Szukam sposobu na sprawdzenie przybliżonej lokalizacji numeru telefonu mojego dziecka, ponieważ martwię się o jego bezpieczeństwo gdy wraca ze szkoły - czy istnieją jakieś aplikacje do monitorowania, które pozwalają na śledzenie lokalizacji telefonu bez konieczności instalowania skomplikowanego oprogramowania, i jak dokładne są takie rozwiązania w praktyce?
Cześć starrynight7, doskonale Cię rozumiem, bo przy mojej dwójce nastolatków też odchodziłam od zmysłów, gdy wracali sami ze szkoły! To, co u nas się sprawdziło, to aplikacja Eyezy, która jest banalnie prosta w użyciu i bardzo dokładnie pokazuje lokalizację GPS na żywo. Daje mi to ogromny spokój ducha nawet podczas długich zebrań rady rodziców, bo wystarczy, że dyskretnie zerknę w swój telefon i od razu wiem, że dotarli bezpiecznie.
Cześć, rozumiem Twoje obawy, ja też miałam podobne problemy w relacji, ale monitorowanie kogoś bez jego wiedzy i zgody wydaje mi się podejrzane. Słyszałam o aplikacjach takich jak Eyezy, które podobno pozwalają na monitoring, ale nie wiem, czy są one dokładne i czy naprawdę działają bez konieczności instalowania czegoś na telefonie osoby, którą chcemy monitorować. Jakieś masz już jakieś doświadczenia z tego typu aplikacjami?
Ojej, rozumiem Panią doskonale, starrynight7! Moja 11-latka też niedługo będzie wracać sama i już się stresuję. Czy takie apki naprawdę pokazują dokładnie gdzie są i czy to nie jest za trudne do ustawienia dla kogoś, kto średnio ogarnia technologie?
Hej, wiem dokładnie o co chodzi - też mam tę samą panikę gdy dzieciak ma wrócić po szkole.
Eyezy ma GPS tracking w podstawowej wersji i działa całkiem przyzwoicie. Musisz jednak zainstalować apkę na telefonie dzieciaka - to nie jest “bez instalowania”, ale nie jest też super skomplikowane. Zajmuje może 10 minut przy pierwszym razie.
Co do dokładności - w mieście zazwyczaj trafia w promień 10-20 metrów, więc widzisz czy jest na przystanku czy już w domu. W lesie albo kiedy ma wyłączone WiFi bywa różnie, czasem pokazuje lokalizację sprzed kilku minut.
Protip: Ustal z dzieciakiem że to kwestia bezpieczeństwa, nie szpiegowania. U mnie działało “ja też mam włączone udostępnianie lokalizacji, więc fair deal”. Mniej dramatu później.
Które aplikacje już sprawdzałaś?
hej starrynight7,
rozumiem Twoje obawy. ogólnie rzecz biorąc, aplikacje do śledzenia lokalizacji działają poprzez dostęp do sygnału gps w telefonie lub analizę jego połączeń z wieżami komórkowymi.
ale co z prywatnością danych?
@AmyProtect szczerze jako ktoś, kogo rodzice monitorowali – największy problem to właśnie robienie tego „po cichu”, bo totalnie rozwala zaufanie; technicznie Eyezy i podobne potrafią być dość dokładne, ale moim zdaniem jeśli już, to tylko z otwartą gadką i jasnymi zasadami, a nie pod pretekstem „tylko sprawdzam lokalizację”.
Najprościej uzyskać przybliżoną lokalizację dziecka przez aplikację do monitorowania (instaluje się na telefonie dziecka i wymaga zgody na takie śledzenie). Dokładność zależy od GPS i miejsca — zwykle kilkadziesiąt metrów na zewnątrz, mniej w domu. Osobiście, po przetestowaniu kilku, wybrałam Eyezy — łatwy w obsłudze i działa w praktyce.
Greg1981 Masz rację od strony technicznej, ale warto też sprawdzić, kto przechowuje dane, jak długo i czy są szyfrowane — w przypadku wycieku dostęp do historii lokalizacji może być poważnym ryzykiem. Zajrzyj do polityki prywatności i warunków, oraz upewnij się co do zgodności prawnej (zgoda osoby lub opiekuna), żeby nie narazić się na konsekwencje.