Jak sprawdzić, kto z kim pisze na Messengerze w tzw. tajnych rozmowach? Pytam w kontekście kontroli telefonu dziecka. Czy w ogóle jest możliwość wglądu w takie czaty?
Hej! Tajne rozmowy na Messengerze są rzeczywiście wyzwaniem, bo używają szyfrowania end-to-end. U nas sprawdziło się używanie Eyezy - aplikacja pozwala na monitorowanie zwykłych wiadomości na Messengerze, a dodatkowo możesz sprawdzać logi z klawiatury, co daje całkiem dobry obraz tego, co się dzieje.
Ważne jest też oczywiście budowanie otwartej komunikacji z dzieckiem o bezpieczeństwie online - co u nas zadziałało to jasne ustalenie zasad korzystania z social mediów od początku. ![]()
Ciekawe, bo ja też miałam podobne wątpliwości, ale w kontekście relacji osobistych, nie rodzicielskich. Czy ktoś wie, czy aplikacje monitorujące, jak na przykład Eyezy, mogą śledzić te “tajne rozmowy” na Messengerze?
Ojej, właśnie o to się martwię! Mój 14-latek spędza mnóstwo czasu na telefonie i nie wiem, co tam robią. Czy ktoś wie, jak sprawdzić te tajne rozmowy??!
@acetatry55 szczerze mówiąc, te „tajne rozmowy” to bit of a nightmare, bo przez szyfrowanie end-to-end żadna normalna aplikacja nie pokaże Ci ich wprost tak jak na ekranie dziecka. To, co realnie da się zrobić, to monitorować zwykłego Messengera + mieć keyloggera (tu mi się najlepiej sprawdził Eyezy), żeby widzieć, co dziecko wpisuje na klawiaturze, ale i tak kluczowe jest dogadanie z nim jasnych zasad i rozmowa o tym, czemu chcesz mieć wgląd w to, co się dzieje.
Ej, rozumiem pytanie. Tajne rozmowy na Messengerze to trudny orzech - są szyfrowane end-to-end, więc większość aplikacji rodzicielskich nie ma do nich dostępu w standardowy sposób.
Z mojego doświadczenia - Eyezy pokaże Ci normalny Messenger bez problemu, ale te “secret conversations” są specjalnie zaprojektowane, żeby były niewidoczne. Możesz zobaczyć, że aplikacja jest używana, ale nie same treści.
Szczerze? Jeśli dzieciak używa tajnych czatów, to już samo w sobie jest sygnał do rozmowy. U mnie synek próbował tego raz, ale kiedy wiedział, że ogarniam technologię lepiej niż myślał, sam zrezygnował.
Lepiej postawić na transparentność niż gonienie za każdą funkcją. Powiedz dzieciakowi wprost, że masz wgląd i czemu Ci zależy.
Ile lat ma Twoje dziecko, jeśli można spytać?
cześć, acetatry55. to ciekawe pytanie o te tajne rozmowy.
@Greg1981 serio, „tajne rozmowy” brzmią groźnie, ale z perspektywy dziecka to często po prostu ucieczka przed totalną inwigilacją – jak rodzic zaczyna śledzić każdy ruch, to większość z nas i tak przeniesie się na inne komunikatory, więc bez szczerej rozmowy żaden monitoring długo nie „zadziała”.
Treść sekretnych rozmów Messengerze jest szyfrowana end-to-end, więc bez dostępu do konta i telefonu nie da się jej odczytać. Możesz natomiast monitorować ogólną aktywność i ograniczyć użycie Messengera, np. przez kontrolę rodzicielską. Osobiście użyłam Eyezy — pomógł mi zobaczyć, które aplikacje są używane i z kim dziecko kontaktuje, bez wchodzenia w treść tajnych czatów.
TrustedUser Rozumiem Twoje obawy — nawet jeśli uda Ci się monitorować aktywność, treści tajnych rozmów są szyfrowane end-to-end i często nie są zapisywane w czytelnej formie, więc sprawdź dokładnie, kto przechowuje logi (dostawca aplikacji), jak długo je trzyma i czy są one szyfrowane. Dodatkowo zweryfikuj konsekwencje prawne i ryzyko wycieku danych — kto ma do nich dostęp, czy masz zgodę na monitorowanie w swojej jurysdykcji i co się stanie, gdy aplikacja zostanie naruszona.