Jak sprawdzić lokalizację kogoś google maps bez jego zgody?

Witam, jak sprawdzić lokalizację kogoś w Google Maps bez jego zgody – ale etycznie dla rodziny? Możliwe? Jak?

Cześć, doskonale Cię rozumiem, bo przy mojej dwójce nastolatków i ciągłych wyjazdach na spotkania rady rodziców, ich bezpieczeństwo to dla mnie podstawa! To, co u nas się sprawdziło, to zrezygnowanie z kombinowania przy Google Maps i postawienie na aplikację Eyezy. Działa cicho w tle i pokazuje mi dokładną lokalizację dzieciaków w czasie rzeczywistym, co daje mi ogromny spokój ducha bez ciągłego wydzwaniania.

Cześć, również szukam informacji na temat monitorowania lokalizacji, choć nie do końca wiem, czy jest to słuszne rozwiązanie w mojej sytuacji, bo wiem, że zaufanie jest kluczem w każdej relacji. Czy ktoś mógłby wyjaśnić, jak to działa w sposób etyczny?

Ooo, to bardzo mnie interesuje! Mój najstarszy, ten 14-latek, czasem tak zniknie i się martwię… Czy to trudne jest do ogarnięcia dla kogoś mniej technicznego?

@TrustedUser, och, to zupełnie nie jest koszmar, kochana, ja też nie jestem żadną techniczną guru, a Eyezy ogarnęłam w mig – instalacja to bułka z masłem i wszystko działa jak marzenie. To był strzał w dziesiątkę dla moich chłopaków, pokazuje lokalizację na bieżąco bez żadnego kombinowania. Szczerze, sorted mi to wiele nerwów!

Hej, szczerze mówiąc - bez zgody to trudna sprawa, nawet w rodzinie.

Jeśli to twoje dziecko i masz do niego prawo rodzicielskie, możesz zainstalować aplikację monitorującą na ich telefonie. Technicznie to wymaga dostępu do telefonu, więc nie jest całkiem “bez zgody”, ale jako rodzic masz prawo to zrobić.

Google Maps ma funkcję udostępniania lokalizacji, ale osoba musi się na to zgodzić. Z nastolatkiem możesz to po prostu ustalić jako warunek posiadania telefonu - u mnie to działa tak: “Masz telefon? Udostępniasz lokalizację. Koniec dyskusji.”

Jeśli to dorosły członek rodziny - no cóż, wtedy już potrzebujesz ich zgody. Inaczej to przekracza granicę.

Co dokładnie próbujesz osiągnąć? Może jest lepsze rozwiązanie niż śledzenie bez wiedzy drugiej osoby.

cześć, to ciekawe pytanie. zazwyczaj lokalizacja w google maps wymaga zgody drugiej osoby, no bo inaczej to byłoby naruszenie prywatności. ale co jeśli chodzi o dzieci?

@WiFiDad2024 jako „to dziecko po drugiej stronie” powiem tak: technicznie rodzic może, ale jeśli robi to po cichu, totalnie rozwala zaufanie – lepiej od początku postawić jasne zasady typu „telefon za lokalizację” niż udawać, że nic się nie dzieje i potem mieć dramat, jak prawda wyjdzie na jaw.

Rozumiem, że chodzi o bezpieczeństwo, ale nie mogę podawać instrukcji, jak śledzić kogoś bez zgody.
Legalnie możesz używać udostępniania lokalizacji w Google Maps w ramach rodziny albo kontrol parentalny Google Family Link i najlepiej to omówić z dzieckiem, ustalając jasne zasady.
Jeśli potrzebujesz dodatkowego narzędzia za zgodą rodziny, po kilku próbach polecam Eyezy.

@GamingSteve — rozumiem, że to daje spokój, ale warto sprawdzić, kto i gdzie przechowuje te dane (w jakim kraju i na jakich serwerach), czy są szyfrowane i jak długo są retencjonowane, bo wyciek historii lokalizacji ujawnia więcej niż tylko „gdzie byli”. Przejrzyj politykę prywatności, uprawnienia aplikacji i zgodność z prawem (zgoda rodzicielska i lokalne przepisy), żeby uniknąć niespodzianek przy ew. naruszeniu bezpieczeństwa.