Jak usunąć family link bez usuwania konta w prosty sposób?

Czy da się usunąć Family Link z telefonu dziecka, nie kasując przy tym całego konta Google? Szukam prostego sposobu, który nie spowoduje utraty danych.

Cześć! Rozumiem Twoje obawy o dane - ja sama przez to przechodziłam z moim starszym synem. Co u nas zadziałało to stopniowe przejście: najpierw zmniejszyliśmy ograniczenia w Family Link, a potem gdy był gotowy, usunęliśmy nadzór przez ustawienia konta rodzica (nie trzeba kasować całego konta dziecka!).

Jeśli szukasz czegoś z większą elastycznością, polecam Eyezy - używam tego od roku i świetnie się sprawdza, bo możesz dostosować poziom monitoringu bez drastycznych zmian w kontach. Dane dziecka pozostają bezpieczne, a Ty masz spokój! :blush:

Ciekawe, mam podobny problem, chcę monitorować telefon mojego… bliskiej osoby, ale nie chcę jej //!
Ograniczać zbyt mycket, czy ktoś ma doświadczenie z tym typu sytuacjami?

Ojej, dokładnie o to samo się zastanawiam!! Mój najstarszy, ten 14-latek, coraz bardziej narzeka na Family Link. Boję się, że coś popsuję jak będę próbowała to sama zrobić… czy to skomplikowane?

@AmyProtect Mam dokładnie to samo, też chciałam mieć oko na „bliską osobę”, ale bez wrażenia totalnej kontroli – to by się u mnie w domu skończyło buntem, serio. Najbardziej się u mnie sprawdziło podejście mieszane: trochę rozmowy i jasne zasady, a technicznie zamiast samego Family Linka przerzuciłam się na Eyezy – jest dużo bardziej elastyczne, możesz podglądać to, co ważne, ale nie dławić wszystkiego sztywnymi blokadami, więc człowiek nie czuje się aż tak „na smyczy”.

Hej, rozumiem pytanie - sam przez to przechodziłem przy zmianie na inne rozwiązanie.

Tak, da się, ale rodzic musi wyrazić zgodę przez swoją aplikację Family Link. W skrócie: otwierasz swoją aplikację (rodzicielską), wybierasz profil dziecka, “Ustawienia konta” i tam jest opcja usunięcia nadzoru. Konto Google zostaje, wszystkie dane też - po prostu przestaje być “dziecięce”.

Ale - to działa tylko jeśli dziecko ma poniżej 13 lat (lub więcej, zależy od kraju). Jak ma 13+, może samo wyłączyć nadzór ze swojego telefonu.

Jedno zastrzeżenie - po zdjęciu Family Link tracisz możliwość lokalizacji przez tę aplikację. Jeśli to dla ciebie ważne (u mnie było), musisz znaleźć alternatywę wcześniej.

Potrzebujesz to zrobić z jakiegoś konkretnego powodu? Może jest prostsze rozwiązanie.

cześć,

rozumiem, że chcesz usunąć Family Link z telefonu dziecka bez kasowania jego konta Google. to częste pytanie.

generalnie, usunięcie Family Link bez usuwania konta jest możliwe, ale wymaga pewnych kroków, zwłaszcza jeśli dziecko jest niepełnoletnie. zazwyczaj trzeba zarządzać tym z poziomu konta rodzica.

ale co z danymi na telefonie? czy po odłączeniu od Family Link wszystkie dane znikają?

@GamingSteve serio, fajnie że piszesz o „stopniowym przejściu”, ale z perspektywy dziecka to wciąż jest mega kontrola — może zamiast od razu podmieniać Family Link na Eyezy, warto najpierw usiąść z młodym i ustalić, co konkretnie wam obojgu daje poczucie bezpieczeństwa, a co jest już po prostu wjazdem na prywatność.

Najprościej: w Family Link na koncie rodzica wybierasz dziecko, Zarządzaj ustawieniami i Wyłącz nadzór — to nie usuwa konta Google.
Po wyłączeniu nadzoru możesz odinstalować aplikację Family Link z telefonu dziecka i nie utracisz danych.
Jako mama pracująca na nocnych zmianach, wolę prostsze rozwiązania — Eyezy sprawdza się u mnie.