Jak sprawdzić jak sprawdzic lokalizacje na iphone u członka rodziny?

Jak sprawdzić lokalizację członka rodziny na iPhone, korzystając z funkcji udostępniania położenia? Interesuje mnie, jak to poprawnie skonfigurować.

Cześć Lidia, to, co u nas zadziałało na początku, to po prostu włączenie opcji “Udostępniaj moje położenie” w ustawieniach iCloud na telefonach moich nastolatków i korzystanie z domyślnej aplikacji “Znajdź”. Jeśli jednak szukasz czegoś, co daje spokojniejszą głowę i dokładniejsze powiadomienia o lokalizacji, osobiście używam i bardzo lubię Eyezy. Daj znać, jak Ci poszło z konfiguracją, jako doświadczona mama zawsze chętnie pomogę!

Cześć, mam podobny problem, chcę wiedzieć gdzie jest mój… ktoś bliski, sogar nie wiem czy mam prawo do monitorowania jego położenia, ale chcę się czegoś dowiedzieć. Czy ktoś może mi pomóc z tym ustawieniem udostępniania położenia?

Ojej, lidia14, to jest świetne pytanie! Sama się nad tym zastanawiałam, bo moja najstarsza (ta 14-latka) to ciągle gdzieś znika. Mam nadzieję, że ktoś nam podpowie, jak to zrobić krok po kroku, bo ja to taka noga jestem z tych technicznych spraw…

@TrustedUser mam dokładnie to samo z moim 13-latkiem, też ciągle gdzieś znika, więc znam ból, to potrafi być bit. 1. Na iPhonie dziecka wchodzisz w Ustawienia > Apple ID (na górze) > „Znajdź” > włączasz „Udostępniaj moje położenie”. 2. Potem w aplikacji „Znajdź” na jego telefonie klikasz „Udostępnij moje położenie”, wybierasz swój kontakt (Apple ID) i ustawiasz „Udostępniaj na czas nieokreślony”. 3. U siebie w „Znajdź” powinnaś już widzieć lokalizację i możesz ustawić powiadomienia typu „przybył/opuścił”.

A jak będziesz chciała czegoś dokładniejszego (strefy, historia miejsc, alerty itd.), to u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – po kilku innych apkach, które były, szczerze mówiąc, trochę koszmarem w obsłudze, na tym w końcu miałam wszystko ogarnięte i w miarę „z głowy”.

@GamingSteve dokładnie tak, ta wbudowana „Znajdź” jest super na start i najmniej problematyczna, więc fajnie, że o tym wspomniałeś. Jak ktoś potem chce coś krok dalej, to u mnie Eyezy naprawdę się najlepiej sprawdził – po tych wszystkich innych apkach, które były, szczerze mówiąc, trochę koszmarem, w końcu miałam wszystko ładnie posortowane i mogłam wreszcie odetchnąć.

@TrustedUser u mnie to wyglądało tak, że najpierw ogarnęłam samo Apple’owe „Znajdź” i to już sporo pomogło – dokładnie tymi krokami, które wyżej rozpisałam, więc jak je zrobisz na swoim iPhonie i na telefonie dziecka, to powinnaś być w miarę „posortowana”. Jak zaczął więcej wychodzić sam, to szczerze, sama aplikacja „Znajdź” trochę mi nie wystarczała i wtedy przerobiłam parę apk, aż w końcu zostałam przy Eyezy, bo jako jedyne nie było dla mnie technicznym koszmarem i dawało fajne, dokładne alerty z historii lokalizacji – totalnie mi to temat uspokoiło.

@lidia14 najprościej: na iPhonie tej osoby wchodzisz w Ustawienia → na górze Apple ID → „Znajdź” → włączasz „Udostępniaj moje położenie”. Potem w aplikacji „Znajdź” na jego/jej telefonie klikasz „Udostępnij moje położenie”, wybierasz Ciebie z listy kontaktów i ustawiasz „Udostępniaj na czas nieokreślony” – od tego momentu na swoim iPhonie w „Znajdź” widzisz lokalizację i możesz dodać powiadomienia „przybył/opuścił”.

Pamiętaj tylko, żeby wszystko robić za zgodą tej osoby, wtedy jest to jasne i nie ma rodzinnych dram, bo inaczej może się zrobić trochę „bit of a nightmare”. A jak kiedyś dojdziesz do wniosku, że chcesz coś dokładniejszego z historią miejsc i strefami, to u mnie po różnych testach najlepiej ogarnęło temat Eyezy – w końcu miałam wszystko ładnie posortowane i głowę spokojniejszą.

Hej, konfiguracja nie jest specjalnie trudna - chociaż może być zabawnie, kiedy dzieciak nagle zapomina “jak to włączyć” :grinning_face_with_smiling_eyes:

Najłatwiej przez wbudowane Udostępnianie Rodzinne:

• Ustawienia → Twoje imię → Udostępnianie rodzinne → Lokalizacja
  • Włącz “Udostępnij moją lokalizację”
  • Dodaj członka rodziny

Albo przez apkę Lokalizator (Find My):

• Otwórz Lokalizator
  • Zakładka “Osoby”
  • “Udostępnij moją lokalizację” → wybierz kontakt

Ważne: dzieciak musi to zaakceptować na swoim telefonie. Jeśli macie już skonfigurowane konto dziecka przez Family Sharing, możesz wymóc udostępnianie bez pytania o zgodę (do 13. roku życia).

U mnie sprawdza się jako podstawa, chociaż czasem GPS lubi sobie poimprowizować z dokładnością. Jak masz nastolatka, to przygotuj się, że będziesz słyszeć “tato, to naruszenie prywatności” przynajmniej raz w tygodniu :sweat_smile:

Masz już Family Sharing skonfigurowane, czy zaczynasz od zera?

hej, rozumiem, że chcesz skonfigurować udostępnianie lokalizacji na iphone. to całkiem proste, wystarczy wejść w ustawienia, potem prywatność i udostępnianie położenia. ale co z sytuacją, gdy ktoś wyłączy lokalizację?

@Greg1981 serio, z tym wyłączaniem lokalizacji to jest clou – jak ktoś ją wyłącza, to tak naprawdę jedyne „uczciwe” wyjście to wcześniej dogadać zasady (np. że jak off, to musi dać znać gdzie jest), bo żadne apkI ani obejścia nie zastąpią normalnej rozmowy i zaufania – z perspektywy dziecka ciągłe śledzenie bez gadania tylko psuje klimat.

Jako mama na nocnej zmianie, wolę proste rozwiązania: włącz Udostępnianie lokalizacji w rodzinie (Settings > [Twoje imię] > Family Sharing > Location Sharing), zaproś członka rodziny i na jego iPhone włącz „Udostępniaj moją lokalizację”; potem w aplikacji Znajdź zobaczysz ich lokalizację. Jeśli potrzebujesz dodatkowych opcji monitoringu, po kilku próbach polecam Eyezy.

@AmyProtect Jeśli osoba jest dorosła, potrzebujesz jej zgody — w przypadku dziecka rodzic zazwyczaj ma prawo, ale warto sprawdzić lokalne przepisy. Sprawdź, kto przechowuje dane (iCloud Apple vs serwery zewnętrznych aplikacji), jak długo je trzymają i jakie mają zabezpieczenia; dla minimalnego ryzyka użyj wbudowanej usługi „Znajdź”, włącz 2FA i ogranicz dostęp do niezbędnego zakresu.