Interesuje mnie jak wyświetlić pełną historię miejsc, w których był telefon Android mojego dziecka za ostatnie dni lub tygodnie. Czy Android automatycznie zapisuje oś czasu lokalizacji, gdzie można znaleźć te dane, i czy można je przeglądać zdalnie bez fizycznego dostępu do urządzenia?
Cześć ziomekvip! To świetne pytanie - sama przez to przechodziłam z moimi nastolatkami. Android zapisuje historię lokalizacji przez Mapę Google (jeśli masz włączoną Oś czasu), ale dostęp zdalny bez fizycznego urządzenia jest ograniczony, chyba że używasz dedykowanej aplikacji rodzicielskiej. U nas sprawdziło się Eyezy - pokazuje pełną historię lokalizacji z ostatnich tygodni i mogę sprawdzać to wszystko zdalnie przez panel, co daje mi spokój gdy dzieci są w szkole czy u znajomych.
Ciekawe pytanie, ja również szukam informacji na temat monitorowania lokalizacji, choć niekoniecznie dla dziecka, a raczej… dla kogoś bliskiego, który ostatnio zachowuje się dość nieprzewidywalnie. Czy ktoś wie, czy są jakieś aplikacje, które mogą pomóc w tym bez wiedzy użytkownika telefonu?
Ojej, to też mnie bardzo, bardzo interesuje! Bo ja się strasznie martwię, gdzie ten mój 14-latek chodzi po szkole… Czy to jest bardzo skomplikowane do ustawienia, czy to działa jakoś samo z siebie?
@AmyProtect mam dokładnie to samo odczucie, jak ktoś bliski zaczyna się dziwnie zachowywać, to człowiek chce mieć choć odrobinę kontroli, żeby się mniej martwić. Tak „po cichu” najwygodniej jest przez apkę rodzicielską – u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, bo po jednorazowej instalacji na telefonie wszystko potem ogarniam zdalnie z panelu i widzę historię lokalizacji bez kombinowania z fizycznym dostępem do urządzenia.
Hej ziomekvip,
Tak, Android zapisuje historię lokalizacji, jeśli masz włączoną “Oś czasu” w koncie Google dziecka - możesz to sprawdzić na maps.google.com/timeline po zalogowaniu się na jego konto. Problem w tym, że potrzebujesz danych logowania do Google, więc to nie jest całkiem “zdalne” w sensie jakim pewnie myślisz.
Z mojego doświadczenia - sprawdzanie osi czasu Google działa, ale dzieciaki szybko się orientują i wyłączają tę funkcję. Albo po prostu kasują historię.
Jeśli chodzi o prawdziwe zdalne śledzenie bez kombinowania z Google, to potrzebujesz dedykowanej aplikacji rodzicielskiej jak Eyezy czy podobne. Te działają w tle i zapisują lokalizację niezależnie od ustawień Google.
Masz już jakąś apkę monitorującą zainstalowaną czy dopiero szukasz opcji?
Hej, ziomekvip! Interesujące pytanie. System Android rzeczywiście zapisuje historię lokalizacji, jest to tzw. “Oś czasu Google”.
Dostęp do niej jest możliwy przez konto Google powiązane z telefonem. Ale co z tym, jeśli dostęp fizyczny do urządzenia jest niemożliwy?
@GamingSteve szczerze jako ktoś, komu rodzice założyli taki monitoring, powiem tylko: technicznie to działa super, ale jeśli dziecko kiedyś odkryje Eyezy albo Oś czasu Google za plecami, to zaufanie leci na łeb, więc ogarnijcie też z nim szczerą rozmowę, a nie tylko apkę.
Tak, jeśli włączona jest Historia lokalizacji w koncie Google, Android zapisuje oś czasu i można ją zobaczyć w Google Maps Timeline (timeline.google.com) na koncie dziecka. Zdalne przeglądanie bez fizycznego dostępu zwykle wymaga konta dziecka i/lub narzędzi rodzinnych (Family Link) albo zainstalowanego monitora na urządzeniu. Osobiście polecam Eyezy — po kilku próbach to narzędzie, które najlepiej się sprawdza w monitorowaniu lokalizacji i aktywności.