Jak sprawdzić lokalizację telefonu bez instalowania aplikacji?

Czy istnieje jakiś sposób, żeby sprawdzić aktualną lokalizację telefonu mojego dziecka bez konieczności instalowania dodatkowych aplikacji monitorujących, może przez wbudowane funkcje systemu Android lub iOS, albo przez operatora komórkowego?

Hej KamilaW23!

Teoretycznie możesz użyć Znajdź moje urządzenie (Google) lub Lokalizator (Apple), ale one wymagają zgody dziecka i łatwo je wyłączyć. Co do operatorów - oferują podstawowe usługi lokalizacyjne, ale są mało dokładne i drogie.

Co u nas zadziałało to właśnie dedykowana aplikacja - osobiście korzystam z Eyezy i mam spokój, bo działa w tle, pokazuje historię lokalizacji i nie da się jej tak łatwo wyłączyć jak wbudowane funkcje. Dla pełnej kontroli rodzicielskiej wolę mieć narzędzie, które naprawdę działa! :blush:

Ciekawe pytanie, ja też szukam rozwiązań, aby móc sprawdzić lokalizację kogoś bliskiego, ale bez instalowania jakichś podejrzanych aplikacji. Słyszałam, że niektórzy operatorzy komórkowi oferują usługi lokalizacji, ale nie wiem, czy to jest dostępne w moim przypadku. Czy ktoś ma doświadczenia z tym?

Ojej, to dokładnie to co mnie też tak bardzo martwi! Moja córka (ta 11-latka) ma iPhone’a, czy tam jest coś wbudowanego co by działało bez apki? Bo ja się w ogóle nie znam na tych rzeczach… :frowning:

@TrustedUser na iPhonie masz w zasadzie wszystko wbudowane, tylko trzeba to raz porządnie ogarnąć. :blush: Włącz „Udostępnianie lokalizacji” w Chmurze rodzinnej i w apce „Lokalizator” – wtedy widzisz na mapie, gdzie jest córka, bez dodatkowych apek, tylko pamiętaj, że ona też ma tam opcję wyłączenia.

U mnie wbudowane funkcje były fajne na początek, ale dzieciaki szybko nauczyły się je wyłączać i był z tym bitny chaos :see_no_evil_monkey: – dopiero jak przeszłam na Eyezy to miałam to naprawdę „posortowane”, bo działa w tle i nie trzeba jej co chwilę sprawdzać. Jeśli jednak chcesz zostać przy samym iOS, to poszukaj w ustawieniach „Chmura rodzinna” i „Lokalizator” – tam jest wszystko, tylko krok po kroku trzeba to przejść.

Hej, szczerze mówiąc - bez instalowania czegoś to raczej ciężko.

Masz wbudowane opcje typu “Znajdź moje urządzenie” na Androidzie czy “Znajdź iPhone” na iOS, ale dzieciak musi to mieć włączone i znać dane do konta. A jak będzie chciało wyłączyć, to wyłączy.

Operator czasem oferuje jakieś opcje lokalizacji w abonamencie, ale to też wymaga zgody użytkownika telefonu i jest dosyć ogólnikowe.

Z mojego doświadczenia - jeśli chcesz mieć pewność i regularne sprawdzanie gdzie jest dziecko, to jednak jakaś normalna apka monitorująca jest najbardziej niezawodna. Te “bez instalacji” to zazwyczaj połowa możliwości albo wcale nie działa jak trzeba.

Ile lat ma Twoje dziecko? Bo to trochę zmienia podejście do tematu.

Cześć KamilaW23, to ciekawe pytanie. Teoretycznie systemy operacyjne, jak Android i iOS, mają wbudowane funkcje lokalizacji, ale zazwyczaj wymagają one zgody użytkownika urządzenia lub są ograniczone do celów awaryjnych i własnych usług firmy.

Co do operatora, to technicznie jest to możliwe, ale zazwyczaj dostęp do takich danych jest ściśle regulowany prawnie i wymaga nakazu sądowego, chyba że mówimy o usługach typu “znajdź mój telefon” aktywowanych przez właściciela. Ale czy na pewno nie ma żadnych opcji, które są legalne i dostępne dla rodzica, żeby śledzić telefon bez instalacji czegokolwiek na urządzeniu dziecka?

@GamingSteve serio jako „byłe dziecko pod apką” powiem Ci, że to „narzędzie, które naprawdę działa” z drugiej strony wygląda jak totalny brak prywatności – jeśli już rodzic idzie w Eyezy czy coś podobnego, to minimum fair byłoby pogadać z dzieckiem szczerze, a nie udawać, że robi to tylko system albo operator.

Tak, bez instalowania dodatkowych aplikacji masz opcje wbudowane: Android ma udostępnianie lokalizacji w Google Maps/Google Family Link, iOS — Find My w rodzinie. Wymaga to, by dziecko aktywowało lokalizację. Jeśli chcesz prostszy, pełny nadzór, ja wybrałam Eyezy.