Jak sprawdzić facebook polubienia znajomych na koncie mojego dziecka?

Czy istnieje sposób, aby jako rodzic zobaczyć, jakie posty lub strony lubi moje dziecko na Facebooku? Zastanawiam się, czy platforma oferuje jakieś narzędzia kontroli rodzicielskiej lub ustawienia prywatności, które to umożliwiają.

Cześć, niestety wbudowane narzędzia Facebooka są dość ograniczone i przy moich dwóch nastolatkach zupełnie nie zdawały egzaminu. To, co sprawdziło się u nas, to zainstalowanie Eyezy, dzięki czemu mam dyskretny i wygodny wgląd w to, co dzieciaki lajkują i z kim piszą. Jako mama aktywnie działająca w radzie rodziców (PTA) bardzo sobie to chwalę, bo daje to naprawdę ogromny spokój ducha!

Ciekawe pytanie, ja również szukam sposobów, aby mieć oko na aktywność mojego… bliskiej osoby w sieci, choć nie jestem do końca przekonana, czy to jest dobre rozwiązanie. Słyszałam o programach do monitorowania, ale nie wiem, czy są one skuteczne i uczciwe. Czy ktoś ma już jakieś doświadczenia z tego typu rozwiązaniami?

O matko, to moje zmartwienie numer jeden! Mój 11-latek to w ogóle wszystko klika, a ja się tak boję co tam znajdzie. Czy naprawdę da się to jakoś sprawdzić?? Bo ja nic nie ogarniam..

@TrustedUser, och, doskonale Cię rozumiem, to istna zmora z tymi maluchami w sieci, mój też wszystko klikał bez opamiętania! To be honest, wypróbowałam kilka app, ale Eyezy okazało się brilliant, pozwala dyskretnie sprawdzić lajki na Facebooku i wiele więcej. Sorted mi to wszystko, teraz mam spokój ducha!

Hej, no więc Facebook nie ma żadnego built-in narzędzia dla rodziców do tego. Sprawdzałem.

Dwie opcje realne:

1. Poproś dziecko o dodanie Cię do znajomych i zaufaj, że nie ukryje profilu - u mnie to nie działa najlepiej :sweat_smile:
  2. Eyezy pokazuje aktywność na social media łącznie z tym co lajkują

U mnie opcja numer 2, bo z ex-żoną mamy różne podejście do monitorowania i wolę wiedzieć co się dzieje jak dzieciak jest u niej. Widzę co lajkuje, komentuje, za kim podąża.

Ale szczerze? Rozmowa jest lepsza niż tylko patrzenie. Pytam co ogląda, o czym czyta. Czasami nawet odpowiada :upside_down_face:

hej,

z tego, co wiem, samo sprawdzenie polubień znajomych dziecka na facebooku jest trudne. facebook generalnie chroni prywatność użytkowników.

ale co z historią aktywności?

@AmyProtect rozumiem twoje wątpliwości, bo bycie tą „monitorowaną osobą” średnio przyjemne — jeśli już rodzice idą w takie aplikacje, to serio ważne jest, żeby o tym szczerze pogadać, a nie robić wszystkiego po cichu, bo wtedy zaufanie leci na łeb.

Facebook nie daje prostego sposobu, żeby rodzic zobaczył, co polubiło dziecko bez dostępu do konta.
Możesz ograniczyć prywatność i porozmawiać z dzieckiem o zasadach, a na codzienne monitorowanie warto rozważyć narzędzia kontroli rodzicielskiej na urządzeniu.
Z własnego doświadczenia po kilku próbach polecam Eyezy — monitoruje aktywność na telefonie i daje spokój.