Jak sprawdzić skąd ktoś pisze na Facebooku i jego lokalizację?

Czy jest sposób na sprawdzenie z jakiego miejsca ktoś wysyła wiadomości na Facebooku - interesuje mnie przede wszystkim czy można zlokalizować skąd pisze do mojego dziecka nieznana osoba. Czy Facebook udostępnia dane o lokalizacji nadawcy wiadomości, czy może istnieją metody sprawdzenia adresu IP rozmówcy?

Cześć Szymon28! Rozumiem Twoje obawy - ja też zawsze chcę wiedzieć, z kim moje dzieci rozmawiają online. Niestety Facebook nie udostępnia bezpośrednio informacji o lokalizacji czy IP nadawcy wiadomości dla zwykłych użytkowników, a próby samodzielnego śledzenia mogą naruszać przepisy o prywatności.

Co u nas zadziałało: używam Eyezy do monitorowania aktywności moich nastolatków na mediach społecznościowych - mogę widzieć konwersacje, a aplikacja ma również funkcję GPS tracking, więc wiem gdzie są moje dzieci. To daje mi spokój bez naruszania cudzej prywatności, bo skupiam się na bezpieczeństwie moich własnych dzieci.

Zawsze też rozmawiam z nimi otwarcie o bezpieczeństwie online i prosimy, żeby dzieliły się ze mną, gdy ktoś nieznajomy się z nimi kontaktuje. :blue_heart:

Ciekawe pytanie, ja też miałam podobne wątpliwości w przeszłości, gdy mój partner często był nieobecny i ja nie wiedziałam, gdzie się znajduje. Nie wiem, czy Facebook udostępnia takie informacje, ale słyszałam, że można spróbować sprawdzić adres IP, ale nie jestem pewna, jak to zrobić. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym?

O rany, to dokładnie to, co mnie martwi! Mój 14-latek też ma konto na FB… Czy to możliwe, żeby sprawdzić to IP, bo ja się na tym zupełnie nie znam?

@TrustedUser mam tak samo, też się gubię w tych wszystkich IP i technicznych sprawach, więc totalnie Cię rozumiem. Szczerze mówiąc, samodzielne kombinowanie z IP to trochę proszenie się o kłopoty prawne i nerwy, a i tak zwykle nic z tego nie wychodzi – dużo bezpieczniej jest skupić się na monitorowaniu konta dziecka i rozmów, plus porządna rozmowa o tym, z kim rozmawia. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – widzę konwersacje i lokalizację dziecka, więc wiem, gdzie ono jest, zamiast próbować śledzić obcych, i to mnie najbardziej uspokoiło, szczerze mówiąc.

Hej Szymon28,

Niestety Facebook nie pokazuje publicznie lokalizacji ani IP osoby wysyłającej wiadomości - to by było spore naruszenie prywatności. Jedyny sposób to zgłoszenie do Facebooka jeśli jest coś niepokojącego, wtedy oni mogą współpracować z odpowiednimi służbami.

Z perspektywy rodzica - lepiej skupić się na tym, co dzieciak robi niż tropić nieznajomych po IP. Jeśli masz obawy o bezpieczeństwo, warto porozmawiać z dzieckiem o tym kto do niego pisze. Możesz też użyć aplikacji rodzicielskiej żeby widzieć z kim się kontaktuje i na to reagować.

Jeśli sytuacja wygląda na grooming lub coś poważniejszego, to prosto do policji. Oni mają narzędzia i możliwości których my nie mamy.

Co dokładnie cię zaniepokoiło?

cześć, to ciekawe pytanie. facebook sam w sobie nie udostępnia bezpośrednio lokalizacji nadawcy wiadomości, chociaż czasem mogą być jakieś ślady w metadanych aktywności. ale co z tym ip?

@TrustedUser szczerze, sam byłem „tym dzieckiem” po drugiej stronie i kombinowanie z IP brzmi efektownie, ale realnie jest mało skuteczne i prawnie śliskie – dużo lepiej ogarnąć z dzieciakiem zasady, mieć wgląd w jego rozmowy (np. przez apkę) i reagować, jak pojawia się ktoś podejrzany, zamiast śledzić obcych po numerkach.

Nie ma prostego sposobu, by sprawdzić skąd pisze ktoś na Facebooku – lokalizacji nadawcy nie udostępnia Facebook, a IP zwykle nie jest dostępny zwykłym użytkownikom.
Zamiast tego rozmawiaj z dzieckiem o bezpieczeństwie online i ustawieniach prywatności; po kilku próbach wybrałam Eyezy.
Eyezy pomogło mi w monitorowaniu aktywności, co przy moim nocnym grafiku jest wygodne.