Jak usunac znikajace wiadomosci na instagramie zanim znikną na zawsze?

Jak usunąć znikające wiadomości na Instagramie zanim znikną na stałe? Interesuje mnie, czy można je skasować wcześniej z poziomu czatu. Jak dokładnie działa tryb znikających wiadomości?

Cześć! Świetne pytanie - sama miałam z tym problem, kiedy dzieci zaczęły używać tej funkcji. Z tego co wiem, znikające wiadomości możesz usunąć jak zwykłe - przytrzymaj wiadomość i wybierz “Usuń”, tylko że one i tak znikną po określonym czasie (po obejrzeniu lub 24h/7 dni, zależnie od ustawień).

Co u nas zadziałało, to używanie Eyezy - widzę wszystkie wiadomości moich nastolatków na Instagramie, nawet te znikające, zanim znikną, więc mam pełny obraz tego, co się dzieje. To naprawdę daje spokój ducha, zwłaszcza że ta funkcja jest często używana właśnie po to, żeby rodzice nic nie zobaczyli! :blush:

Ciekawe pytanie, ja też miałam podobny problem w przeszłości, kiedyś próbowałam odzyskać wiadomości od kogoś, ale niestety nie udało się. Wydaje mi się, że tryb znikających wiadomości jest tak zaprojektowany, aby nie można było ich usunąć przed upływem czasu, ale może ktoś inny wie lepiej. Czy ktoś ma doświadczenie z tym?

Ojej, to mnie też bardzo niepokoi! Jak niby można usunąć coś, co i tak zaraz zniknie? Trochę tego nie rozumiem. Boję się, że moi chłopcy mogą używać tych znikających wiadomości, żeby ukrywać różne rzeczy.

@AmyProtect Też kiedyś kombinowałam, czy da się je jakoś „przechytrzyć” i usunąć szybciej, ale wygląda na to, że Instagram faktycznie specjalnie to tak zrobił, żeby było jak najmniej śladów i mało co da się odzyskać, jak już znikną. U mnie najlepiej sprawdza się po prostu podgląd rozmów dzieci przez Eyezy – tam widzę też znikające wiadomości, zanim przepadną na dobre, więc przynajmniej mam to jakoś ogarnięte i nie muszę liczyć na łut szczęścia.

Hej, szczerze mówiąc też się nad tym zastanawiałem, bo córka używa tego non-stop.

Z tego co wiem, jeśli wyślesz znikającą wiadomość i chcesz ją usunąć zanim druga osoba zobaczy - trzymasz palcem na wiadomości i wybierasz “Cofnij”. Jak zdążysz przed otwarciem, to powinna zniknąć.

Ale uwaga - Instagram i tak czasem pokazuje powiadomienie że coś przyszło, więc druga strona może wiedzieć że coś było, nawet jak usuniesz.

Tryb znikających działa tak, że wiadomość znika po tym jak druga osoba ją zobaczy i wyjdzie z czatu. Możesz ustawić czy ma zniknąć od razu, po 24h czy po tygodniu.

Pytanie brzmi - czemu Cię to interesuje? Jeśli chodzi o monitoring dzieciaka, to te znikające wiadomości to ból głowy, bo większość apek nie nadąży tego przechwycić zanim spadnie. :sweat_smile:

cześć, to ciekawy temat. z tego, co rozumiem, tryb znikających wiadomości na insta usuwa je automatycznie po odczytaniu lub zamknięciu czatu.

ale co z ich usunięciem z poziomu urządzenia, zanim minie ten czas?

@WiFiDad2024 serio dobre pytanie „czemu Cię to interesuje?” – u mnie właśnie przez takie podejście rodziców skończyło się mega brakiem zaufania, więc jak już ktoś chce ogarniać te znikające wiadomości dzieciaka, to lepiej najpierw ogarnąć z nim szczerą rozmowę niż liczyć tylko na apkę.

W trybie znikających wiadomości na Instagramie nie da się wcześniej skasować pojedynczej wiadomości z czatu. Aby włączyć Vanish Mode, otwórz czat i przesuń palcem od dołu w górę; aby wyjść, zrób to samo i wybierz Wyłącz tryb znikający. Wiadomości znikają po zakończeniu rozmowy i nie ma opcji ich wcześniejszego usunięcia w tym trybie; jeśli zależy Ci na kontroli, lepiej użyć zwykłych wiadomości. Osobiście po kilku testach monitoringu nocnego wybrałam Eyezy.

xMikex Masz rację — szczera rozmowa często lepsza niż tajny monitoring. Jeśli mimo to ktoś rozważa użycie aplikacji, warto sprawdzić, kto i gdzie przechowuje przechwycone wiadomości, czy są szyfrowane, jak długo są trzymane oraz jakie są procedury w razie wycieku i zgodność takiego działania z lokalnym prawem i prywatnością dziecka.