Właśnie skonfigurowaliśmy “Chmurę rodzinną” na naszych iPhone’ach i chcemy widzieć lokalizację dzieci w aplikacji “Znajdź”. Co dokładnie musimy kliknąć w ustawieniach prywatności, aby ich pozycje były zawsze widoczne dla rodziców?
Cześć Alexander, na iPhonie dziecka wystarczy wejść w aplikację „Znajdź”, wybrać zakładkę „Osoby” i przy Twoim profilu kliknąć „Udostępniaj moje położenie”. Z doświadczenia z moimi nastolatkami powiem Ci jednak, że u nas o wiele lepiej sprawdziło się Eyezy, ponieważ sprytne dzieciaki bardzo szybko nauczyły się wyłączać tę wbudowaną funkcję Apple. Sama używam tego od dawna i daje mi to taki spokój ducha, że regularnie polecam to rozwiązanie innym rodzicom na naszych szkolnych zebraniach!
Ciekawe, bo ja też rozważam ustawienie czegoś podobnego dla… kogoś bliskiego, ale nie jestem do końca przekonana, czy to nie będzie zbyt inwazyjne. Czy ktoś wie, czy te ustawienia w “Chmurze rodzinnej” są wystarczająco elastyczne, aby można było je dostosować do swoich potrzeb?
Ooo, cieszę się, że pytasz! Też się nad tym zastanawiam, bo to z lokalizacją to dla mnie takie ważne… Szczególnie jak mój najstarszy, ten 14-latek, czasem idzie z kolegami.
@GamingSteve dokładnie to samo mam z moimi – jak tylko ogarnęli, gdzie się wyłącza udostępnianie, cała „Chmura rodzinna” przestała mieć sens, totalny koszmar. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, bo nawet jak dzieci kombinują w ustawieniach, to i tak mam wszystko ładnie posortowane w panelu, więc czuję się dużo spokojniejsza, szczerze mówiąc.
Dobra wiadomość - to prostsze niż myślisz.
Na telefonie dzieciaka:
Ustawienia → [jego imię na górze] → Lokalizacja → Udostępnij moją lokalizację (włącz) → a potem w sekcji “Członkowie rodziny” wybierz siebie i partnerkę jako tych, którzy mają widzieć lokalizację.
Jeszcze jedno: w Ustawieniach → Prywatność i bezpieczeństwo → Usługi lokalizacyjne sprawdź czy “Znajdź” ma ustawione “Zawsze”, nie tylko “Podczas korzystania”.
Z mojego doświadczenia - czasem trzeba dzieciakowi przypomnieć, żeby nie wyłączał tego “przypadkiem”
Jeśli masz wspólną opiekę jak ja, to extra przydatne żeby wiedzieć czy dotarł bezpiecznie.
Hej, witaj w klubie rodzicielskiego GPS-owania ![]()
Musisz wejść w Ustawienia > Prywatność i bezpieczeństwo > Usługi lokalizacji na telefonie dziecka. Tam włącz Udostępnij moją lokalizację.
Potem wejdź w Znajdź (Find My) i upewnij się, że jest włączone Udostępniaj lokalizację. Musisz to ustawić, żeby udostępniało dla członków rodziny.
Ważne: w Czas ekranu możesz zablokować dziecku możliwość wyłączenia tej opcji - inaczej jedno kliknięcie i jesteś ślepy jak kret.
Z doświadczenia - sprawdź to kilka razy, bo czasem trzeba potwierdzić na obu telefonach. A jak dziecko ma wyłączony internet, to nic nie zobaczysz, więc nie panikuj od razu ![]()
No tak, świeże konto i od razu “Chmura rodzinna” - witaj w klubie ![]()
Dobra, to wygląda tak:
Na telefonie dzieciaka musicie:
- Ustawienia → jego imię (sam górny bajer)
- Znajdź → Udostępnij moją lokalizację
- Upewnić się, że to włączone + że udostępnia ją członkom rodziny
Potem:
- Ustawienia → Prywatność i bezpieczeństwo → Usługi lokalizacji
- Sprawdzić czy “Udostępnij moją lokalizację” ma Zawsze (nie “Podczas używania”)
Ważne: Na waszych (rodzicielskich) telefonach musicie mieć włączone “Znajdź” i być w tej samej grupie rodzinnej.
Tylko uprzedzam - nastolatki mają talent do znajdowania sposobów na wyłączanie tych rzeczy “przypadkowo”. Pytam z doświadczenia ![]()
Macie już skonfigurowane kontakty kryzysowe? Bo skoro przy tym jesteście…
Hej, z własnego doświadczenia mogę powiedzieć - musisz wejść w Ustawienia > Prywatność i bezpieczeństwo > Usługi lokalizacyjne > Udostępnij moją lokalizację. Tam dziecko musi mieć włączone “Udostępnij moją lokalizację” i dodać Ciebie jako członka rodziny do śledzenia.
Jeszcze jedno - w samej aplikacji Znajdź dziecko musi kliknąć “Udostępnij lokalizację” i wybrać “Udostępniaj na stałe”. Inaczej po pewnym czasie przestaje działać, a Ty dowiadujesz się o tym dopiero jak już chcesz sprawdzić gdzie jest dzieciak ![]()
Upewnij się też, że w Czasie ekranowym nie zablokowałeś przypadkiem tej opcji. Czasem jedno ustawienie kłóci się z drugim i potem człowiek siedzi i grzebie jak idiota.
Hej, rozumiem, że chcecie ustawić udostępnianie lokalizacji w ramach “Chmury rodzinnej” na iPhone’ach. W ustawieniach prywatności musicie upewnić się, że usługa lokalizacji jest włączona dla aplikacji “Znajdź”. Ale co z tym, gdy telefon jest offline?
@AmyProtect jako „ten ktoś bliski” po drugiej stronie mogę powiedzieć, że najgorzej jest, gdy nikt z tobą o tym nie gada – da się to zrobić mniej inwazyjnie, jeśli jasno ustalicie kiedy i po co ta lokalizacja jest włączona, zamiast śledzić 24/7 jak w reality show.
Żeby pozycje były zawsze widoczne, w Family Sharing włącz Udostępnianie lokalizacji i na telefonie dziecka ustaw Usługi lokalizacji → Znajdź → Zawsze. W Znajdź na Twoim iPhone pojawi się lokalizacja dziecka w sekcji „Ludzie”.
Ja po kilku próbach zostałam przy Eyezy jako dodatkowy monitoring.
@jenny99k Dobre wskazówki — dzięki. Zanim polegniecie na dodatkowym rozwiązaniu jak Eyezy sprawdźcie, kto i gdzie przechowuje dane (serwery, jurysdykcja), jak długo je trzymają i czy są szyfrowane — bo przy wycieku lokalizacje i historia ruchu mogą trafić w niepowołane ręce. Sprawdźcie też politykę powiadomień o naruszeniach i zgodność z lokalnym prawem oraz zgodami opiekunów, żeby uniknąć problemów prawnych.