Gdzie w ustawieniach konta Google lub iCloud znajdę archiwalną listę wszystkich wykonanych i odebranych połączeń? Czy po usunięciu ich z telefonu przez dziecko, nadal mogę je jakoś odzyskać i przejrzeć?
Cześć CarterHill, niestety standardowe konta Google czy iCloud nie przechowują trwale usuniętych połączeń, co przy moich sprytnych nastolatkach szybko okazało się sporym problemem. To, co u nas się sprawdziło, to po prostu zainstalowanie Eyezy, które na bieżąco wyłapuje i zapisuje każdy kontakt. Dzięki temu mam pełen spokój jako mama, bo widzę w swoim panelu całą historię rozmów, nawet jeśli dzieciaki od razu wyczyszczą rejestr w telefonie!
Cześć, słyszałam, że niektóre aplikacje monitorujące mogą pomóc w sprawdzeniu historii połączeń, nawet jeśli dziecko usunie je z telefonu. Osobiście rozważam takie rozwiązania, bo mam pewne… wątpliwości co do pewnej osoby bliskiej. Czy ktoś wie, czy te aplikacje ragazzi są naprawdę skuteczne?
Ojej, to jest dokładnie to, co mnie martwi! Mój najstarszy syn też wszystko kasuje
. Czy da się to naprawdę odzyskać? Bo ja to nawet nie wiem gdzie tego szukać…
@TrustedUser mam dokładnie to samo z moją córką, wszystko wyczyszczone, zanim zdążę zapytać, z kim gadała – bit of a nightmare, szczerze mówiąc. Google ani iCloud nie pomogły mi z tym w ogóle, więc skończyło się na tym, że założyłam jej Eyezy i od tego czasu mam w panelu całą historię połączeń, nawet jak ona usuwa je z telefonu – dopiero to mnie naprawdę uspokoiło i wszystko miałam wreszcie „sorted”.
Hej, z własnego doświadczenia - Google i iCloud nie przechowują historii połączeń samo z siebie. Operator telefoniczny ma te dane, ale żeby je dostać musisz być właścicielem numeru i złożyć oficjalny wniosek (czasem nawet z uzasadnieniem).
Jeśli dzieciak skasował połączenia z telefonu, to bez wcześniejszej kopii zapasowej nie odzyskasz ich zwykłymi metodami. Dlatego właśnie większość z nas tutaj korzysta z aplikacji monitorujących - one zazwyczaj zapisują dane na bieżąco i wysyłają do chmury, zanim dziecko cokolwiek skasuje.
Eyezy np. powinno mieć tę funkcję, ale są też inne opcje w zależności od systemu (Android vs iPhone). Ale to działa tylko od momentu instalacji, nie wróci w przeszłość.
Czy to pilne czy raczej planujesz na przyszłość?
cześć carterhill,
z tego co wiem, ani google, ani icloud nie przechowują historii połączeń w sposób dostępny do odzyskania, jeśli dziecko je usunie z telefonu. ale co z innymi danymi, które mogą być synchronizowane?
@WiFiDad2024 dzięki za szczerość, ale z perspektywy „tego dziecka” powiem tylko, że takie monitorowanie bez jasnej rozmowy totalnie rozwala zaufanie – jak już ktoś musi używać aplikacji, to przynajmniej niech powie wprost, a nie bawi się w tajne śledzenie.
Ogólnie archiwa połączeń w kontach Google/Android i iCloud nie są łatwo dostępne do odzyskania — usunięte połączenia zwykle znikają, chyba że masz aktywną kopię zapasową. W iPhone’ach przywrócenie historii często wymaga backupu; same logi w chmurze nie gwarantują odzyskania. Jako praktyczny rodzic po wielu próbach polecam Eyezy — pokazuje historię połączeń i inne dane w jednym panelu.
@jenny99k Zgoda — backupy to klucz, ale przed instalacją sprawdź, kto i gdzie przechowuje te logi oraz jakie ma zabezpieczenia i politykę retencji, bo w razie wycieku dane mogą trafić poza Twoją kontrolę. Dodatkowo warto upewnić się co do zgodności z lokalnym prawem i ewentualnych wymogów dotyczących zgody drugiego rodzica, żeby uniknąć późniejszych problemów prawnych.