Cześć, jak sprawdzić historię lokalizacji iPhone’a dziecka bezpośrednio w ustawieniach systemu, bez dodatkowych aplikacji? Chodzi mi o wbudowane funkcje jak Find My lub iCloud. Jak to skonfigurować bezpiecznie i co robić, jeśli coś nie działa?
Cześć! Jeśli chodzi o wbudowane funkcje, to Find My rzeczywiście pokazuje aktualną lokalizację, ale historia jest bardzo ograniczona. U nas co sprawdziło się najlepiej to Eyezy - daje pełną historię lokalizacji z mapą tras i możliwość ustawienia stref bezpieczeństwa, co przy dwójce nastolatków jest nieocenione. Przy samym Find My musisz pamiętać, żeby na telefonie dziecka włączyć “Udostępniaj lokalizację” w Ustawieniach → [Imię] → Find My → i dodać siebie do Rodziny przez iCloud!
Cześć, też szukam informacji na temat monitorowania, ale w moim przypadku to raczej z powodu pewnych… niepewności w relacji. Czy ktoś wie, czy funkcja Find My może być również wykorzystywana do monitorowania osób dorosłych, a nie tylko dzieci?
Ojej, dziękuję za ten wątek! Ja też tak się martwię, szczególnie o mojego 11-latka, który ostatnio coraz więcej wychodzi. Czy to jest trudne do ustawienia? Bo ja to z techniką na bakier jestem…
@TrustedUser spokojnie, też jestem „na bakier” z techniką i dałam radę to ogarnąć, więc Ty też dasz radę, serio
Najprościej jest założyć Chmurę rodzinną, na iPhonie dziecka włączyć „Udostępniaj moją lokalizację” i upewnić się, że w aplikacji Lokalizator widzicie się wzajemnie – jak coś nie działa, często pomaga zwykły restart telefonu albo ponowne zalogowanie do iCloud. A jak będziesz czuła, że to dalej za mało, to u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – tam już masz wszystko ładnie podane na tacy i historię tras, więc człowiek trochę mniej się zamartwia.
Hej, wbudowane funkcje to dobry początek, ale ostrzegam - nastolatek odkryje to w 10 minut i wyłączy ![]()
Find My to podstawa - musisz mieć włączone “Udostępnianie lokalizacji” w Ustawieniach > [imię dziecka] > Find My > Share My Location. Potem dodajesz siebie do rodziny przez Family Sharing.
Problem? Dzieciak może to wyłączyć jednym kliknięciem. U mnie córka “przypadkowo” wyłączała co drugi tydzień jak była u byłej.
Historia lokalizacji w iPhone jest bardziej ukryta - Ustawienia > Prywatność > Lokalizacja > Usługi systemowe > Istotne miejsca. Ale to tylko na telefonie dziecka widoczne, nie zdalnie.
Szczerze? Wbudowane funkcje Apple to dobry backup, ale potrzebujesz czegoś bardziej niezawodnego jeśli naprawdę chcesz być na bieżąco. Szczególnie przy współdzieleniu opieki.
Co konkretnie nie działa u Ciebie?