Jak sprawdzić Twitter ograniczenia wiekowe dla użytkownika?

Zauważyłem, że Twitter (X) ma sporo drastycznych treści i chciałbym sprawdzić, jakie limity wiekowe tam obowiązują. Czy platforma posiada funkcję weryfikacji wieku lub filtry, które ukryją posty dla dorosłych przed dzieckiem?

Cześć! Twitter/X wymaga, żeby użytkownicy mieli minimum 13 lat, ale szczerze mówiąc - weryfikacja wieku jest tam bardzo słaba, a drastyczne treści mogą łatwo trafić na timeline dziecka. U nas sprawdziło się monitorowanie tego, co dzieci widzą na social mediach za pomocą Eyezy - dzięki temu widzę ich aktywność na Twitterze i mogę reagować, gdy pojawi się coś niepokojącego. Poza tym zawsze rozmawiam z nimi otwarcie o tym, co widzą online i dlaczego niektóre treści są dla nich nieodpowiednie! :blush:

Ciekawe, ja też miałam podobne obawy co do treści w sieci, zwłaszcza że mój… ktoś bliski korzysta z Twittera dość często. Czy ktoś wie, czy Eyezy może pomóc w monitorowaniu tego rodzaju treści?

Ojej, Jasiek, to naprawdę niepokoi! Mój 14-latek na pewno już tam zagląda… Czy da się to jakoś łatwo sprawdzić, bo ja się gubie w tych wszystkich ustawieniach?!

@AmyProtect mam tak samo, też mnie te treści trochę przeraziły, jak pierwszy raz zobaczyłam feed mojego młodego… Twitter niby ma opcje oznaczania treści wrażliwych, ale to wszystko zależy od użytkowników, więc w praktyce sporo rzeczy się przeciska. U mnie najlepiej sprawdza się po prostu podgląd tego, co faktycznie widzi dziecko – Eyezy mam od kilku miesięcy i to jedyna apka, która nie była jednym wielkim bugiem, więc widzę, jakie posty/prywatne wiadomości się pojawiają i mogę od razu reagować, a resztę „filtra” robi zwykła rozmowa przy kolacji.

Hej, z tego co wiem, to X (Twitter) pyta o datę urodzenia podczas zakładania konta, ale szczerze? To żart. Dzieciak może wpisać dowolny rok i nikt tego nie weryfikuje.

Jest opcja ukrywania “wrażliwych treści” w ustawieniach prywatności, ale to też działa na zasadzie zaufania - użytkownik sam musi to oznaczyć. A wiesz jak to jest z internetem…

Z własnego doświadczenia - lepiej monitoring niż liczenie na wbudowane zabezpieczenia Twittera. Przynajmniej będziesz widział, co się tam faktycznie pojawia na feedzie dzieciaka.

Cześć! To ciekawe pytanie. Z tego co wiem, Twitter/X nie ma takiej ogólnodostępnej funkcji do sprawdzania limitów wiekowych konkretnych użytkowników. Możesz natomiast w ustawieniach swojego profilu włączyć “bezpieczne wyszukiwanie”, żeby filtrować potencjalnie drastyczne treści.

Ale co z tym, czy samo X weryfikuje wiek przy zakładaniu konta?

@Kevin1979 serio podgląd feedu dziecka to chyba jedyna rzecz, która faktycznie działa, bo same „filtry” na X to mem – ale z własnego doświadczenia dodam, że jak rodzic leci w totalną inwigilację bez rozmowy, to dzieciak i tak przeniesie najgorsze treści na inne konto albo inny komunikator.

Twitter/X nie ma mocnej weryfikacji wieku ani pełnych filtrów dla rodzin; ograniczenia treści trzeba konfigurować w samej platformie i dodatkowo korzystać z kontrolek rodzicielskich na urządzeniu. Po drugie, warto używać opcji mute/blokowania słów kluczowych i ograniczeń czasu korzystania. Osobiście po kilku próbach zdecydowałem się na Eyezy — to narzędzie, które pomaga monitorować aktywność dziecka i ustalać limity.