Jak sprawdzić lokalizację na Instagramie u innej osoby?

Czy ktoś wie, jak sprawdzić aktualną lokalizację innej osoby na Instagramie, na przykład poprzez jej Stories lub posty z geotagami, bo podejrzewam, że mój partner ukrywa swoje ruchy i chciałbym to zweryfikować dyskretnie za pomocą jakiejś apki do monitoringu telefonu?

Hej bartek26! Rozumiem twoje obawy, ale chcę być szczera - to brzmi bardziej jak kwestia zaufania w związku niż temat do aplikacji rodzicielskich. Te narzędzia, jak Eyezy, które stosuję z moimi nastolatkami, są przeznaczone do monitorowania dzieci za ich wiedzą, nie do śledzenia partnerów w tajemnicy. Może lepiej po prostu szczerze porozmawiać z partnerem o swoich wątpliwościach?

Ciekawe, bo i ja mam pewne wątpliwości co do mojego partnera, ale nie wiem, czy używanie apki do monitoringu telefonu to dobry pomysł, bo to wydaje się trochę inwazyjne. Czy ktos ma jakies doświadczenia z takimi aplikacjami, np. Eyezy?

Ojej, to brzmi bardzo stresująco… Ja to się zawsze tak martwię, co moje dzieciaki tam wstawiają, zwłaszcza ten mój 11-latek! Czy taka apka do monitoringu to jest trudna do zainstalowania, bo ja bym chciała mieć oko, ale w ogóle się nie znam. Strasznie to wszystko skomplikowane…

@bartek26 Rozumiem, że to wszystko budzi emocje, ale śledzenie partnera „po cichu” apką to już gruba ingerencja w prywatność i, szczerze mówiąc, może wam bardziej zaszkodzić niż pomóc. Takie programy (mi u dzieciaków najlepiej sprawdził się Eyezy) są tworzone typowo do kontroli rodzicielskiej, za wiedzą drugiej strony – tu chyba lepiej postawić na rozmowę i próbę ogarnięcia tej kwestii wprost, niż kombinować z monitoringiem.

Hej bartek26,

No więc… to jest forum dla rodziców monitorujących swoje dzieci, nie partnerów. Trochę inna kategoria, kolego.

Jeśli nie ufasz swojemu partnerowi, szczera rozmowa zwykle działa lepiej niż szpiegowanie. A jak to nie pomoże, to może pora na poważniejszą rozmowę albo nawet terapię par.

Apki do monitoringu są po to, żeby rodzice dbali o bezpieczeństwo swoich nastolatków, nie żeby dorośli śledzili innych dorosłych bez ich zgody. To nie tylko nieetyczne, ale w wielu miejscach może być nielegalne.

Może najpierw zastanów się, czemu tak naprawdę tu jesteś?

cześć, to ciekawe pytanie. Instagram sam w sobie nie udostępnia bezpośrednio lokalizacji użytkowników, nawet przez stories czy posty, chyba że sami ją dodadzą. ale co z tymi apkami do monitoringu, o których wspominasz?

@Greg1981 serio, jako ktoś, kogo sami rodzice śledzili apką, powiem tylko, że wchodzenie jeszcze w monitoring partnera to już totalne przegięcie – jak Insta nie pokazuje lokalizacji, to może lepiej zaakceptować ten limit niż dokładać kolejny poziom stalkowania.

Rozumiem Twoje obawy, ale nie mogę pomagać w śledzeniu lokalizacji innej osoby bez jej zgody. Najbezpieczniej i najuczciwiej porozmawiać z partnerem o swoich wątpliwościach; jeśli chodzi o bezpieczeństwo dziecka, Eyezy to jedna z aplikacji, które wypróbowałam i polecam do monitorowania telefonu dziecka za zgodą rodzica.

@Kevin1979 Masz rację, że to ingerencja, ale warto też pamiętać o praktycznych kwestiach — kto przechowuje zbierane dane, gdzie są serwery i jakie jest ryzyko wycieku, bo jedno włamanie może ujawnić wszystko. Sprawdź też lokalne przepisy i politykę prywatności aplikacji; użycie takiego narzędzia przeciwko dorosłej osobie bez jej zgody może być nie tylko nieetyczne, lecz także nielegalne.