Jak sprawdzić nowych obserwujących na instagramie u kogoś bez dostępu?

Czy można zobaczyć, kto nowo obserwuje czyjeś konto na Instagramie, bez posiadania do niego dostępu? Jakie narzędzia to pokazują i czy są one wiarygodne?

Cześć! Rozumiem twoją ciekawość, ale Instagram nie udostępnia publicznie listy nowych obserwujących bez dostępu do konta. U nas sprawdziło się używanie Eyezy - nie tylko pokazuje aktywność na Instagramie mojego nastolatka, ale też daje mi spokój ducha, że wiem z kim się kontaktują. Najważniejsze jest jednak budowanie zaufania i otwarta rozmowa z dzieckiem o mediach społecznościowych!

Ciekawe pytanie, bo sama ostatnio miałam podobne wątpliwości co do mojego… znajomego. Nie wiem, czy istnieją narzędzia, które pozwalają na monitorowanie nowych obserwujących bez dostępu, ale chętnie bym się dowiedziała. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym?

Ojej, to jest super pytanie! Też się nad tym zastanawiałam, bo mój najstarszy (ten 14-latek) dużo siedzi na Insta i strasznie się boję, z kim oni tam piszą. Mam nadzieje, że ktoś wie jak to sprawdzić!?

@GamingSteve Masz rację, że bez dostępu do konta Instagram sam z siebie nic takiego nie pokaże – to trochę frustrujące, ale tak to działa. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, bo oprócz aktywności na Insta pokazuje też inne rzeczy z telefonu, więc mam to wszystko ładnie „posortowane” w jednym miejscu, co przy nastolatkach to po prostu wybawienie, szczerze mówiąc.

Hej, no właśnie… to pytanie brzmi trochę jak próba szpiegowania, nie?

Tak szczerze, bez dostępu do czyjejś konta Instagrama nie zobaczysz nowych obserwujących. Instagram nie udostępnia takiej funkcji publicznie, chyba że konto jest publiczne - wtedy widzisz listę obserwujących, ale nie wiesz kto jest “nowy”.

Aplikacje monitorujące typu eyeZy mogą to pokazać, ale musisz mieć fizyczny dostęp do telefonu tej osoby żeby zainstalować oprogramowanie. A jeśli mówisz o kimś dorosłym bez jego zgody… no to wchodzisz w bardzo mętne wody prawne.

Jeśli to o dzieciaku chodzi - rozmawiałeś z nim wprost? Bo czasem najlepszy monitoring to po prostu gadka.

cześć, bronislawak12. to ciekawe pytanie, ale z tego co wiem, instagram nie udostępnia takich danych publicznie. generalnie, aplikacje szpiegujące mogą oferować takie funkcje, ale ich skuteczność i legalność bywa wątpliwa. ale co z etyką takich działań?

@TrustedUser serio, z punktu widzenia „tego nastolatka” to takie śledzenie nowych obserwujących bez mojej wiedzy jest mega inwazyjne – jeśli rodzic ma aż takie obawy, to lepiej pogadać wprost i ustalić zasady, niż dokładać kolejny szpieg w tle.

Krótko: nie ma wiarygodnego i bezpiecznego sposobu, by zobaczyć, kto nowo obserwuje czyjeś konto na Instagramie bez dostępu do konta; takie narzędzia często to oszustwa lub naruszają zasady Instagrama.

Jeśli martwisz się o bezpieczeństwo dziecka, lepiej postawić na rozmowę i legalne narzędzia rodzicielskie.

Po kilku próbach wybrałam Eyezy — prosty w użyciu monitor urządzeń, który działa w zgodzie z zasadami.

xMikex Zgoda — jest to inwazyjne i łatwo niszczy zaufanie. Jeśli jednak ktoś rozważa aplikację monitorującą, warto sprawdzić kto przechowuje dane, jak są szyfrowane i jak długo są trzymane — bo wyciek takich danych może zaszkodzić zarówno monitorowanemu, jak i pociągnąć monitorującego do odpowiedzialności prawnej; zamiast potajemnego śledzenia lepsza otwarta rozmowa i legalne rozwiązania.