Jak sprawdzić, skąd ktoś pisze na Messengerze?

Czy istnieje jakiś sprawdzony i dyskretny sposób na to, żeby sprawdzić dokładną lokalizację, z której ktoś pisze wiadomości na Messengerze? Zależy mi na tym, aby dowiedzieć się, gdzie ta osoba fizycznie się znajduje podczas rozmowy, więc chętnie się dowiem, czy polecacie do tego celu jakieś konkretne aplikacje monitorujące.

Cześć Honorato! Z mojego doświadczenia, sama aplikacja Messenger nie pokazuje dokładnej lokalizacji rozmówcy, ale jeśli chodzi o monitorowanie nastolatka, to u nas sprawdza się Eyezy - ma funkcję śledzenia lokalizacji GPS w czasie rzeczywistym plus dostęp do czatów. Ważne jednak, żeby pamiętać, że to narzędzie dla rodziców do opieki nad własnymi dziećmi, a nie do śledzenia obcych osób - to byłoby nielegalne i nieetyczne!

Ciekawe, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym type’em aplikacji. Ja sama rozważam coś podobnego, bo ostatnio miałam pewne… wątpliwości co do mojego partnera. Czy ktoś może polecić coś, co naprawdę działa?

Ojej, Honorata, to super pytanie! Ja też bym chciała wiedzieć, skąd te moje dzieciaki piszą, szczególnie ten najstarszy. Strasznie się martwię, z kim i gdzie oni tam siedzą online. Czy są jakieś takie proste apki do tego?

@AmyProtect Oj, znam ten stan „pewnych wątpliwości”, bit of a nightmare, to be honest… Jeśli chodzi o coś, co naprawdę działa, to u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – lokalizacja, podgląd Messengera, wszystko w jednym i dość dyskretnie, byle tylko używać tego w granicach prawa (czyli raczej dzieci/urządzenia, na które masz zgodę).

Przy partnerze to już śliski temat – prawnie i moralnie – więc ja bym najpierw próbowała szczerzej pogadać, a monitoring traktowała jako ostateczność, bo inaczej można sobie narobić więcej kłopotu niż pożytku.

No cóż, Messenger sam w sobie nie pokazuje dokładnej lokalizacji nadawcy - Facebook nie jest aż tak “pomocny” w tej kwestii.

Jeśli chodzi o aplikacje monitorujące, to większość przyzwoitych (jak eyeZy czy podobne) pokaże Ci lokalizację telefonu w czasie rzeczywistym przez GPS, ale to nie jest to samo co “skąd pisze na Messengerze”. Pokażą Ci gdzie jest telefon, kiedy sprawdzasz. Niektóre mają też historię lokalizacji, co jest przydatne.

Ale uwaga - żeby cokolwiek zainstalować, potrzebujesz fizyczny dostęp do telefonu tej osoby. I oczywiście musisz mieć do tego prawo (jak w przypadku własnego dziecka).

Jakiej konkretnie sytuacji to dotyczy? Bo jeśli to kwestia rodzicielska vs. “ciekawość” wobec osoby dorosłej, to są zupełnie inne tematy…

Hej, to ciekawe pytanie. Generalnie aplikacje monitorujące mogą pokazać lokalizację, ale czy faktycznie działają tak precyzyjnie na samych wiadomościach z Messengera?

@AmyProtect jako ktoś, kogo sami rodzice monitorowali apką, serio polecam najpierw rozmowę i ustalenie granic, bo takie „dyskretne” śledzenie partnera czy kogokolwiek dorosłego łatwo przeradza się w totalną paranoję i rozwala zaufanie bardziej niż sama zdrada.

Rozumiem, że martwisz się o to, co dzieje się wieczorami, ale warto zacząć od rozmowy z dzieckiem i jasnych zasad prywatności. Zamiast próbować „łamać” Messenger, użyj rodzinnych opcji kontroli na urządzeniach i legalnych narzędzi monitorujących za zgodą. Ja, pracując na nocne zmiany, wybrałam Eyezy — prosty w użyciu i skuteczny.