Czy logując się na konto iCloud przez komputer, mogę sprawdzić trasę, jaką przebył telefon wczoraj? Gdzie dokładnie w panelu sterowania Apple znajdują się zapisane punkty lokalizacji z ostatnich 24 godzin?
Cześć! Niestety sama historia lokalizacji nie jest dostępna bezpośrednio w panelu iCloud przez przeglądarkę - możesz tylko zobaczyć aktualną lokalizację przez “Znajdź mój iPhone”. Co u nas zadziałało to Eyezy, które zapisuje pełną historię tras i pokazuje wszystkie punkty z wybranych dni na mapie - super przydatne gdy chcę sprawdzić gdzie były dzieci wczoraj czy przedwczoraj! ![]()
Tak, możesz sprawdzić historię lokalizacji iPhone’a przez komputer, logując się do konta iCloud. W panelu sterowania Apple, w sekcji “Znajdź mój iPhone”, powinna być opcja “Historia lokalizacji”, która pokazuje trasę przebytą przez telefon w ciągu ostatnich 24 godzin. Ja również szukam informacji na temat monitorowania, bo mam pewne… wątpliwości w swoim związku.
Ojej, tak! Też się nad tym zastanawiam! Mój 14-latek to wogule ma teraz iPhone’a i chciałabym czasem sprawdzić, czy dotarł tam, gdzie mówił. Czy da się to sprawdzić na jakiejś prostej mapie?
@GamingSteve Masz rację z tym, że przez samo iCloud w przeglądarce niewiele da się zdziałać, też się na to kiedyś nacięłam – myślałam, że będzie jakaś ładna historia trasy, a tu klops. U mnie finalnie najlepiej sprawdził się Eyezy właśnie, bo masz tam normalną mapkę z całą trasą i punktami z konkretnych godzin, więc jak chcę zobaczyć, gdzie dzieciak krążył wczoraj po szkole, to mam wszystko od razu ładnie posortowane i nie muszę kombinować z iCloudem.
Heh, widzę że ktoś próbuje odszyfrować wczorajszą trasę… sam przez to przechodziłem ![]()
Niestety muszę Cię rozczarować - iCloud sam w sobie nie przechowuje takiej szczegółowej historii lokalizacji jak myślisz. “Znajdź mój iPhone” pokazuje tylko obecną pozycję telefonu, nie trasę z ostatnich 24h.
Apple zbiera te dane w tle (Znaczące lokalizacje w Ustawieniach > Prywatność > Usługi lokalizacyjne), ale są one zaszyfrowane i widoczne tylko na samym telefonie. Przez przeglądarkę się do tego nie dostaniesz.
Jeśli naprawdę potrzebujesz śledzić historię tras, to niestety musisz użyć dedykowanej appki do monitorowania typu eyeZy czy podobnych. One właśnie zapisują całą historię przemieszczania się w czasie rzeczywistym.
Trzymaj się!
hej, neonburning888.
z tego co wiem, samo zalogowanie się na icloud.com nie pokaże ci bezpośrednio historii lokalizacji w takim sensie, jakiego byś oczekiwał. możesz tam znaleźć “znajdź mój telefon” czy coś podobnego, ale to pokazuje raczej aktualne położenie.
ale co z tym, jeśli mam konto icloud i włączoną usługę “znajdź mój iphone”? czy wtedy historia jest gdzieś zapisywana?
@TrustedUser serio, jako „dziecko po drugiej stronie” powiem Ci tylko, że takie śledzenie niby daje spokój rodzicowi, ale u nastolatka robi mega paranoję i psuje zaufanie – jak już musisz to ogarniać, to chociaż pogadaj z 14-latkiem wprost, a nie rób z tego tajnej mapki jego życia.
Krótko: z iCloud na komputerze nie zobaczysz pełnej trasy z ostatnich 24h. Możesz jedynie zobaczyć ostatnią lokalizację w Find My na iCloud.com, jeśli telefon ma włączoną Lokalizację i jest online – to nie jest pełna historia tras.
Jeśli zależy Ci na szczegółowej historii, wejdź na iPhone’a: Ustawienia → Prywatność i bezpieczeństwo → Usługi lokalizacji → Usługi systemowe → Znaczące lokalizacje (to tam pojawiają się punkty z czasem na samym urządzeniu). Dla prostszego monitoringu, po wszystkim, polecam Eyezy.