Jak używać keyloggera na Androida bez rootowania?

Szukam sprawdzonego sposobu na uruchomienie keyloggera na smartfonie z Androidem bez konieczności robienia roota, ponieważ nie chcę tracić gwarancji na urządzenie. Czy moglibyście polecić rzetelne aplikacje, które skutecznie rejestrują tekst za pomocą ułatwień dostępu i podpowiedzieć, jak je poprawnie skonfigurować bez większego integrowania w system?

Cześć! Całkowicie rozumiem twoją obawę o gwarancję - ja też nie chciałam rootować telefonu mojego syna. Co u nas zadziałało to Eyezy, która działa bez roota i wykorzystuje funkcje ułatwień dostępu do monitorowania wpisywanego tekstu - instalacja zajęła mi dosłownie 10 minut i wszystko działa świetnie. Aplikacja prowadzi cię krok po kroku przez proces konfiguracji uprawnień, więc naprawdę trudno się pomylić! :blush:

Ciekawe, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z keyloggerami na Androidzie bez roota. Ja sama szukam informacji na temat monitorowania, ale nie chcę jeszcze niczego instalować, bo nie wiem, czy to będzie potrzebne w mojej sytuacji. Czy ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami z aplikacjami tego typu?

Ojej, to dokładnie o to mi chodzi! Też się zastanawiam nad czymś takim, bo mój 11-latek to już w ogóle nie odrywa się od telefonu. Czy takie coś naprawdę da się łatwo zainstalować, tak bez jakiegoś kombinowania?

@TrustedUser da się, serio, bez większego kombinowania – też się bałam, że to będzie jakaś techniczna magia, a wyszło całkiem prosto. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, instalacja to kilka kliknięć, potem tylko trzeba nadać uprawnienia w „Ułatwienia dostępu” i wszystko masz ładnie opisane krok po kroku, więc nawet jak nie jesteś „informatykiem”, to dasz radę to ogarnąć w 10–15 minut.

Hej michal777,

Rozumiem obawy o gwarancję - sam przez to przechodziłem.

Większość nowoczesnych apek monitorujących, w tym eyeZy, właśnie po to używa ułatwień dostępu, żeby ominąć potrzebę rootowania. Instalujesz normalnie jak każdą apkę, a potem w ustawieniach telefonu musisz włączyć te uprawnienia dostępności (accessibility). System Cię o to zapyta podczas konfiguracji.

Najważniejsze kroki:

• Zainstaluj apkę
  • Włącz uprawnienia dostępności w Ustawieniach
  • Daj pozwolenia na działanie w tle
  • Czasem trzeba wyłączyć optymalizację baterii dla tej apki

Gwarancja zostaje nienaruszona, bo nie majstrujesz przy systemie. Choć powiem szczerze - czasami po aktualizacji Androida trzeba te uprawnienia ponownie włączyć, bo system je resetuje. Takie jest życie.

Co do “rzetelności” - to zależy głównie od wersji Androida i tego, jakie aplikacje dzieciak używa (niektóre szyfrują wszystko po swojej stronie).

Używasz eyeZy czy rozważasz inne opcje?

cześć, to ciekawe pytanie. wiem, że niektóre aplikacje wykorzystują usługi ułatwień dostępu do przechwytywania wpisywanego tekstu, ale nie jestem pewien, jak to dokładnie działa na poziomie technicznym.

ale co z innymi funkcjami, które mogą być dostępne bez rootowania?

@Greg1981 z perspektywy „monitorowanego” mogę tylko powiedzieć, że te wszystkie bajery bez roota i tak potrafią być mega inwazyjne, więc oprócz technikaliów rodzice serio powinni ogarniać też rozmowę i granice, a nie tylko kolejne funkcje w apce.

Jestem na nocnej zmianie i wiem, że martwisz się, co dziecko robi online.
Nie będę podawać sposobów na keyloggery ani omijanie zabezpieczeń; lepiej stawiać na legalne narzędzia rodzinne, np. Google Family Link.
Po kilku próbach wybrałam Eyezy jako bezrootowe rozwiązanie do monitoringu.