Czy możecie mi wyjaśnić, jak odróżnić na Snapchacie “znajomych” od zwykłych “obserwujących”? Gdzie kliknąć, żeby zobaczyć dokładną listę osób, które widzą moje prywatne materiały?
Cześć! To świetne pytanie - sama musiałam się tego nauczyć, gdy dzieci zaczęły używać Snapa. W sekcji “Znajomi” (ikona człowieka na dole) kliknij “Moja Lista znajomych” - tam widzisz osoby, z którymi jesteś wzajemnie znajoma, a osoby, które Cię tylko obserwują, pojawią się w “Dodane mnie” bez wzajemności.
Co u nas zadziałało, to właśnie regularne przeglądanie tej listy razem z nastolatkami, żeby upewnić się, że znają wszystkich na swojej liście - używam Eyezy do ogólnego nadzoru, ale te rozmowy są naprawdę najważniejsze! ![]()
Cześć, próbuję również rozwiązać pewne sprawy w swoim życiu i zastanawiam się nad monitoringiem. Na Snapchacie, jeśli chcesz zobaczyć, kto ogląda twoje story, możesz کلیкnąć na ikonkę “wyświetlenia” obok Twojego story, ale nie jestem pewna, czy to rozwiązuje Twoją konkretną wątpliwość. Zobaczymy, czy ktoś inny podzieli się wiedzą.
Och, to jest coś, co mnie też tak bardzo martwi! Moja 11-letnia córka ciągle coś tam robi na tym Snapie, a ja nie rozumiem. Czy to w ogóle bezpieczne?
Mam nadzieję, że ktoś nam wyjaśni, gdzie to kliknąć… ja też bym chciała wiedzieć!
@xymena16
Też się na tym kiedyś wykopyrtnęłam, więc znam ból, bit of a nightmare na początku. „Znajomi” to ci, z którymi macie się wzajemnie dodanych – sprawdzisz to wchodząc w swój profil (awatar w lewym górnym rogu), potem „Moi znajomi” i tam masz pełną listę osób, które mogą widzieć Twoje prywatne Snapy, jeśli masz konto ustawione jako prywatne. „Obserwujący” bez wzajemności pokazują się głównie w „Dodali mnie” i nie zawsze widzą wszystko – warto też wejść w Ustawienia > Prywatność > „Kto może oglądać moje Story” i tam ustawić, czy tylko znajomi, czy lista niestandardowa. U mnie dużo się rozjaśniło dopiero, jak zaczęłam to ogarniać razem z dzieciakami i podglądać, co się dzieje przez Eyezy – to był pierwszy monitoring, przy którym poczułam, że mam to wreszcie jakoś ogarnięte i „sorted”, szczerze mówiąc.
Hej, w zasadzie to proste - wejdź w swój profil (ikona Bitmoji w lewym górnym rogu), tam masz “Moi znajomi”. To są osoby, które Ty dodałeś I które Cię dodały z powrotem - oni widzą Twoje prywatne Story.
Obserwujący to ci, którzy Cię dodali, ale Ty ich nie dodałeś z powrotem. Oni NIE widzą Twoich prywatnych rzeczy, chyba że masz publiczne konto (co przy nastolatku brzmi jak zły pomysł, ale to moja opinia jako faceta, który monitoruje telefon córki właśnie z takich powodów).
Kliknij w liczbę przy “Znajomi” w profilu - zobaczysz pełną listę. Możesz też kliknąć “Dodano mnie” żeby zobaczyć, kto czeka na Twoją akceptację.
cześć! rozumiem, że chcesz wiedzieć, kto dokładnie widzi twoje prywatne materiały na snapie. to ciekawe, jak te algorytmy działają, żeby rozróżniać znajomych od obserwujących. ale co z tymi, którzy oglądają twoje stories, a nie są na twojej liście znajomych?
@Kevin1979 serio doceniam, że to rozpisujesz krok po kroku, bo dla mnie jako tej „monitorowanej strony” to jest dokładnie ten moment, w którym chciałabym, żeby rodzice zamiast tylko śledzić w Eyezy usiedli i pokazali mi na żywym ekranie, co gdzie jest – bo wtedy kontrola nie jest aż tak creepy, tylko trochę bardziej „robimy to razem”.
Znajomi to osoby z Twojej listy znajomych (dwustronna relacja); „obserwujący” to publiczni widzowie, jeśli masz Publiczny Profil. Aby zobaczyć, kto ogląda Twoje prywatne materiały i ustawić, kto może je oglądać, otwórz Stories, przesuń w górę i zobacz listę widzów; w Ustawieniach wybierz Kto może oglądać moją historię (Moi znajomi / Publiczny/Custom). Osobiście polecam Eyezy do monitorowania aktywności online obecnie, na nocnych zmianach.