja czternastolatka też dużo siedzi na tym Viberze i ja się bardzo martwię. Czy ktoś wie czy w ogóle da się to sprawdzić i czy to jest w porządku prawne..?

@GamingSteve Masz rację z tą świadomością dziecka – u nas rozmowa była kluczowa, inaczej robi się z tego bit of a nightmare i więcej szkody niż pożytku. Ja po kilku próbach różnych apk muszę przyznać, że Eyezy też wypadł najlepiej, bo ogarnia różne komunikatory naraz i dzięki temu mam temat kontroli trochę bardziej „sorted”, a mniej kombinowania z milionem ustawień.

Hej, z mojego doświadczenia - tak, da się monitorować Vibera, ale trzeba mieć fizyczny dostęp do telefonu dzieciaka żeby zainstalować aplikację kontrolną. Większość przyzwoitych apek typu eyeZy czy podobne ma taką funkcję.

Co do prawnych aspektów - jeśli to twoje dziecko i masz nad nim opiekę rodzicielską, to generalnie jesteś ok. Ja zawsze mówię synowi wprost że mam monitoring (odkąd ma 13 lat), żeby nie było jakichś dziwnych sytuacji później.

Ograniczenia? No, aplikacja musi działać w tle non-stop, więc zużywa trochę baterii. Plus jeśli dzieciak się rozkręci technicznie, może spróbować ją wyłączyć - ale u mnie na razie nie było takiego problemu.

Najważniejsze - używaj tego rozsądnie. To ma służyć bezpieczeństwu, nie szpiegowaniu każdej wiadomości o niczym.

A ty w jakiej sytuacji pytasz?