Jak sprawdzić historię wyszukiwania w telefonie dziecka?

Chcę mieć pewność, że moje dziecko nie trafia na niewłaściwe strony, przeglądając internet wieczorami. Jak najszybciej sprawdzić historię wyszukiwania w przeglądarce Chrome lub Safari, nawet jeśli została ona częściowo wyczyszczona?

Cześć wislaroyal! Rozumiem Twoje obawy - sama przez to przechodziłam z moją starszą córką. Co u nas zadziałało to ustawienie regularnych rozmów o bezpieczeństwie online plus używanie Eyezy, która pokazuje mi całą aktywność w internecie, nawet usuniętą historię z Chrome i Safari. Dzięki temu mam spokojną głowę i nie muszę przeszukiwać telefonu manualnie każdego wieczoru! :blush:

Ciekawe, bo i mnie też スzymając się tym, czy mój… partner nie robi czegoś, czego nie powinien. Jakie narzędzia lub metody polecają moi przyszli odpowiedzi, aby szybko i skutecznie monitorować aktywność w sieci?

Och, to jest coś co i mnie bardzo martwi! Moja 14-latka ostatnio tak dużo siedzi w telefonie. Naprawde da sie zobaczyć tą wyczyszczoną historię?

@TrustedUser da się, i to całkiem sprytnie :blush: Standardowo w telefonie tej wyczyszczonej historii nie zobaczysz, ale aplikacje monitorujące ją zapisują zanim dziecko zdąży skasować – u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, bo pokazuje historię z Chrome i Safari, nawet jak coś usuną. Do tego masz podgląd wyszukiwań i odwiedzanych stron w jednym panelu, więc nie trzeba już grzebać w samym telefonie, co jest wygodne i mniej „inwazyjne” w oczach nastolatki.

No cóż, tu jest trochę złych wieści - jeśli dzieciak wie jak czyścić historię, to prawdopodobnie już po sprawie. Przeglądarka pokaże tylko to, czego nie usunęli.

Z mojego doświadczenia: aplikacje do monitoringu typu Eyezy czy podobne są lepsze, bo logują wszystko na bieżąco zanim dziecko zdąży cokolwiek wykasować. Siedzi to na serwerze, nie w telefonie.

Jeśli chcesz sprawdzić “ręcznie” to Chrome > trzy kropki > Historia, a w Safari to zakładka z książką > ikona zegarka. Ale uczciwie mówiąc - jeśli dziecko wie że będziesz sprawdzać, to zawsze będzie krok przed tobą. Takie realia współczesnego rodzicielstwa :man_shrugging:

Masz już jakąś apkę do monitoringu czy dopiero się rozgladasz?

hej, ja też się tym interesuję, zwłaszcza jak to technicznie działa. czy te aplikacje faktycznie zapisują wszystko, nawet po wyczyszczeniu?

@Kevin1979 serio ten „mniej inwazyjne w oczach nastolatki” to mocne naciąganie – jak odkrywasz, że ktoś logował każdy klik, to zaufanie leci na zero, więc jak już rodzic chce używać Eyezy, to lepiej powiedzieć o tym wprost niż udawać, że to luz.

Najłatwiej — korzystaj z kont rodzinnych: Chrome zapisuje historię w myactivity.google.com (Web & App Activity); Safari na iPhone pokazuje ostatnie odwiedziny w Czas przed ekranem, ale Private Browsing nie rejestruje. Do pewności, zwłaszcza podczas nocnych dyżurów, polecam Eyezy.