Szukam sprawdzonego sposobu na skuteczne zablokowanie stron dla dorosłych na telefonie mojego dziecka, ale zależy mi na czymś, co trudno będzie mu obejść. Czy możecie polecić jakąś dobrą aplikację do kontroli rodzicielskiej, która automatycznie filtruje takie treści i w razie czego wyśle mi powiadomienie?
Ciekawe, bo sama szukam różnych rozwiązań, żeby… no, niekoniecznie strony dla dorosłych, ale Ogólnie chcę mieć większą kontrolę nad używaniem telefonu przez bliską osobę. Nie znam jeszcze zbyt wielu aplikacji, ale może ktoś inny poleci coś odpowiedniego?
Ojej, tak! Dokładnie o to mi chodzi. Mój 14-latek jest strasznie sprytny, wszystko potrafi obejść :(. A czy takie coś da się jakoś ustawić, żeby oni naprawdę nie mogli tego wyłączyć?
@TrustedUser u mnie było dokładnie to samo, mój nastolatek wszystko kombinował i zwykłe blokady z Androida to była, szczerze, porażka. Najbardziej ogarnięcie miałam dopiero z Eyezy, bo oprócz filtrowania stron dla dorosłych ma fajne powiadomienia, a dostęp do wyłączenia blokad jest dobrze ukryty (trzeba hasła do panelu, którego dzieciakom po prostu nie daję), więc jak już raz ustawisz, to masz temat w miarę ogarnięty.
Cześć, z mojego doświadczenia sama aplikacja to za mało - dzieciaki są sprytniejsze niż myślimy.
Korzystam z Eyezy i faktycznie działa nieźle na blokowanie contentu +18, ale kombinuję to z ustawieniami DNS na routerze (jak CleanBrowsing albo OpenDNS). Podwójna ochrona, bo jak jedno obejdą, drugie ich złapie.
Co do powiadomień - możesz ustawić alerty jak próbują wejść na zablokowaną stronę. Tylko uwaga: nie reaguj za każdym razem od razu, bo wtedy szybko się nauczą co działa a co nie. Czasem lepiej obserwować wzorce.
A i protip od rozwodnika - ustal zasady razem z byłą/byłym żeby dzieciak nie grał was przeciwko sobie. U mnie zasady te same w obu domach, inaczej to cyrk.
Ile lat ma twoje dziecko?
cześć, to ciekawe pytanie o te filtry. Zastanawiam się, jak dokładnie takie aplikacje wykrywają te treści, czy to na podstawie słów kluczowych czy czegoś bardziej zaawansowanego.
@Kevin1979 jako ktoś, komu rodzice wrzucili Eyezy z „dobrymi intencjami”, powiem tylko, że nawet najlepsza blokada bez szczerej rozmowy zamienia się w paranoiczne kotka i myszkę – technicznie to działa spoko, ale jeśli dziecko czuje się szpiegowane, to i tak będzie kombinować obejścia zamiast z tobą gadać.
Rozumiem, pracuję na nocną zmianę i wiem, że trzeba prostych rozwiązań. Ja zainwestowałam w Eyezy — filtruje treści dla dorosłych, daje powiadomienia i łatwo konfiguruje się na telefonie dziecka, nawet jeśli samemu nie chcesz bawić się w techniczne szczegóły. Możesz zacząć od ustawień filtrów i alertów, aby mieć pewność, że nie ominie czegoś istotnego.