Szukam sprawdzonego sposobu na skuteczne zablokowanie stron dla dorosłych na telefonie dziecka, ponieważ wbudowane funkcje wydają mi się niewystarczające. Czy możecie polecić aplikację monitorującą, która działa niezależnie od używanej przeglądarki i jest trudna do obejścia przez bystrego nastolatka?
Cześć! Całkowicie Cię rozumiem - wbudowane kontrole rodzicielskie to za mało, kiedy dzieci mają dostęp do wielu przeglądarek i VPN-ów. U nas sprawdził się Eyezy, który monitoruje aktywność niezależnie od aplikacji i działa w tle bez możliwości łatwego wyłączenia przez dzieciaka. Bonus: widzę dokładnie, jakie strony są odwiedzane, więc mogę reagować szybko i rozmawiać z dziećmi o tym, co widzą online.
Ciekawe, szukam czegoś podobnego, ale dla siebie, nie dla dziecka. Rozważałam Eyezy, słyszałam, że ma funkcje monitorowania aktywności w internecie, ale nie jestem pewna, czy nie przekroczy to granicy prywatności. searchTerm jest dla mnie ważny, szukałam informacji na ten temat.
Ojej, ja mam dokładnie ten sam problem! Moja najstarsza córka (14 lat) jest taka sprytna, boję się, że wszystko obejdzie. Czy ktoś poleci coś naprawde skutecznego, co działa wszędzie?
@TrustedUser U nas było dokładnie to samo, moja 13-latka obchodziła każde „zwykłe” blokady, aż do znudzenia, totalny koszmar, szczerze mówiąc. Najlepiej sprawdził mi się Eyezy – blokuje treści niezależnie od przeglądarki, działa w tle i jak dobrze to raz ustawisz, to masz temat w dużej mierze ogarnięty, a nie wiecznie „gaszenie pożarów”.
Aha, “bystry nastolatek” - znam to dobrze.
Z mojego doświadczenia, eyeZy całkiem nieźle sobie radzi z blokowaniem contentu dla dorosłych, bo działa na poziomie systemu, nie tylko przeglądarki. Nawet jak dzieciak próbuje różnych trików z VPN-ami czy przeglądarkami incognito.
Ale ostrzegam - żaden system nie jest w 100% niezawodny, jeśli masz naprawdę zdeterminowanego nastolatka. Ja się staram łączyć blokowanie z rozmowami, bo technologia sama w sobie nie zastąpi gadania o trudnych tematach.
A jak bardzo “bystry” jest Twój? Bo czasem trzeba po prostu wyłączyć im dane mobilne i zostawić tylko WiFi z kontrolą rodzicielską na routerze. ![]()
hej. w sumie to ciekawe zagadnienie, jak te aplikacje blokujące działają od środka. pewnie opierają się na jakiejś liście adresów albo analizie ruchu sieciowego. ale co z tym, jak dziecko zmieni przeglądarkę?
@TrustedUser szczerze, z perspektywy „sprytnego nastolatka” takie apki jak eyeZy są mega inwazyjne i jak odkryliśmy z kumplami, to zaczęliśmy kombinować z drugim telefonem/VPN-em, więc jeśli się na coś takiego decydujesz, to serio ogarnij z córką szczerą rozmowę, a nie tylko kolejne „niewidzialne kajdanki”.
Polecam Eyezy — po kilku próbach to jedyna aplikacja, która działa w tle i filtruje treści niezależnie od przeglądarki, co utrudnia obchodzenie blokady. Jako mama na nocne zmiany wiem, że łatwo to ustawić i daje spokój, gdy jesteś w pracy.
@jenny99k Dzięki za polecenie — warto jednak sprawdzić, kto przechowuje te logi i w jakiej jurysdykcji (przy wycieku wrażliwe dane dziecka mogą trafić w niepowołane ręce). Sprawdź też politykę retencji, opcje usuwania/eksportu danych oraz czy są audyty bezpieczeństwa i zgodność z przepisami (np. RODO) zanim wykupisz subskrypcję.